Menu
No title

                               

Clinica

FOTO Moromeții se întorc după trei decenii. Stere Gulea îl transformă pe Niculae Moromete în scriitorul Marin Preda Featured

FOTO Moromeții se întorc după trei decenii. Stere Gulea îl transformă pe Niculae Moromete în scriitorul Marin Preda

După 32 de ani, Stere Gulea duce mai departe povestea Moromeților, la Talpa, aceeași comună în care s-a filmat pelicula din 1985. Moromeții 2 este o compilație între cel de-al doilea volum ”Moromeții” și romanul ”Viața ca o pradă”, surpriza regizorului fiind transformarea personajului Niculae Moromete în scriitorul Marin Preda.

 ”Atenție, motor, acțiune!, acestea sunt comenzile care se aud, din nou, la Talpa, după 32 de ani. Comuna din nordul județului Teleorman, unde în urmă cu trei decenii Stere Gulea a dat naștere uneia dintre cele mai valoroase producții cinematografice românești, a devenit din nou platou de filmare. Aici se naște, în toamna anului 2017, continuarea filmului ”Moromeții”, o poveste începută de regizorul Stere Gulea în 1985 și așteptată vreme de 32 de ani.

Stere Gulea a început să scrie scenariul în 2015, după o lungă perioadă de oscilări.” S-a născut greu, nu prea eram hotărât, am întârziat 32 de ani.Nu mai sunt interpreții din primul film. Încercăm cu noua generație. Este alt context, altă poveste, alte vremuri. Să vedem dacă ceea ce am gândit, o să intereseze”, mărturisește Stere Gulea.

De ce Moromeții 2?

Două motive l-au împins pe regizor să parieze pe continuarea filmului Moromeții. ”Unul, pentru că mi s-a părut că având personajele  Ilie Moromete, Cocoșilă, Catrina, niște personaje care au devenit destul de cunoscute, chiar și prin film, nu numai prin roman, am crezut că ar merita să le urmăresc destinele până la capăt, ca să zic asa, fiind vorba, în ultimă instanță, de ceea ce s-a chemat  țăranul român și viața de la sat. Am zis că, poate, prin aceste personaje, interesul o să fie mai are, decât să inventezi altă poveste, cu alte personaje. Al doilea motiv a fost că nu e, de fapt, o adaptare. Eu am plasat acțiunea în 1945, an pe care îl găsesc  din punct de vedere politic, istoric, social, extrem de intersant pentru că abia s-a terminat războiul și a început să se instaleze regimul comnist. Pentru lumea de atunci, pentru oamenii de atunci era o întrebare veșnică- ce se va întâmpla?-, fiecare imaginându-și în felul lui ceea ce urma să se întâmple”, mai spune regizorul Stere Gulea.

Revenirea la Talpa

Pregătirile pentru filmări au început de aproape două luni, în proiect fiind implicată nu doar echipa de producţie, ci şi autorităţile locale din comună. Potrivit edilului comunei, Primăria Talpa a dat o mână de ajutor pentru amenajarea decorului, acţiune care a implicat  realizarea mai multor obiective, aducerea de figuranţi, utilaje agricole şi animale.  "S-a improvizat o cârciumă, o faţadă a unei primării. Atât eu cât şi mulţi oameni din comună, cei de la ajutor social, am dat o mână de ajutor. De două luni facem parte din echipa de pregătire. ", spune edilul din Talpa, Benone Rababoc.  Primăria din comună a emis hotărâre de Consiliu local pentru a nu percepe taxe echipei care filmează zilele acestea la Talpa.

Echipa de producție a muncit luni bune la salvarea casei lui Ilie Moromete, care era la un pas de prăbușire. Întreg decorul a fost astfel amenajat  de scenograful Cristian Niculescu, încât să arate atmosfera specifică unui sat românesc din 1945, anul în care se petrece acțiunea din Moromeții 2. Stere Gulea recunoaște că revenirea la Talpa a avut și o latură emoțională neașteptată: ” Mi-au dat sentimentul că le devenisem de-al lor și că ne-am întors după un număr de ani printre ei. Un fenomen mai curios, nu l-am mai trăit  până acum. Atunci (n.r. în 1985), pentru ei, noi eram cvasinecunoscuți. Veniseră unii să facă un film. Acum nu mai eram așa. Acum eram unii pe care îi știau, se familiarizaseră și cu mine ca regizor.Înainte nu știau ce e aia regizor Deci,  într-un fel a avut și o notă de sentimentalism revenirea la Talpă”.

Alți actori

Pentru că timpul nu a avut răbdare cu actorii din primul film și Victor Rebeniuc (84 de ani) s-a considerat prea bătrân pentru a-l reinterpreta pe Ilie Moromete, Stere Gulea pariază în a doua ecranizare a romanului Moromeții pe alți actori. Distribuția cuprinde unele dintre cele mai mari nume ale cinematografiei românești. În rolurile principale ale filmului  inspirat din ”Moromeţii” şi ” Viaţa ca o pradă” vor juca Horaţiu Mălăele (Ilie Moromete), Dana Dogaru (Catrina Moromete), dar şi Iosif Pastina (Niculae), Răzvan Vasilescu, George Mihăiţă, Andi Vasluianu, Oana Pellea, Ion Caramitru, Gheorghe Visu, Florin Zamfirescu, Marian Râlea, Paul Ipate, Cuzin Toma, Liviu Pintileasa, Dorina Chiriac. 

În Moromeții 2, Victor Rebengiuc i-a predat ștafeta lui Horațiu Mălăele, chiar în prima zi de filmări, fiind prezent pe platourile de la Talpa. Cea de-a doua peliculă are două personaje principale: Ilie Moromete și Niculae Moromete.

În noul film, Niculae Moromete va fi un personaj mult mai complex decât copilul din primul film. Stere Gulea i-a încredințat rolul  lui Iosif Paștină, un tânâr student la Actorie. ”Despre Niculae, în acest film, pot să spun că  o să fie un mixaj între Moromeții 2 și Viața ca o pradă. Niculae Moromete nu devine neapărat activist în Partidul Comunist, își termină al patrulea an de studiu și se transformă ușor, ușor în scriitorul Marin Preda, pe parcursul filmului”,spune Iosif Paștină.

”Este un lucru absolut minunat ce se întâmplă aici”

”Cred ca va fi un film ce va arata celor care vor dori sa l vadă, istoria dulce -amara, tragica de multe ori , a țăranului roman in general, a familiei Moromete in particular. O armonie milenara spulberată de experiențe sociale dezastruoase”, a scris pe Facebook, la debutul filmărilor de la Talpa, Horațiu Mălăele , noul Ilie Moromete.

Încrezători în succesul producției sunt și ceilalți actori care intră în povestea lui Stere Gulea pentru prima dată în 2017.  Actorul Cristian Șofron este unul dintre ei. Îl va intepreta pe  Geacă, un moromete autentic din volumul 2 al romanului scris de Preda.  ”Este un lucru absolut minunat ce se întâmplă aici. După un film pe care l-am văzut cu toții, Moromeții, să urmeze o altă parte a lui, în aceleași decoruri, cu o poveste destul de asemănătoare dar cu alți actori mi se pare o idee extraordinară. Ce poți să spui? Stere Gulea, Horațiu Mălăele, Răzvan Vasilescu, Gheorghe Visu Dana Dogaru, sunt onorat că sunt  alături de ei și sper ca rezultatul muncii noastre să fie pe placul publicului”

Figuranți pe ulițe

Zeci de săteni din Talpa vor fi și ei actori preț de câteva secunde în Moromeții 2. Stere Gulea a cooptat o echipă de figuranți care zilele acestea își așteaptă rândul să intre pe platoul de filmare.

”Îmi amintesc de primul film. Nu am apărut atunci că eram mai mic. Acum am 62 de ani. Noi trebuie să ne plimbăm pe stradă, Săptămâna care vine ne cheamă iar la filmări”, spune Constantin Chelu, un sătean din Talpa cooptat la filmări.

La 80 de ani, Paraschiva Bulumac vine și ea aproape zilnic la casa lui Ilie Moromete ca să tragă cu ochiul la cadrele care se filmează: ”Când s-a făcut primul film, chiar îi serveam la masă, acolo unde erau. Acum venii și eu să îi văd. Oi mai trăi, oi muri,până e gata filmul, nu știu. Vin și eu să văd și eu cum este”.

Muzeul ”Moromeții”

Primarul din Talpa, Benone Rababoc, are planuri mari după terminarea filmărilor. Vrea să păstreze toate decorurile și să amenajeze la Talpa un Muzeu al Moromeților. ”Împreună cu Consiliul Local și cu o parte din oamenii din localitate ne-am propus  să nu moară acest act de cultură după plecarea oamenilor  care astăzi filmează la această partea a doua.Să păstrăm platourile, decorurile, să le întârim , să le consolidăm și împreună cu Consiliul Județean și Direcția de Cultură să le transformăm într-un muzeu și să le introducem într-un circuit turistic”, spune edilul din Talpa.

La Talpa filmările vor continua până luna viitoare. În afara satului din Teleorman, scene importante din cea de-a doua poveste a Moromeților vor fi  vor fi turnate la Bucuresti, in noiembrie, iar alte câteva la Slatina. Premiera va avea loc pe pe 9 noiembrie 2018.

Primul film ”Moromeții” a trecut prin filtrul secției de propagandă a PCR

În 1984, regizorul Stere Gulea a propus Consiliului de Stat pentru Cultură şi Artă realizarea filmului ” Moromeţii” şi intenţia lui a fost de a filma pelicula la Siliştea Gumeşti, satul natal al lui Marin Preda. Regizorul nu a găsit însă aici ceea ce căuta. Locul descris de Preda în roman îşi pierduse autenticitatea, pentru că printre case apăruseră antenele de reţea şi cablurile de electriciate. În căutarea satului încremenit în timp, Stere Gulea a ajuns la Talpa, o localitate aflată la 80 de kilometri de Alexandria. Aici s-au găsit două case nelocuite, fără curent electric, situate una lângă alta, despărţite doar de un gard. Acestea au fost alese drept casele lui Moromete şi Bălosu şi aici s-a stabilit cartierul general de filmare. Regizorului nu i-a plăcut cimitirul din sat şi atunci a cerut să se amenajeze unul, în apropierea celor două case.

Filmările s-au încheiat în 1985, dar filmul a apărut abia doi ani mai târziu, pe 28 septembrie 1987

Vreme de doi ani pelicula filmată la Talpa a fost vizionată de reprezentanţii secţiei de propagandă a PCR. Regizorului i s-a reproşat că a descris viaţa ţăranului într-o lumină prea neagră.

Iosif Paștină, pariul lui Stere Gulea pentru Niculae Moromete

Marele pariu al regizorului pentru cel de-al doilea film ”Moromeții” îl reprezintă tânărul student la Actorie, Iosif Paștină (19 ani) , cel care îi va da viață lui Niculae Moromete. Iosif Paștină a absolvit, anul acesta, Colegiul Bilingv ”George Cosbuc” din București, unde a activat în trupa de teatru Brainstorming. Tânărul a dat examen la Actorie și a fost  admis primul. A primit rezultatul examenului chiar în timpul filmărilor de la Moromeții 2.  Proaspătul student la Actorie este la primul său rol principal într-un lung metraj.

”Eu o să-l interpretez pe Niculae Moromete. Lucrez cu o echipă extraordinară , nu mă așteptam să mă înțeleg atât de bine cu toată lumea și să reușesc să intru în ritmul ăsta, eu având o experiență foarte mică în domeniul filmului. Este primul  meu rol principal într-un lung metraj și  domnul Gulea are foarte multă răbdare cu mine, să pot să intru în ritm și să pot să țin pasul cu tot ce se lucrează”, spune tânărul actor.

În prima ecranizare a romanului ”Moromeții”, rolul lui Niculae a fost intepretat de teleormăneanul Marius Badea, un copil  de 11, selectat din 300 de candidați.

 ADEVARUL.RO

Lasa un comentariu

Toate campurile marcate cu (*) sunt obligatorii.Codul HTML nu este permis.

sus