Menu
No title

                               

Clinica

La Talpa s-a strigat ”Motor!”, după 30 de ani. Au început filmările la Moromeții 2 Featured

La Talpa s-a strigat ”Motor!”, după 30 de ani. Au început filmările la Moromeții 2

Filmările la Moromeții 2 au debutat, ieri, în comuna Talpa din Teleorman, aceeași localitate în care , în urmă cu 30 de ani, s-a filmat prima ecranizare a romanului ”Moromeții” scris de Marin Preda.

Povestea familiei Moromete din Teleorman, merge mai departe în pelicula Moromeții 2. Filmările în comuna Talpa vor dura aproape o lună și se vor desfășura în cinci imobile, una dintre case fiind aceeași în care s-a filmat prima peliculă, în urmă cu 30 de ani. Pregătirile pentru filmări au început de aproape două luni, în proiect fiind implicată nu doar echipa de producție, ci și autoritățile locale din comună. Potrivit edilului comunei, Primăria Talpa a dat o mână de ajutor pentru amenajarea decorului, acțiune care a implicat  realizarea mai multor obiective, aducerea de figuranți, utilaje agricole și animale.  "S-a improvizat o cârciumă, o fațadă a unei primării. Atât eu cât și mulți oameni din comună, cei de la ajutor social, am dat o mână de ajutor. De două luni facem parte din echipa de pregătire. ", a spus edilul din Talpa, Benone Rababoc.

În rolurile principale ale filmului  inspirat din ”Moromeții” și ” Viața ca o pradă” vor juca Horațiu Mălăele (Ilie Moromete), Dana Dogaru (Catrina Moromete), dar și Iosif Pastina (Niculae), Răzvan Vasilescu, George Mihăiță, Andi Vasluianu, Oana Pellea, Ion Caramitru, Gheorghe Visu, Florin Zamfirescu, Marian Râlea, Paul Ipate, Cuzin Toma, Liviu Pintileasa, Dorina Chiriac. Unii dintre actori au ales să facă naveta pe perioada filmărilor, la Alexandria, localitate situată la aproximativ 50 de kilometri de locul filmărilor. Alți actori s-au cazat în comună. Horațiu Mălăele a fost cazat chiar de edilul din Talpa. ”Personajele principale au ales să rămână în localitate. Horațiu Mălăele e cazat la mine. Sunt actori care sunt rămași în casele oamenilor din localitate", a mai spus primarul.

Victor Rebengiuc, prezent la filmări

În ziua în care s-a strigat pentru prima dată ” Motor” pe platourile de filmare de la Moromeții 2 a fost prezent și Victor Rebengiuc, cel care i-a dat viață lui Ilie Moromete în pelicula din 1987. Victor Rebengiuc i-a predat ştafeta lui Horaţiu Mălăele, actorul care va interpreta rolul lui Ilie Moromete în Moromeţii 2.

”Cred ca va fi un film ce va arata celor care vor dori sa-l vadă, istoria dulce -amara, tragica de multe ori , a țăranului roman in general, a familiei Moromete in particular. O armonie milenara spulberată de experiențe sociale dezastruoase. Sadoveanu spunea ca ,, taranii aceştia nu concepeau ca viaţa lor să se desfăşoare altfel decât aşa cum se desfăşurase a bunilor lor care, rânduri după rânduri, în sute după sute de ani, se veseliră de creşterea zilei şi începutul anilor urmându-şi traiul ca pe vremea lui Burebista, craiul nostru cel de demult.“ La zidirea acestui proiect vor lucra, un regizor versat , candid , inteligent si tenace, Stere Gulea, un operator aproape mitologic, Vivi Drăgan Vasile, un producător de excepție , forța motrice a noii aristocrații cinematografice, Tudor Giurgiu, precum si o echipa de actori pasionata si daruita. În compoziția asta e greu de presupus un lucru rau, deși cred ca detractorii profesioniști s-au pus deja in mișcare. Pentru a sparge bariera preconcepțiilor, stereotipiilor si anchilozelor de tot felul, in ceea ce privește personajul Ilie Moromete pe care il voi interpreta, pentru ca una din virtuțile lui este disimularea, voi răspunde curiozității dumneavoastră cu vorbele personajului: „Sa tineti minte ca la noapte o sa ploua . Daca dă ploaia asta , o sa fac o gramada de grau”, a scris actorul principal din Moromeții 2, despre noul film, pe pagina sa de Facebook.

Filmările se vor încheia în noiembrie

În Moromeții 2, personajul principal nu va mai fi Ilie Moromete, ci  Nicolae Moromete. Rolul lui Niculae- interpretat în 1987 de teleormăneanul Marius Badea, este acum  este interpretat de Iosif Paștina, un tânăr actor absolvent de liceu și admis la Actorie.

Filmările începute luni, 18 septembrie, se preconizează a se încheia în luna noiembrie. Primarul din Talpa vrea să păstreze decorurile din casele folosite la filmări și să le folosească pentru a le transforma într-un muzeu numit ”Moromeții”. Pentru Moromeții 2 se va filma și la București, dar și la Slatina.

Moromeții și instalarea comunismului

Scenariul peliculei filmate zilele acestea la Talpa are ca sursă de inspirație două romane ale lui Marin Preda: ”Moromeții”-volumul 2 și  "Viata ca o prada".

Filmul va relua povestea familiei Moromete din Siliștea Gumești, în contextul politic și social al României de după  cel de-Al Doilea Razboi Mondial. Instalarea comunismului este văzută cu ochi diferiți de Moromete tatăl și Moromete fiul. " 'Moromeții 2' e o intreprindere extrem de provocatoare, pentru ca ai deja un model excelent - romanul si filmul anterior care, spre bucuria mea, a devenit destul de popular. E un film care se petrece intr-o perioada mai dura, mai agitata, se instaureaza un nou sistem politic, e multa ingrijorare si teama. Iar lumea aceea pe care o stiam dispare, de fapt. Asta m-a si atras la ideea unei continuari, am vrut sa duc pana la capat epopeea acestor personaje care au supravietuit pana in anii '50 colectivizarii. E un omagiu adus acestei lumi", a declarat Stere Gulea,într-un comunicat de presă care prezintă proiectul.

Lasa un comentariu

Toate campurile marcate cu (*) sunt obligatorii.Codul HTML nu este permis.

sus