Menu
No title

                               

Clinica

Alexandru Colfescu, primarul polivalent al Alexandriei. A fost magistrat, publicist, violonist, interpret de romanțe, primar, prefect

Alexandru Colfescu, primarul polivalent al Alexandriei. A fost magistrat, publicist, violonist, interpret de romanțe, primar, prefect

Alexandria a avut, de-alungul celor 183 de ani de existență, 79 de primari. Cel de-al 52-lea edil al orașului, Alexandru Colfescu este cel mai cunoscut dintre foștii primari ai Alexandriei. Colfescu a rămas în istoria orașului drept primarul polivalent, datorită multiplelor veleități de care a dat dovadă în diverse domenii. Se spune despre Alexandru Colfescu că a fost cel care a schimbat, cu adevărat, fața orașului.

 În Alexandria, din păcate, puține lucruri amintesc de cel care a fost Alexandru Colfescu. Pentru unii dintre actualii locuitori ai orașului, Alexandru Colfescu înseamnă o stradă, o școală sau o statuie. Dincolo de toate acestea, Colfescu a fost edilul care a schimbat cu adevărat fața urbei.

Alexandru Colfescu s-a născut pe 10 noiembrie 1899 în Alexandria, fiind alexăndrean get-beget. A preluat conducerea urbei în calitate de primar la doar 35 de ani, fiind deja la vârsta respectivă un cunoscut avocat în oraș, licențiat în drept. A condus Alexandria ca primar, în două rânduri. Pentru prima dată, între 1934-1937 și pentru a doua oară între anii 1939-1940.

Se spune despre Alexandru Colfescu că a fost mai mult decât un primar. Prin firea sa blândă și generoasă, s-a dovedit a fi un adevărat părinte pentru mulți dintre tinerii și copiii săraci ai Alexandriei condusă de el.  Colfescu nu a avut copii și poate din acest motiv și-a dirijat o parte din resurse ajutorării și sprijinirii în carieră a unor tineri care promiteau.

Alexandru Colfescu a fost, fără îndoială, o personalitate complexă. Era un strălucit avocat, cânta la violoncel, cânta în corul orașului ca solist vocal. Era dirijor de orchestră și, în plus, primarul cânta și romanțe. A fost și un apreciat critic muzical.

A adus apa în oraș și a făcut primele trotuare

Pe vremea lui Colfescu, Alexandria era oraș ”fruntaș” la îmbolnăvirile  de TBC. Unul dintre motive îl constituia faptul că apa în Alexandria era, la vremea respectivă un lux.  În anii 30 , în Alexandria apa era adusă la locuințele oamenilor de sacagii, care o cărau de la marginea orașului. Evident, doar alexăndrenii cu dare de mână își permiteau să plătească sacagii. Restul locuitorilor orașului, fără dare de mână, erau nevoiți să care apa, cu mare dificultate, de la marginea Alexandriei.

Alexandru Colfescu este primarul care a adus apa în oraș , în timpul mandatului său. Tot el este cel care a construit trotuare. Practic, edilul Colfescu este cel care a adus noțiunea de infrastructură în Alexandria.

A scris prima monografie a Alexandriei

După  tot ceea ce se știe despre el, se pare că primarul Colfescu și-a iubit orașul așa cum poate alți primari de care Alexandria a avut parte după el nu au mai făcut-o. Cel mai probabil, Alexandru Colfescu și-a privi funcția de primar ca pe o datorie față de locuitorii acestui oraș și a acționat în consecință.

În timpul mandatului său, Alexandria a împlinit 100 de ani de existență, iar primarul polivalent nu a lăsat momentul aniversar nemarcat. A participat în acel an, în calitate de co-autor, la scrierea unei cărți, prima monografie  a Alexandriei în care a fost prezentat primul secol de existență al orașului. Tot Alexandru Colfescu este cel care a inițiat și sărbătorirea zilelor orașului, cu prilejul împlinirii celor 100 de ani de existență. Personalități de marcă ale vremii au fost aduse la Alexandria de Colfescu. Printre aceștia s-a aflat și Nicolae Iorga.

Alexandru Colfescu a fost și prefect al județului Teleorman, între anii 1942-1944.

Primarul Colfescu nu a avut niciodată o proprietate în oraș

Deși pare greu de crezut, Alexandru Colfescu nu a a avut casă în Alexandria, proprietate personală.  Calitățile sale de bun edil, strălucit avocat și om de cultură au fost completate de modestie. A locuit în Alexandria cu chirie. A murit la vârsta de 77 de ani, la București, în anul 1976.

În memoria lui Colfescu

O stradă, o școală și o statuie amintesc astăzi de primarul polivalent al Alexandriei , cel care a fost Alexandru Colfescu. Fosta stradă Gheorghe Dobrogeanu Gherea a primit numele de ” Av. Alexandru Colfescu”, după Revoluție. Școala nr 4 din oraș a fost botezată și ea cu numele fostului edil.

În curtea Catedralei ” Sf Alexandru” s-a ridicat în urmă cu câțiva ani  o statuie a celebrului primar.  Din curtea Catedralei ” Sfântul Alexandru”, primarul polivalent Colfescu pare să vegheze în continuare deasupra urbei pe care a condus-o.

O singură femeie primar

Din cei 79 de primari pe care i-a avut Alexandria 78 au fost bărbați. O singură femeie a deținut funcția de primar al orașului : Stanciu Alexandrina. Aceasta s-a aflat la cârma orașului în perioada august 1955-august 1958.

 

 

Lasa un comentariu

Toate campurile marcate cu (*) sunt obligatorii.Codul HTML nu este permis.

sus