Menu
No title

                               

Clinica

Pâinea la ţest, o tradiţie veche de secole, valorificată online de un tânăr de 25 de ani din Teleorman. Featured

George Dumitru (25 de ani) este un tânăr teleormănean care duce mai departe o tradiție veche de secole, confecționând țesturi de făcut pâine. Interesul pentru cel mai vechi sistem de coacere a pâinii a plecat din copilărie, de pe vremea când George își petrecea vacanțele la bunici, în satul Beuca. A început să confecționeze singur țesturi și, în studenție, a creat o mic magazin virtual pentru comercializarea de țesturi. În prezent, George este consultant fonduri structurale si de coeziune europene și continuă să dezvolte popularizarea tradiționalului sistem de coacere a pâinii.  La 25 de ani, tânărul mărturisește că nu și-a imaginat că va ajunge să confecționeze el însuși țesturi de pâine. Totul a plecat de la o întâmplare. ”Bunicii mele i se spărsese ţestul şi a trebuit să confecţionăm altul. Practic, nu poţi să faci unul singur, cantitatea de material fiind mai mare. Am făcut mai multe. Bunica l-a folost pe cel făcut pentru ea ca să coacă pâine. Cele care au rămas, am încercat să le vindem”, povesteşte tânărul.

”Pământul trebuie să fie călcat de nouă ori în picioare”

 Procedeul de modelare a lutului ars l-a învăţat, la Beuca de la două vecine, cele care l-au şi ajutat, de altfel, să facă primele ţesturi.  Tânărul spune că în confecționarea unui test există  superstiţii, paşi care trebuie urmaţi întocmai. ”Pământul trebuie să fie călcat de nouă ori în picioare. Dacă nu se calcă de nouă ori, se spune că ţestul se va sparge foarte repede”, mai spune George. Procesul tehnic de confcționare a țesturilor constă în amestecarea argilei cu balega de cal. După ce se călcă de 9 ori, așa cum spune obiceiul,  pământul se împarte în cantităţi egale, numite guguloaie, şi se pune pe matriţe pentru modelare. Forma de clopot se dă cu mâna liberă, iar produsul final este şanţat cu simbolul ”S”. De la primul țest făcut în curte la Beuca și până în prezent, când George se pregătește să dezvolte mica afacere virtuală au trecut 5 ani.

”Au fost 5 ani în care multe persoane nostalgice la gustul unic pe care îl oferă pâinea la țest ne-au contactat și ne-au călcat pragul curții din comuna Beuca. I-am întampinat pe fiecare cu mare drag, iar majoritatea ne încurajau sa ducem acest produs mai departe, să nu îl lăsăm uitarii. Poate că fără aceste persoane am fi renunțat de mult la idee și nu am mai fi produs acest obiect”, spune tânărul.

 

Cenușar și vătrai, vândute online

 În cei cinci ani de când produce și vinde online țesturi, George și-a dezvoltat mica afacere. Până acum, prin intermediul paginii web țesturipâine.com a vândut peste 360 de țesturi, în toate colțurile țării.  Pe lângă țesturile care se vând cu prețuri cuprinse între 150 și 300 de lei, în funcție de mărime, tânărul a început să comercializeze și alte ustensile , folosite de secole în acest sistem de coacere a pâinii: ”Am introdus urmatoarele accesorii: vatrai, un  obiect din fier ce se introduce pe gaura țestului și este folosit la ridicarea și lăsarea țestului pe vatră, odihnitor, un suport în formă de trepied, confectionat dintr-o singură bară de fier, ondulat, având rolul de a sprijini vătraiul, țestul urmând să stea în pozitia înclina , cenușar,  cenusar, un obiect care are rolul de a scoate cenușa și jarul de sub țest, după ce focul s-a stins”.

Un vătrai costă 15 lei, iar un cenușar 20 de lei.

 

Țestul dus la târguri

 

De doi ani, George Dumitru prezintă țestul și pâine coaptă în acest fel la târguri tradiționale. ”Din 2016 am început să fim invitați la târguri și onoram fiecare invitație cu mare drag. Dacă anultrecut am fost prezenți la un târg important din Sibiu, anul acesta vom fi prezenți la “Festivalul Pâinii” ce va avea loc în data de 7 si 8 octombrie în Parcul Național din Bucureși. Scopul participării la acest târg este de a produce demonstrativ pâine la țest, pentru a da șansa celor ce nu au gustat niciodată din acest fel de pâine să o facă”, mai spune tânărul din Teleorman.

Demarează producția de pâine la țest

Pâinea tradițională la țest, coaptă exact așa cum o făceau româncele în urmă cu sute de ani,  va fi putea cumpărată, în curând, de la magazin. George a demarat un proiect prin care vrea să aducă cea mai gustoasă pâine pe mesele românilor. ”Am primit solicitări de a produce și pâine la țest, nu numai țestul. Parerea clienților conteaza și am luat în calcul și această variantă. Momentan ne aflam la stadiul în care am găsit locația și am adus țesturile. Urmează să pregatim spațiul pentru producție și să-i dam drumul la treaba. Ne dorim ca până la sfârșitul acestui an să reușim să aducem mirosul placut al  pâinii calde la țest în casele bucureștenilor. Vom începe cu productia de pâine în zilele de sâmbătă”, mai spune George

Poveste de suflet

Țesturile lui George au apărut în albumul foto ” Dor de ROST”, lansat în anul 2015. Tânărul a fost contactat în vederea apariției în cartea ” În jurul focului”,  care se va lansa la finalul acestui an în București.

Tânărul recunoaște că povestea legată de producerea de țesturi este una de suflet, de pe urma căreia nu are mari beneficii materiale:”Relația pe care o am cu acest produs, este ca o relație tată-fiu. Deși încă nu am copii, având doar 25 de ani,încerc să-mi aloc timpul liber concentrandu-mă pe promovarea lui. Este o activitate făcuta din suflet, nicidecum o afacere, cum poate ar părea la prima vedere, deoarece veniturile aduse abia acoperă munca depusă”.

 

Lasa un comentariu

Toate campurile marcate cu (*) sunt obligatorii.Codul HTML nu este permis.

sus