Menu
No title

                               

Clinica

Inundații în mai multe localități din Teleorman

Topirea zăpezii a provocat inundații în mai multe localități din Teleorman .În localitatea Dragănești Vlașca, cu cele trei sate aparținătoare, respectiv Comoara, Văceni și Drăgănești Vlașca, apa a inundat în dimineaţa zilei de 8 martie DJ 503, pe o distanță de aproximativ 200 m, precum și DN6 ( E70), pe o lungime de 100 de metri, fiind astfel stabilită o restricție pentru autovehiculele mai mici de 3,5 t.

Conform datelor raportate de Comitetele Locale pentru Situații de Urgență, la nivelul judeţului, în localitatea Drăgănești Vlașca – sunt inundate 30 de locuințe, 40 de anexe gospodărești, 21 de spații comerciale, o bază sportivă, aproximativ 40 de fântâni și circa 15 ha de teren arabil. Totodată, în satul Comoara  sunt inundate 5 locuințe, 12 anexe gospodărești, 1 pod, în jur de 100 de fântâni, dar şi aproximativ 10 ha de teren arabil.

Și satul Văceni este afectat de inundaţii, pentru prima parte a zilei de 8 martie fiind raportate o locuinţă şi 4 anexe godspodărești inundate, precum şi aproximativ 100 de fântâni și în jur de 5 ha de teren arabil.

Afectate sunt şi oraşul Videle, unde sunt inundate 8 gospodării  și 4 fântâni, dar şi localităţile Necșești, cu circa 1,5 km DJ 703, 3,4 km DC, 23 gospodării inundate, aproximativ 90 ha pășuni/fânețe, circa 85 fântâni și 35 curți inundate, Botoroaga, cu 16 anexe, 5 podețe și aproximativ 300 m DC, Orbeasca de Sus, cu o anexă gospodărească, 60 gospodării în care a pătruns apa în perimetrul împrejmuit, un podeț, circa 50 m DJ 504 și aproximativ 120 fântâni inundate.

Şi în Orbeasca de Jos apa a inundat 2 case şi 5 anexe gospodărești, 25 gospodării în care a pătruns apa în perimetrul împrejmuit, un podeț, 5 km stradali, 10 ha pășune și 55 fântâni.

Totodată, în localiatea Lăceni sunt afectate 2 case, 5 anexe gospodărești, 45 gospodării în care a pătruns apa în perimetrul împrejmuit, 2 podețe, 8 km stradali, circa 80 fântâni și 30 animale evacuate (porcine).

Având în vedere că pe anumite sectoare de drum se circulă cu dificultate sau circulația este restricționată pentru anumite tipuri de autovehicule, rugăm cetățenii care vor să plece la drum sunt sfătuiţi să se informeze în prealabil dacă pe ruta aleasă sunt restricții sau se poate circula în condiții normale.

Din cauza faptului că în localitățile afectate, sunt mai multe fântâni inundate, cetățenilor li se recomandă să nu consume apă din acestea, existând pericol de îmbolnăvire. În cazul în care au probleme în ceea ce privește alimentarea cu apă potabilă, alimentemedicamente sau alte materiale de strictă necesitate, cetățenii sunt rugați să apeleze imediat la sprijinul autorităților locale.

În această perioadă, în zonele predispuse inundației, cetățenii sunt sfătuiţi să respecte recomandările autorităților locale și centrale și să se informeze periodic asupra evoluției situației hidrologice.

 

Mai multe detalii...

Se lucrează pentru deszăpezirea tuturor tronsoanelor blocate

Administratorii drumurilor naționale și județene acționează pentru deblocarea tronsoanelor de drumuri închise, dar și pentru menținerea în circulație a principalelor sectoare de drum, astfel încât să existe în permanență rute ocolitoare care să fie folosite, atât de serviciile de urgență (personal medical, pompieri, jandarmi și polițiști), cât și de cetățeni.

La această oră este în vigoare avertizarea Agenției Naționale de Meteorologie de Cod Portocaliu de Ger, până vineri, 02 martie a.c., ora 20.00, când temperaturile maxime vor fi frecvent între -12 și -6 grade, iar cele minime, accentuate de rafalele de vânt, între -22 și -12 grade.         

Toate instituțiile cu rol în managementul situațiilor de urgență generate de fenomenele meteorologice periculoase sunt pregătite să intervină pentru protejarea și salvarea vieții și bunurilor materiale ale cetățenilor.

La ora 13.00, situația drumurilor naționale și județene închise circulației, se prezintă astfel:

-          DN65A: Rosiorii de Vede – Turnu Măgurele;

-          DJ 504: Alexandria – Cernetu;

-          DJ 506: Merișani – Băbăița;

  Mîrzănești – Teleormanu;

  Bragadiru – Bujoru;

  Scurtu Mare – Talpa Ogrăzile;

-          DJ612A:  Roșiorii de Vede (Spital TBC) – Balta Sărată;

           Crângeni – Plopii Slăvitești;

-          DJ703: Necșești – Gărăgău;

-          DJ 612: Călinești – Antonești;

-          DJ601B: Siliștea – Cosmești;

-          DC 18: Drăgănești Vlașca – Comoara.

Având în vedere faptul că circulația pe principalele drumuri naționale și județene se desfășoară în condiții de iarnă, fiind îngreunată de zăpada căzută în ultimele zile, solicităm teleormănenilor ca, înainte de plecarea la drum, să se informeze în prealabil dacă pe traseul ales nu sunt impuse anumite restricții ori dacă drumul este închis/blocat.

La nivelul structurilor județene ale Ministerului Afacerilor Interne (Poliție, Pompieri, Jandarmi, Poliție de Frontieră) sunt în continuare mobilizate importante forțe, gata să intervină pentru sprijinirea populației, salvarea vieții și bunurilor materiale ale acestora cu un număr de 150 de mijloace tehnice.

În permanență, Prefectul Județului Teleorman, Președintele Consiliului Județean, Inspectorul Șef al ISU și Inspectorul Șef al IPJ au monitorizat și coordonat acțiunile de intervenție, iar prin dispeceratul integrat ISU-SAJ, s-a ținut legătura cu persoanele care necesitau îngrijiri medicale, toate cazurile fiind rezolvate cu operativitate, neînregistrându-se victime la nivelul județului nostru.

La punctul de trecere a frontierei de pe raza orașului Zimnicea, circulația cu bacul se menține închisă, iar la Turnu Măgurele, aceasta a fost reluată.

În ceea ce privește alimentarea cu energie electrică, operatorul de distribuție nu a mai raportat că ar mai fi probleme la nivelul județului Teleorman.

            Având în vedere dinamica situației operative, vă precizăm faptul că informațiile prezentate mai sus sunt se pot modifica în orice moment, fapt pentru care vom reveni cu date actualizate, în timp util.

              

Recomandări pentru toți cetățenii județului Teleorman

Având în vedere fenomenele meteo prognozate, Cod Portocaliu de Ger, până vineri, 02 martie a.c., ora 20.00, când temperaturile maxime vor fi frecvent între -12 și -6 grade, iar cele minime, accentuate de rafalele de vânt, între -22 și -12 grade, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Teleorman recomandă cetățenilor următoarele:

 • Îmbrăcați-vă gros și evitați expunerea în frig pentru perioade mari de timp; 
  Pe timpul cât stați afară, mișcați-vă permanent pentru a vă păstra căldura corporală;
 • Evitaţi, pe cât posibil, extenuarea; efortul fizic în condiţii de frig vă poate cauza grave probleme de sănătate;
 • Mâncaţi regulat şi consumaţi multe lichide; Evitați excesul de cofeină ori alcool;
 • Protejaţi persoanele în vârstă, copiii, femeile gravide şi pe cei cu probleme de sănătate din anturajul dumneavoastră;
 • Anunțați autorităţile locale cu privire la persoanele fără adăpost pe care le întâlniţi sau despre care aveţi cunoştinţă;
 • Încercaţi să asiguraţi animalelor condiţii corespunzătoare de hrănire şi adăpostire;
 • Atenție la utilizarea mijloacelor de încălzire și a instalațiilor electrice;
 • Fiţi atenţi la ţurţurii formaţi pe clădiri;
 • Urmăriți permanent avertizările autorităților locale/județene/centrale.

 

În cazul în care rămaneți blocați în trafic în afara localităţilor, luaţi următoarele măsuri:

- Trageţi pe dreapta. Porniţi luminile de avarie;

- Anunţaţi evenimentul la numărul de urgenţă 112, indicând locul unde aţi rămas blocat. Rămâneţi în autoturism până ce echipele de intervenţie vin să vă salveze. Nu părăsiţi autoturismul dacă nu vedeţi în apropiere o clădire în care aţi putea să vă adăpostiţi;

- Porniţi motorul şi sistemul de încălzire aproximativ 10 minute la fiecare oră, pentru a menţine cald în interior. Când motorul funcţionează, deschideţi uşor un geam pentru ventilaţie, acest lucru protejându-vă împotriva inhalării de monoxid de carbon;

- Curăţaţi periodic zăpada de pe ţeava de eşapament;

- Mişcaţi-vă pentru a menţine organismul cald, evitând extenuarea;

- Consumaţi lichide pentru evitarea deshidratării;

- Porniţi lumina din interior pe timp de noapte pentru ca echipele de salvare să vă localizeze.

 

 

 

Foarte important!

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „A.D. Ghica” al județului Teleorman solicită cetățenilor anunțarea oricăror situații care pot pune în pericol viața, bunurile sau mediul pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112.

 

Centrul de Comunicare al CJSU Teleorman

 

Mai multe detalii...

Cod Portocaliu de Ger și Cod Galben de Ninsori în Teleorman. Mai multe tronsoane de drumuri naționale și județene sunt închise

Acestea sunt avertizările Agenției Naționale de Meteorologie, una de Cod Portocaliu de Ger, până mâine 01 martie a.c., ora 10.00, când temperaturile maxime vor fi frecvent între -12 și -8 grade, iar cele minime, accentuate de rafalele de vânt, între -22 și -12 grade și una de Cod Galben de Ninsori, în perioada 27 februarie ora 23.00 –  28 februarie, ora 23.00, cu ninsori însemnate cantitativ, strat de zăpadă consistent, intensificări ale vântului și viscol.

            Toate instituțiile cu rol în managementul situațiilor de urgență generate de fenomenele meteorologice periculoase sunt în alertă, pregătite să intervină pentru protejarea și salvarea vieții și bunurilor materiale ale cetățenilor.

Administratorii drumurilor naționale și județene fac eforturi deosebite pentru menținerea în circulație a principalelor sectoare de drum, precum și pentru deblocarea celor închise în cursul zilei de ieri, acționând cu peste 150 de persoane și aproximativ 100 de utilaje.

În această dimineață, situația drumurilor naționale și județene închise circulației, se prezintă astfel:

-          DN65A Rosiorii de Vede – Turnu Măgurele;

-          DN65E Roșiorii de Vede – Troianul; Bogdana – Urluiu;

-          DJ 504 Alexandria – Lăceni; Alexandria – Cernetu;

-          DJ 506 Guruieni – Băbăița; Cervenia – Beiu;

-          DJ612A Satul Vechi – Săceni – Ciolănești; Roșiorii de Vede (Spital TBC) – Balta Sărată – Călmățuiu – Plopii Slăvitești;

-          DJ 601F Coșoteni – Vedea – Albești – Nenciulești;

-          DJ679 Călmățuiu de Sus – Mihăești;

-          DJ703 Călinești – Buzescu

-          DJ 612 Ciolănești – Antonești

-          DC 18 Drăgănești Vlașca – Comoara.

Având în vedere faptul că circulația pe principalele drumuri naționale și județene se desfășoară în condiții de iarnă, fiind îngreunată de zăpada căzută în ultimele ore și viscolul puternic, solicităm teleormănenilor să evite zilele următoare deplasarea cu autoturismele proprietate personală, însă dacă acest lucru este impus de o situație de urgență, să se informeze în prealabil dacă pe traseul ales nu sunt impuse anumite restricții ori este închis/blocat.

La nivelul structurilor județene ale Ministerului Afacerilor Interne (Poliție, Pompieri, Jandarmi, Poliție de Frontieră) sunt în continuare mobilizate importante forțe, gata să intervină pentru sprijinirea populației, salvarea vieții și bunurilor materiale ale acestora cu un număr de 150 de mijloace tehnice.

La punctele de trecere a frontierei de pe raza orașului Zimnicea și municipiului Turnu Măgurele, din cauza vantului puternic, circulația cu bacul se menține închisă.

În ceea ce privește alimentarea cu energie electrică, operatorul de ditribuție a informat în această dimineață că la nivelul județului Teleorman, mai erau înregistrate 13 deranjamente la care intervin în continuare 6 echipe.

Intervenții pentru protejarea vieții și a bunurilor materiale

               Față de situațiile prezentate în ultima comunicare, azi-noapte au mai fost desfășurate următoarele misiuni:

         1) la ora 23.00, cu ajutorul șenilatei de la Drumuri Naționale, s-a intervenit în localitatea Răsmirești pentru a prelua un pacient care necesita dializa. La interventie a participat prefectul, președintele Consiliului Judetean, inspectorul șef ISU și inspectorul șef IPJ, aceștia aflându-se în teren și pentru monitorizarea situației privind intervenția drumarilor pentru deszăpezirea drumurilor. La ora 00:05, pacientul a fost predat la ambulanta de la dializa și a fost transportat la spital în condiții de siguranță;

         2) la ora 23.10, pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112, s-a solicitat intervenția autorităților pentru scoaterea a 2 persoane rămase înzăpezite cu autoturismul pe DJ 543, între localitățile Izbiceni și Prundu. Pentru scaterea acestora au intervenit pompierii militari din cadrul Detașamentului Turnu Măgurele, cu un autocamion și 2 subofițeri;

         3) la ora 02.08, s-a primit un apel pe numărul unic 112, prin care s-a anunțat că o persoană a rămas blocată cu autoturismul pe DJ 601, la aproximativ 7 km de Videle. Pentru scoaterea acesteia au intervenit administratorii acelui drum județean, cu un buldoexcavator și pompierii militari din cadrul Detașamentului videle cu o autospecială de primă intervenție și comandă. La ora 03.00, persoana a fost preluată și dusă la postul de poliție din oraș;

         4) la ora 02.32, s-a solicitat intervenția autorităților pentru scoaterea a două microbuze, cu 8 persoane, rămase blocate pe DJ 506, între localitățile Cervenia și Conțești. La ora 04.20, CLSU Conțești a informat că persoanele au ajuns în localitate, acestea fiind deblocate cu ajutorul unui utilaj;

         5) la ora 02.35, un autoturism cu 2 persoane a rămas blocat pe DJ 503, între localitățile Botoroaga și Moșteni. Autoturismul a fost scos de către membrii CLSU Moșteni cu utilajele de la nivelul localității;

         6) la ora 03.50, o autoutilitară ce transporta 5000 de pui a rămas blocată între localitățile Gratia și Corbii Mari, la aproximativ 3 km de Gratia. În zonă s-a trimis un utilaj de deszăpezire care a scos autoutilitara în aproximativ o oră;

         7) la ora 04.05, pompierii militari din cadrul Detașamentului Zimnicea au intervenit pentru scoaterea unui autoturism cu 5 persoane, rămas blocat între localitățile Piatra și Voievoda;

         8) la ora 04.25, pompierii militari roșioreni au intervenit pentru deblocarea unui autocar cu 5 persoane (4 adulți și 1 copil), de pe raza municipiului Roșiorii de Vede. LA ora 05.15, misiunea a fost încheiată fără a fi întâmpinate alte probleme;

         9) la ora 05.30, 2 autoturisme cu 5 persoane au rămas blocate între localitățile Videle și Rădulești, la cca. 200 metri de Rădulești. La ora 05.45, membrii CLSU Rădulești ne-au informat că cele două autoturisme au fost deblocate.

 

               Având în vedere evoluția fenomenelor meteorologice, vă precizăm faptul că situația prezentată mai sus este în continuă dinamică, fapt pentru care vom reveni cu informații actualizate, în timp util.

 

              

Recomandări pentru toți cetățenii județului Teleorman

Având în vedere fenomenele meteo prognozate, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Teleorman recomandă cetățenilor următoarele:

- să evite pornirea la drum pe timp de viscol şi ninsoare puternică. Dacă, totuşi, deplasarea este necesară, să se informeze dacă pe traseul ales nu sunt drumuri blocate;

- înainte de plecare, să se asigure că sistemul de încălzire funcţionează eficient;

- să urmărească cu maximă atenţie, la posturile radio/tv, buletinele meteorologice şi recomandările autorităţilor centrale şi locale;

- să pornească la drum cu rezervorul de combustibil plin;

- să ţină în autoturism pături, apă şi alimente neperisabile;

- să echipeze corespunzător autovehiculele pentru circulaţia în condiţii de iarnă (anvelope specifice sezonului rece, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip, etc.).

În cazul în care viscolul vă blochează în trafic în afara localităţilor, luaţi următoarele măsuri:

- Trageţi pe dreapta. Porniţi luminile de avarie;

- Anunţaţi evenimentul la numărul de urgenţă 112, indicând locul unde aţi rămas blocat. Rămâneţi în autoturism până ce echipele de intervenţie vin să vă salveze. Nu părăsiţi autoturismul dacă nu vedeţi în apropiere o clădire în care aţi putea să vă adăpostiţi;

- Porniţi motorul şi sistemul de încălzire aproximativ 10 minute la fiecare oră, pentru a menţine cald în interior. Când motorul funcţionează, deschideţi uşor un geam pentru ventilaţie, acest lucru protejându-vă împotriva inhalării de monoxid de carbon;

- Curăţaţi periodic zăpada de pe ţeava de eşapament;

- Mişcaţi-vă pentru a menţine organismul cald, evitând extenuarea;

- Consumaţi lichide pentru evitarea deshidratării;

- Porniţi lumina din interior pe timp de noapte pentru ca echipele de salvare să vă localizeze.

Foarte important!

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „A.D. Ghica” al județului Teleorman solicită cetățenilor anunțarea oricăror situații care pot pune în pericol viața, bunurile sau mediul pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112.

 

Centrul de Comunicare al CJSU Teleorman

 

Mai multe detalii...

Mai multe tronsoane de drumuri naționale și județene sunt, în continuare, închise în Teleorman

 

Autoritățile județene și locale cu rol în gestionarea situațiilor de urgență generate de fenomenele meteorologice periculoase solicită cetățenilor teleormăneni să evite în cursul zilei de astăzi deplasarea cu autoturismele proprietate personală ori acest lucru să se realizeze doar în cazul unor anumite urgențe, cu informarea în prealabil că pe traseul ales nu sunt impuse anumite restricții.

Având în vedere că viscolul puternic s-a oprit în majoritatea zonelor din județ, însă cantitatea de zăpadă depusă este destul de mare, în cursul zilei de astăzi drumarii vor face eforturi deosebite pentru deblocarea principalelor căi de acces. Aceștia intervin pe drumurile naționale cu 48 de utilaje și 60 de oameni, iar pe drumurile județene cu 48 de mijloace de deszăpezire și 73 de oameni.

La nivelul structurilor județene ale Ministerului Afacerilor Interne (Poliție, Pompieri, Jandarmi, Poliție de Frontieră) sunt în continuare mobilizați peste 600 de oameni, gata să intervină pentru sprijinirea populației, salvarea vieții și bunurilor materiale ale acestora cu un număr de 150 de mijloace tehnice.

Situația de dimineață a tronsoanelor de drumuri naționale și județene închise, se prezintă astfel:

-          DN65E: Bogdana – Broșteanca – Urluiu;

-          DN65A: Turnu Măgurele – Roșiorii de Vede;

-          DN 51: Zimnicea – Izvoarele;

-          DJ504: Cernetu – Alexandria – Lăceni;

-          DJ506A: Răsmirești – Purani;

-          DJ506: Beiu – Cervenia;

-          DJ612A: Roșiorii de Vede – Balta Sărată – Plopii Slăvitești;

-          DJ 506B: Smârdioasa – Izvoarele;

-          DJ503: Videle – Poeni (se circulă pe un fir, în zona localității Baciu, pe o lungime de 1,5 km);

-          DJ601B: Blejești – Cosmești – Siliștea;

-          DJ601F: Coșoteni – Nenciulești;

-          DJ642: Islaz – Moldoveni;

-          DJ 679B: Stejaru spre Văleni (jud. Olt);

-          DJ 503: Botoroaga – Moșteni (se intervine pentru deblocare cu utilajele de deszăpezire)

De ieri, la punctele de trecere a frontierei de pe raza orașului Zimnicea și municipiului Turnu Măgurele, din cauza vantului puternic, circulația cu bacul a fost sistată.

În ceea ce privește alimentarea cu energie electrică, operatorul de ditribuție a informat că la nivelul județului Teleorman nu sunt probleme, defecțiunile apărute în cursul de ieri fiind remediate rapid de cele 16 echipe de intervenție.

Intervenții pentru protejarea vieții și a bunurilor materiale

               Față de situațiile prezentate în ultima comunicare, în cursul nopții, în intervalul orar 22.00 – 06.00, au mai fost desfășurate următoarele misiuni:

1) deblocarea unui autocar cu 4 persoane, pe raza localității Cervenia, care a fost adus lângă dispensarul localității de către echipajele de deszăpezire;

2) la ora 22.13, pe 112 s-a solicitat interventia unui echipaj SAJ pentru preluarea unui copil de 7 luni, cu stare febrila, de peste 38 de grade, din localitatea Orbeasca de Sus.  Deoarece acel sector de drum este blocat (DJ 504 Alexandria - Laceni), in sprijinul SAJ au intervenit pompierii militari cu autosenilata. Acestia au preluat copilul de la intrarea din localitatea Laceni si l-au transportat la ambulanta SAJ, care ii astepta la marginea municipiului Alexandria. Interventia a fost ingreunata de viscolul puternic si de sulurile de zapade formate pe carosabil, aceasta fiind dusa la bun sfarsit dupa aproximativ doua ore si jumatate. Copilul este acum la Spitalul Judetean Alexandria, in ingrijirea medicilor specialisti;

3) s-a intervenit cu autofreza pentru deblocarea unui autovehicul în care se aflau 6 persoane, pe tronsonul de drum Rădulești – Videle;

4) s-a asigurat de către CLSU Beuca transportarea unui cadru medical la Dobrotești, pentru asistarea unei gravide la Centrul de Permanență Dobrotești;

5) un echipaj SAJ Videle, sprijinit de două utilaje de deszăpezire, s-a deplasat la Dobreni pentru preluarea unui pacient ce suferise un AVC;

6) 2 autoturisme rămase înzăpezite pe tronsonul de drum Stejaru – Roșiorii de Vede au fost scoase de către CLSU Stejaru cu utilajele din dotare;

7) în urma deblocării autovehiculelor, au fost preluate și cazate prin grija CLSU, mai multe persoane, astfel:

               - 7 persoane la Primăria Ciolănești;

               - 5 persoane la Primăria Scurtu Mare;

               - 4 persoane la Primăria Măgura.

 

Având în vedere evoluția fenomenelor meteorologice, vă precizăm faptul că situația prezentată mai sus este în continuă dinamică, fapt pentru care vom reveni cu informații actualizate, în timp util.

 

Recomandări pentru toți cetățenii județului Teleorman

Având în vedere fenomenele meteo prognozate, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Teleorman recomandă cetățenilor următoarele:

- să evite pornirea la drum pe timp de viscol şi ninsoare puternică. Dacă, totuşi, deplasarea este necesară, să se informeze dacă pe traseul ales nu sunt drumuri blocate;

- înainte de plecare, să se asigure că sistemul de încălzire funcţionează eficient;

- să urmărească cu maximă atenţie, la posturile radio/tv, buletinele meteorologice şi recomandările autorităţilor centrale şi locale;

- să pornească la drum cu rezervorul de combustibil plin;

- să ţină în autoturism pături, apă şi alimente neperisabile;

- să echipeze corespunzător autovehiculele pentru circulaţia în condiţii de iarnă (anvelope specifice sezonului rece, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip, etc.).

În cazul în care viscolul vă blochează în trafic în afara localităţilor, luaţi următoarele măsuri:

- Trageţi pe dreapta. Porniţi luminile de avarie;

- Anunţaţi evenimentul la numărul de urgenţă 112, indicând locul unde aţi rămas blocat. Rămâneţi în autoturism până ce echipele de intervenţie vin să vă salveze. Nu părăsiţi autoturismul dacă nu vedeţi în apropiere o clădire în care aţi putea să vă adăpostiţi;

- Porniţi motorul şi sistemul de încălzire aproximativ 10 minute la fiecare oră, pentru a menţine cald în interior. Când motorul funcţionează, deschideţi uşor un geam pentru ventilaţie, acest lucru protejându-vă împotriva inhalării de monoxid de carbon;

- Curăţaţi periodic zăpada de pe ţeava de eşapament;

- Mişcaţi-vă pentru a menţine organismul cald, evitând extenuarea;

- Consumaţi lichide pentru evitarea deshidratării;

- Porniţi lumina din interior pe timp de noapte pentru ca echipele de salvare să vă localizeze.

Foarte important!

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „A.D. Ghica” al județului Teleorman solicită cetățenilor anunțarea oricăror situații care pot pune în pericol viața, bunurile sau mediul pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112.

 

Centrul de Comunicare al CJSU Teleorman

 

Mai multe detalii...

Cultură indoor de cannabis, descoperită de polițiști

În urma a două percheziții efectuate de polițiștii specializați în combaterea criminalității organizate și procurorii D.I.I.C.O.T. din Teleorman, au fost ridicate 20 de plante de cannabis, resturi vegetale și o instalație de cultivare indoor a plantelor. 

 

La data de 20 februarie a.c., polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Teleorman și ai Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T. – B.T. Teleorman, au efectuat două percheziții domiciliare, pe raza județului Teleorman, la două imobile ce aparțin unui bărbat, în vârstă 44 de ani, din București.

 

În urma perchezițiilor efectuate, au fost descoperite, într-o cameră special amenajată din casă, o cultură indoor de cannabis cu 20 de plante aflate în diferite stadii de dezvoltare, resturi vegetale și inflorescențe, fertilizanți și instalații necesare întreținerii culturii.

 

Cel în cauză este bănuit că, în perioada noiembrie 2017 – februarie 2018, ar fi înființat și îngrijit respectiva cultură indoor de cannabis.

 

Bărbatul a fost reținut pentru 24 de ore, urmând să fie prezentat instanței, cu propunere de luare a unei măsuri preventive.

 

Acțiunea a beneficiat de sprijinul jandarmilor din cadrul I.J.J. Teleorman.

                               

 

Mai multe detalii...

Prognoza meteo. Starea vremii se schimbă radical

Vremea se va schimba în săptămâna 12-18 februarie în toată țara.Luni, vremea va fi normală din punct de vedere termic. Cerul va avea înnorări temporare și doar izolat va mai fulgui, la munte și, posibil, în estul extrem al țării. Vântul va sufla slab și moderat. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 0...1 grad în nordul Moldovei și estul Transilvaniei și 8...9 grade în Oltenia și sudul Banatului, iar cele minime se vor situa, în general, între -10 și 0 grade, cu cele mai scăzute valori în depresiunile Carpaților Orientali. Va fi ceață izolat, mai ales noaptea, cu precădere în sudul teritoriului.

Marți, vremea va deveni în general închisă. Se vor semnala precipitații, mai ales sub formă de lapoviță și ploaie în zonele joase de relief și predominant ninsori la munte, în extindere treptată, în cursul zilei peste jumătatea de vest a țării, iar noaptea în majoritatea regiunilor. În sud-vestul teritoriului cantitățile de apă pot fi mai însemnate. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări pe crestele montane înalte, în special ale Carpaților Meridionali, dar pe arii mai restrânse și la cote mai reduse și în regiunile sudice și centrale. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 0 și 8 grade, iar cele minime se vor situa, în general, între -6 și 2 grade. Dimineața, izolat, se va semnala ceață, mai ales în regiunile sudice.

Miercuri, se vor semnala precipitații, mai ales sub formă de lapoviță și ninsoare în vestul, centrul și nordul țării și predominant ploi în sud și sud-est. Pe arii restrânse, în regiunile sudice și la munte, cantitățile de apă vor fi mai însemnate. Vântul va avea intensificări pe crestele montane, iar temporar și la cote mai reduse și în sud, centru și est. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între -1...0 grade în nordul Moldovei și 8...9 grade în Dobrogea, iar cele minime se vor situa, în general, între -4 și 4 grade.

Joi, vremea se va ameliora sub aspectul precipitațiilor. Cerul va fi mai mult noros în vestul, centrul și nordul țării, unde vor mai fi precipitații, mai ales sub formă de ninsoare. În sud și sud-est, înnorările vor fi temporare, și vor predomina ploile, la nivel local. Vântul va sufla slab și moderat, cu ușoare intensificări ziua în sudul extrem. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între -1...0 grade în nordul Moldovei și 7...8 grade în sud-est, iar cele minime se vor situa, în general, între -6 și 0 grade. Noaptea, izolat, vor fi condiții de ceață.

De vineri, până duminică, valorile termice vor crește ușor și treptat, iar vremea va deveni mai caldă decât în mod obișnuit în această perioadă în majoritatea regiunilor, dar mai ales în cele sudice. Trecător, mai ales în partea a doua a intervalului, vor fi precipitații, în general slabe cantitativ, cu precădere în vestul, centrul și nordul țării.

 www.a1.ro

Mai multe detalii...

Primul român care a câştigat o competiţie internaţională în scaunul cu rotile are origini în Teleorman: „Mi-am reprezentat ţara cu mândrie“

Alexandru Flavian Crăciun este un exemplu de ambiţie, voinţă şi determinare. Originar din Teleorman, tânărul de 30 de ani, imobilizat în scaunul cu rotile, face tenis de performanţă fiind campion internaţional la tenis. Alexandru se implică foarte mult pentru practicarea sportului în rândul persoanelor cu dizabilităţi, înfiinţând în acest sens o asociaţie care lupta pentru drepturile persoanelor cu dizabilităţi. Povestea lui Alexandru este o lecţie de viaţă care ar putea sta sub deviza: „Da! Şi eu pot fi campion, pentru că am voinţă şi asta nu mi-o poate lua nimeni!“.

 Până la vârsta de 19 ani, Alexandru a fost un tânăr perfect normal. Viaţa i s-a schimbat brusc în urma unei erori medicale. „Am ajuns imobilizat în scaunul rulant în urma unei operaţii de scolioză făcută  la Spitalul Clinic de Ortopedie „Foişorul de Foc“ din Bucureşti, care mi-a schimbat destinul din 2006. Timp de doi ani, am refuzat să ies din casă, devenind o persoană din ce în ce mai retrasă şi mai izolată, dar cu ajutorul unei fundaţii din Bucureşti am participat la o tabără sportivă în cadrul căreia am interacţionat pentru prima oară cu tenisul de câmp în scaun rulant“, povesteşte campionul.

Cu multă muncă, ambiţie şi determinare, Alexandru şi-a depăşit limitele şi a pornit o luptă pentru a-şi demonstra, în primul rând lui, că poate face mai mult decât un om normal. A reuşit să-şi atingă obiectivul prin sport. 

 NUMĂRUL 57 ÎN TENISMUL MONDIAL PARALIMPIC

 Până în prezent, Alexandru a participat la peste 30 de turnee internaţionale de tenis în scaunul cu rotile. „De patru ani, merg la turnee internaţionale unde mi-am reprezentat ţara cu mândrie, fiind singurul sportiv român clasificat la categoria Quad de către Federaţia Internaţională de Tenis şi ocupând locul 57 în lume în clasamentul ITF“, spune campionul. 

Originar din Teleorman, Alexandru este acum legitimat la CSA Clubul Sportiv STEAUA Bucuresti . În 2015 a câştigat locul doi la Turneul Internaţional Sirius Open şi s-a ambiţionat cu gândul la medalia de aur. Anul trecut, la Turneul Internaţional de Tenis Sirius Open din Zagreb Croaţia a luat medalia de aur, atât la simplu, cât şi la dublu, devenind astfel primul român care câştigă un turneu internaţional în scaunul cu rotile. În 2017, a mai jucat două finale în două turnee internaţionale de tenis, desfăşurate la Madrid, în Spania, şi la Toulouse, în Franţa, de unde s-a întors cu trofee de vicecampion.

Alexandru îşi priveşte rezultatele ca pe ceva firesc: „Eu consider că nu fac nimic special sau ieşit din comun. Pur şi simplu, am ales să nu stau închis în casa şi să nu-mi irosesc potenţialul“.

 ”ASOCIAŢIA „PRIMII PAŞI SPRE PERFORMANŢĂ“

 Pe lângă activitatea sportivă, Alexandru Flavian Crăciun, militează pentru practicarea sportului în rândul persoanelor cu dizabilităţi şi pentru drepturile acestora. În 2014  a pus bazele  Asociatiei „Primii Pasi Spre Performanta“, o asociaţie ce vine în sprijinul persoanelor cu dizabilităţi.

 „În noiembrie 2014 asociaţia a înfiinţat o unitate protejată în cadrul căreia lucrează persoane cu dizabilităţi. Acestea derulează activităţi de vânzări/intermedieri ofertând societăţile comerciale şi instituţiile publice care au peste 50 de angajaţi, în baza legii 448/2006. Fiindcă multe societăţi comerciale nu angajează persoane cu dizabilităţi, pentru a nu mai plăti la stat obligatoriu fondul pentru persoanele cu handicap, asociaţia noatră oferă alternativa valorificării acestui fond prin achiziţionarea unei game largi de produse de protecţia muncii, papetărie, IT şi produse de curăţenie“, explică campionul la tenis.

Prin intermediul Asociaţiei „Primii paşi spre performanţă“, s-au derulat o serie de campanii sociale pentru persoanele cu dizabilităţi. În cei trei ani de la înfiinţarea acesteia s-au strâns donaţii în valoare de 17.000 de euro. 

 Cu sprijinul asociaţiei a fost susţinută financiar operaţia unuia dintre membrii la una dintre cele mai mari clinici de ortopedie din Europa, Institul de Ortopedie Rizzoli din Bologna, suma totală a interveţiei chirurgicale fiind de 6500 euro. În ultimii trei ani, prin parteneriate cu firme private, asociaţia a dus alimente, dulciuri şi jucării la mai multe centre de bătrâni şi copii din ţară. Asociaţia înfiinţată de Alexandru Crăciun s-a implicat şi în organizarea de evenimente sportive.

„Anul acesta( nr. 2017) am fost iniţiatorul şi organizatorul Turneului  Internaţional de Tenis «BRD Argeş Open Wheelchair Tennis» la care au participat 28 de sportivi din Italia, Spania, Croaţia, Irak, Grecia, Israel, Turcia, România şi Moldova. Una dintre cele mai frumoase competiţii şi cel mai mare eveniment sportiv organizat în judeţul Argeş destinat persoanelor cu dizabilităţi“, spune Alexandru.

 A protestat în stradă, împotriva OUG 60/2017

 Alexandru Flavian Crăciun a fost unul dintre protestatarii care au ieşit în stradă împotriva măsurilor luate de Guvern prin OUG 60/2017, măsuri prin care, de la 1 septembrie 2017, societăţile angajatoare de persoane cu handicap şi-au pierdut o parte dintre facilităţi. „Din păcate după trei ani de muncă şi alergătură pentru contractare de noi furnizori şi clienţi pentru achiziţia de produse pe legea 448/2006. Guvernul actual ne-a făcut surpriza de  a închide toate unităţile protejate din ţară pe criterii superficiale şi aberante prin OUG 60“. În opinia campionului care a militat pentru crearea de locuri de muncă destinate persoanelor cu dizabilităţi OUG 60/2017 nu aduce niciun beneficiu persoanelor cu handicap: „Ordonanţa a produs efecte grave la nivelul unităţilor protejate, pentru că pe lângă închiderea celor 740 de unităţi protejate şi concedierea a peste 2.000 de persoane cu handicap grav, îşi vor pierde locul de muncă cel puţin încă 4.000 de persoane care lucrează în aceste structuri, inclusiv din alte categorii defavorizate, unele fiind autorizate şi ca întreprinderi sociale de inserţie. Astfel vor ajunge din nou dependenţi de prestaţii sociale, trăind în excluziune şi sărăcie şi punând continuu presiune pe bugetul de stat“.

 

 

 

 

Mai multe detalii...

Tradiţii şi obiceiuri de Zărezan. Ce se sărbătoreşte, de fapt, pe 1 februarie

Ziua de 1 februarie este considerată prima mare zi de sărbătoare din calendarul agricol, pomicol şi viticol. În calendarul creştin otodox, prima zi a lunii februarie este dedicată Sfântului Trifon, cel care apără viile de omizi, insecte sau lăcuste. În tradiţia populară se spune că 1 februarie este ziua „când se întâmpinã iarna cu vara“.

În ziua în care începe un an viticol nou, proprietarii de vii se adună la ”capul viei” şi pun în practică un ritual bahic, cu speranţa că anul care începe le va aduce vii roditoare şi vin bun. Pe vremuri, proprietarii viilor mergeau cu săniile sau căruţele, împodobite cu coarde de viţă-de-vie păstrate din toamnă, către viile pe care le aveau în proprietate. Aici proprietarii dezgropau sticla cu vinul ultimei recolte, îngropată din toamnă şi începeau să petreacă, marcând începutul unui nou an viticol. Băutura, mâncarea, focul tradiţional, muzica şi voia bună nu lipseau din peisaj. Obiceiul este păstrat cu sfinţenie de sute de ani. În trecut, de Gurban, în vii se sacrificau oi sau berbeci, se încingeau petreceri la care femeile nu erau invitate. Petrecerile de Arezan sau Zărezan sunt destinate exclusiv bărbaţilor viticultori. Potrivit unor superstiţii vechi, prezenţa femeilor la Arezan aduce ghinion pentru viitoare producţie de struguri. Rolul femeilor de Arezan este să stea în casă şi să dea de pomană ”un căuş sau găvan de mălai la cerşetori, pentru ca lăcustele, cărăbuşii şi alte gânganii să nu strice sămănăturile”. Cuvântul ”zărezan” vine din limba bulgară. În bulgară, verbul ” zaryazvam” înseamna şi a tăia via.

Sfântul Trifon

 În calendarul creştin ortodox ziua de 1 februarie este ziua Sfântului Mucenic Trifon. Născut în satul Lampsac, din provincia Frigia, la sfarsitul secolului al III-lea, Trifon a fost dăruit de Dumnezeu cu darul vindecării şi puterea de stăpâni demnii. În vremea împaratului Deciu, cunoscut persecutor al creştinilor, Trifon a fost prins si supus la chinuri groaznice. A fost lovit cu bâtele, ars şi i s-au batut cuie în talpi. Pentru că nu a vrut să se dezică de credinţa în Dumnezeu a fost condamnat la moarte.S-a rugat la Dumnezeu să moară înainte de a i se tăia capul şi dorinţa i-a fost ascultată. Legenda spune că atunci când soldaţii au ridicat sabia să îi taie capul, sfântul şi-a dat sufletul în mâinile lui Dumnezeu.

Sfântul Trifon este cel care apără viile şi livezile de omizi, lăcuste, viermi şi gândaci. În trecut ziua de Zărezan era zi nelucrătoare, pentru ca holdele de struguri să nu fie atacate de insecte. Sfântul Trifon este considerat şi patronul lupilor, apărător de rele şi de durere. În calendarul popular străvechi sfântul mai are şi numele de Trif Nebunul. Despre Sfântul Trifon se spune spun că a păzit-o pe fecioara Maria, când a ieşit cu pruncul Iisus la biserică, de câinii lui Sf. Petru. Drept mulţumire, fecioara l-a făcut pe Trifon stăpân peste lăcuste, viermi şi alte gângănii, dându-i puterea de a le orândui să facă stricăciuni în holdele acelora care nu -l vor serba. În tradiţia populară se spune că Sfântul Trifon ţine lăcustele legate în lanţ de fier.

Superstiţii de Zărezan

Obiceiul Gurbanului viilor este încărcat de superstiţii. Viticultorii cheamă în vii preoţi pentru a sfinţi via, în credinţa că producţia le va fi ferită de atacatori. În unele părţi ale ţării, în ajunul Sfântului Trifon se curăţă coşul de funigine, iar funiginea se presară în vie. Via este botezată apoi cu agheasmă de la Bobotează pentru a fi apărată de piatră şi ger şi pentru a aduce cât mai mult rod .Tradiţia populară aminteşte şi suprestiţii legate de vreme. Se spune că în ziua Sfântului Trifon nu este niciodată omăt.

 

 

 

Mai multe detalii...

Teleorman si alte judete din sud: 36.000 Euro, fonduri europene pentru cei care vor sa deschida mici afaceri

Romanii din Teleorman si alte 6 judete din sudul tarii vor putea accesa fonduri europene de maximum 170.000 de lei (circa 36.000 euro), pentru a deschide mici afaceri, printr-un nou proiect european derulat de Universitatea Bucuresti in cadrul liniei de finantare Romania Start Up Plus.

Cei interesati ar urma sa deschida mici afaceri non-agricole, in mediul urban, in Regiunea de Dezvoltare Sud Muntenia, care cuprinde judetele:

 • Arges,
 • Calarasi,
 • Dambovita,
 • Giurgiu,
 • Ialomita,
 • Prahova,
 • Teleorman.

Proiectul de educatie antreprenoriala si finantare a micilor afaceri este derulat pe o perioada de 36 de luni si are un buget total de 11,28 milioane lei (peste 2,4 milioane euro), cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Capital Uman (POCU) 2014-2020.

Detalii AICI

Mai multe detalii...

Lucrările la Complexul Sportiv Stadion Municipal Alexandria vor demara anul acesta. Vechiul stadion va fi demolat

La Alexandria va începe, anul acesta, modernizarea Stadionului Municipal, investiție în valoare de 12 milioane de euro, derulată prin Compania Națională de Investiții. Finanțarea vine, în cea mai mare parte, de la Ministerul Dezvoltării Regionale.

Complexul va avea peste 5000 de locuri și va fi ridicat pe amplasamentul actualului stadion. Potrivit autorităților locale, în curând se vor demara procedurile de licitație. ”Hotărârea de Guvern privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici a fost emisă. Proiectul stadionului este un proiect tip. Urmează ca în aceste luni, februarie, martie, să se desfășoare licitația publică pentru adjudecarea constructorului”, a anunțat primarul Alexandriei, Victor Drăgușin.

Actualul stadion urmează să fie demolat, obligația acestei operațiuni revenind municipalității. ”Am deblocat fondul de excedent bugetar și unul dintre proiectele care sunt cuprinse în această deblocare a fondului de excedent reprezintă și proiectul de demolare. Avem de demolat și niște clădiri aflate pe strada Vedea, unde funcționa înainte Alex Sal”, a mai anunțat primarul.

Conform indicatorilor tehnico-economici  prevăzuţi în hotărârea de Guvern, valoarea investiţiei se va ridica la 55,7 milioane lei, inclusiv TVA (aproximativ 12 milioane de euro). Investiţia se va realiza prin Compania Naţională de Investiţii şi mare parte din fonduri vor veni de la Ministerul Dezvoltări Regionale. Plata  va fi eşalonată pe parcursul anilor 2018 şi 2019 . Anul viitor se vor aloca 35 de milioane de lei, iar în al doilea an de execuţie, 20 de milioane de lei.

Stadionul va avea o capacitate totală pentru 5.496 spectatori, o suprafaţă construită de 15.795 de metri pătraţi, iar durata de realizare a investiţiei este de 18 luni. Terenul de fotbal va fi refăcut, dimensiunile acestuia urmând să fie 105×68 metri, va fi înierbat şi va fi dotat cu sisteme de drenare şi de degivrare. Pista de atletism cu suprafaţă sintetică va avea cinci culoare regulamentare. Va exista şi o masă a presei cu 48 de locuri, 2 studiouri TV şi o sală de conferinţe cu 75 de locuri. Vor fi amenajate două vestiare complet echipate, două săli de încălzire indoor, vestiar pentru arbitri şi cameră pentru oficiali, vestiare pentru alţi participanţi la organizarea evenimentelor, cameră de control cu vedere directă asupra tribunelor, cameră comandament securitate.

 De asemenea, stadionul va fi dotat cu sistem de nocturnă, dispus pe copertinele celor două tribune, cu nivel de iluminare pentru transmiterea în direct a meciurilor televizate, sistem de sonorizare şi adresare public, tabele multimedia. Stadionul municipal va avea şi un hotel pentru sportivi cu 40 de camere cu paturi duble şi baie proprie, zona de recepţie, restaurant, spaţii de recuperare pentru sportivi/ SPA.

 

 

 

Mai multe detalii...

EXEMPLU O elevă de la Colegiul Național ”Al. I Cuza” face voluntariat în două parohii sărace din Teleorman

O elevă de clasa a XI-a din Teleorman face voluntariat în două parohii sărace din judeţ. Eliza Neag merge în fiecare weekend în localităţile Lada şi Negreni pentru a le preda copiilor limba engleză, în centrele sociale construite de preoţi lângă biserici.

Eliza Neag este elevă în clasa a XI-a la Colegiul Naţional „Alexandru Ioan Cuza“ din Alexandria şi olimpică la limba engleză şi la religie. În fiecare weekend, adolescenta preia rolul de dascăl pentru câteva zeci de copii din două parohii sărace din Teleorman: Negrenii de Sus şi Lada. Vine la centrele sociale construite de preoţii din cele două localităţi de aproape o jumătate de an, pentru a le preda copiilor limba engleză.

Se duce pe bicicletă la meditaţii

Atât la Lada, cât şi la Negreni, localităţi în care preoţii şi-au asumat rolul de adevăraţi părinţi pentru copiii nevoiaşi, la centrele sociale construite lângă biserici, copiii primesc meditaţii gratuite la limba engleză de mai bine de un an. Adolescenta din Alexandria a preluat ştafeta de la un profesor voluntar din Bucureşti, primul dascăl care s-a oferit să vină în ajutorul copiilor din Lada, la solicitarea părintelui Florin Danu. „Am preluat ştafeta de la doamna Denisa Gabriela Bularda într-o zi de duminică, 31 iulie, când am susţinut prima lecţie de engleză, intitulată «Adjectives & Comparison of Adjectives». Din acea zi, să lupt pentru educaţie ajutându-mi aproapele a devenit prioritatea şi scopul adolescenţei mele“, povesteşte eleva de clasa a XI-a. După experienţa de voluntariat de la Lada, Eliza a preluat rolul de dascăl şi pentru copiii din Negreni, aflaţi în grija preotului Bogdan Danu, fratele preotului din Lada. Parcurge în fiecare weekend, cu bicicleta, distanţa dintre cele două localităţi în care predă engleză, adică 12 kilometri. „Am decis să stabilim întâlniri săptămânale şi acolo (n.r. – la Negreni), unde să le fac cunoscute tainele acestei limbi străine de circulaţie internaţională. Din iulie şi până astăzi, pentru aproape patruzeci de copilaşi din Lada şi Negreni, sunt «domnişoara Eliza», sora lor mai mare cu rol de profesor. Ne vedem săptămânal, între orele 11.00 şi 12.30, la Asociaţia Casa Plină din Negreni, iar mai apoi, în intervalul 14.00-16.00, mă îndrept cu bucurie spre parohia părintelui Florin Danu din Lada“, spune tânăra.

Copiii au note mai bune la şcoală

Rezultatele meditaţiilor ţinute de Eliza Neag în cele două localităţi nu au întârziat să apară. Lecţiile temeinic pregătite de aceasta şi susţinute cu seriozitatea unui dascăl care iubeşte ceea ce face au dus la îmbunătăţirea rezultatelor şcolare pentru copiii care nu se descurcau prea bine la această disciplină. „Aproximativ 80% dintre ei au note de 9 şi 10 la limba engleză, nivelul lor de cunoştinţe fiind elementar, bazat pe noţiuni de gramatică şi vocabular şi continuat de pronunţie. Mai mult decât atât, cum începutul lunii decembrie este cunoscut drept perioada tezelor, le-am venit în ajutor cu lecţii de gramatică, suport de pregătire pentru lucrarea semestrială de la limba română. Rezultatele au fost considerabile, iar scopul nostru încă o dată atins“, declară tânăra. Până să ajungă «domnişoara Eliza» pentru elevii din Lada şi Negreni, eleva a studiat intensiv limba engleză timp de nouă ani. A început să înveţe în clasa a II-a, susţinută de familie. „Aveam săptămânal meditaţii, unde mergeam pe jos aproximativ 3-4 km, după finalizarea programului şcolar. Retrăiesc şi acum entuziasmul primei ore de engleză“, povesteşte Eliza. După ani de studiu intens, a ajuns la Olimpiada Naţională de Limba Engleză, numărându-se printre cei mai buni elevi din ţară. Engleza nu este singurul domeniu în care tânăra excelează. Iubeşte religia şi a excelat la această disciplină, ajungând, de asemenea, printre cei mai buni elevi din ţară.

Visează la o carieră în aviaţie

După liceu, Eliza vrea să urmeze o facultate bazată exclusiv pe cunoaşterea limbii engleze. Însă cel mai mare vis al ei este să aibă o carieră în aviaţie. „Mi-am propus să urmez Facultatea de Limbi Străine, cu limba germană ca specializare secundară, în cadrul Universităţii din Bucureşti, iar apoi Academia de Aviaţie Civilă. Intenţionez să mă îndrept, apoi, spre o carieră în aviaţie, colaborând cu marile companii aeriene din Sud-Vestul Asiei“, spune eleva.

Planurile sale de viitor includ, de asemenea, activităţi de voluntariat. Chiar dacă, după plecarea la facultate, nu va mai putea ajunge la copiii din cele două comunităţi, tânăra este decisă să-şi ofere ajutorul oriunde va fi nevoie de ea. „Doresc să activez ca voluntar în perioada anilor de studenţie oriunde va fi nevoie de consolidarea educaţiei copiilor, căci să ţii în palmă sufletul unui copil este, cu siguranţă, un privilegiu. Să fii important în viaţa unui copil este, poate, un dar divin, iar un copil, un profesor, o carte şi un pix pot schimba lumea“.

 

Centre de meditaţii prin grija preoţilor

 Atât în Lada, cât şi în Negreni, lecţiile de engleză ţinute de Eliza Neag au fost posibile în urma demersurilor preoţilor Florin şi Bogdan Danu. Cei doi fraţi preoţi şi-au adoptat comunităţile, au înfiinţat cantine sociale pe lângă biserici şi centre unde copiii din cele două comunităţi sărace primesc ajutor la teme. Centrele de meditaţii şi cantinele sociale au fost ridicate exclusiv din donaţii, în urma apelurilor făcute, de-a lungul ultimilor ani, de cei doi preoţi. La Lada, primele lecţii de engleză s-au ţinut în vara anului 2016. Părintele Florin Danu a fost cel care a căutat profesori voluntari pentru a le oferi copiilor care nu îşi permit şansa de a învăţa o limbă străină. În demersul său, în ajutor i-a venit un profesor voluntar din Bucureşti, Gabriela Bularda. „Lecţiile au început cu un profesor din Bucureşti care a venit în fiecare duminică. Domnia sa şi-a rupt în fiecare weekend o zi din familie, pentru a ajuta copiii de la Lada, gratuit, fără nicio obligaţie financiară“, povesteşte preotul. Lecţiile de engleză au continuat şi pe durata vacanţei de vară. Între timp, profesorul voluntar din Bucureşti i-a predat ştafeta Elizei Neag, care a continuat să îi familiarizeze pe copiii din Lada, dar şi pe cei din Negreni cu tainele limbii lui Shakespeare.

 

 

 

 

 

Mai multe detalii...

Centenarul Marii Uniri va fi aniversat, la Alexandria, printr-o serie de manifestări cultural-educative

Centenarul Marii Unirii va fi marcat, anul acesta, la Alexandria printr-o serie de manifestări cultural-educative, inițiate de primărie.

În cadrul unei conferințe de presă, susținută astăzi de primarul Victor Drăgușin, au fost prezentate câteva dintre cele mai importante manifestări organizate de municipalitate anul acesta, în reședința de județ a Teleormanului, cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire din 1918. ”Este vorba despre acțiuni specifice, dedicate Centenarului României și cred că vom reuși împreună să mobilizăm cât mai mulți cetățeni, în special tineri din municipiul Alexandria, pentru a scoate în evidență nu doar aniversarea în sine a 100 de ani de existență a statului român unitar, ci și pentru a găsi pârghiile, motivațiile spirituale de a ne crește gradul de recunoaștere față de înaintași noștri”, a spus primarul Alexandriei, cu prilejul conferinței.

Victor Drăgușin a enumerat câteva dintre cele mai importante manifestări menite să marcheze Centenarul Unirii, la Alexandria. ”Poate cel mai numeros, ca participare, va fi programul ”Uniți suntem România” .Reprezintă concursuri pe cinci teme având ca public țintă elevii școlari și liceeni. Vor fi trei categorii de participanți: elevii de la ciclul primar, elevii din ciclul gimnazial și liceal”, a precizat primarul Drăgușin. Programul ”Uniți suntem România”va include concursuri de eseuri, pictură, tradiții, cântece și jocuri, teatru cu tematică, cultură generală și recitare de poezie. Concursurile la care sunt invitate să participe toate unitățile școlare din Alexandria se vor desfășura în perioada februarie- noiembrie 2018, în mai multe etape: ETAPA I ( februarie 2018) Concurs de eseuri cu tema” Romanii atunci si acum. Teluri, scopuri, idealuri”, ETAPA II ( martie 2018)-concurs de pictura cu tema ”Rosu, Galben si Albastru de Romania”, ETAPA III ( aprilie 2018)- Traditii cu tema ” Cantecele si jocurile ce ne insotesc peste veacuri”, ETAPA IV (mai 2018)-Teatru (Piesele de teatru ce vor fi puse în scenă de fiecare echipă vor avea legatura cu  evenimentelor prilejuite de  Unirea Principatelor Romane de la 1918), ETAPA V ( iunie 2018)-Cultura Generala, ETAPA VI (octombrie 2018)-Recitare poezie și ETAPA VII – noiembrie 2018-Spectacol. Expozitii. Premierea. Municipalitatea a stabilit și premiul. 100 de copii, împreună cu dascălii care i-au pregătit, vor merge într-o excursie  de 4 zile la Alba Iulia.

O altă acțiune menită să marcheze Centenarul Unirii este Ziua Veteranilor de Război, programată pentru luna aprilie 2018. ”Vom avea un eveniment festiv, de premiere și omagiere a luptătorilor din cel de-al Doilea Război Mondial”, a mai spus primarul.

Tot în seria acțiunilor dedicate centenarului intră și manifestarea ” România mea”, un  concurs la care sunt invitate să  participe grădinițele din Alexandria .35 de copii de la fiecare grădiniță vor intra în competiție, premiul constând în costume populare autentice care vor ajunge astfel în patrimoniul unității școlare câștigătoare.

O inițiativă inedită, organizată tot cu prilejul Centenarului, este ”Gala valorilor locale”. ”Alexandria are valori. Este important să le identificăm, să le recunoaștem meritele. Vorbim de medici profesori, militari, ingineri, oameni de afaceri, mici meșteșugari, șamd. În acest context, vrea să solicit instituțiilor publice, asociațiilor profesionale să vină cu propuneri, astfel încât în iunie 2018 să putem susține public această manifestare”.Persoanele premiate în cadrul manifestării ”Gala valorilor locale” vor fi propuse de către un comitet de organizare reprezentativ pentru domeniile pentru care se vor acorda premii si format din reprezentanti delegati de catre insitutiile, asociatiile profesionale, organizatiile respective. Acest comitet va stabili si criteriile de evaluare.

Pentru manifestările dedicate Centenarului, prezentate de primarul Victor Drăgușin în conferința de astăzi, municipalitatea va aloca suma de 200.000 de lei.

 

Mai multe detalii...
Subscribe to this RSS feed