Menu
No title

                               

Clinica

Centenarul Marii Uniri va fi aniversat, la Alexandria, printr-o serie de manifestări cultural-educative Featured

Centenarul Marii Uniri va fi aniversat, la Alexandria, printr-o serie de manifestări cultural-educative

Centenarul Marii Unirii va fi marcat, anul acesta, la Alexandria printr-o serie de manifestări cultural-educative, inițiate de primărie.

În cadrul unei conferințe de presă, susținută astăzi de primarul Victor Drăgușin, au fost prezentate câteva dintre cele mai importante manifestări organizate de municipalitate anul acesta, în reședința de județ a Teleormanului, cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire din 1918. ”Este vorba despre acțiuni specifice, dedicate Centenarului României și cred că vom reuși împreună să mobilizăm cât mai mulți cetățeni, în special tineri din municipiul Alexandria, pentru a scoate în evidență nu doar aniversarea în sine a 100 de ani de existență a statului român unitar, ci și pentru a găsi pârghiile, motivațiile spirituale de a ne crește gradul de recunoaștere față de înaintași noștri”, a spus primarul Alexandriei, cu prilejul conferinței.

Victor Drăgușin a enumerat câteva dintre cele mai importante manifestări menite să marcheze Centenarul Unirii, la Alexandria. ”Poate cel mai numeros, ca participare, va fi programul ”Uniți suntem România” .Reprezintă concursuri pe cinci teme având ca public țintă elevii școlari și liceeni. Vor fi trei categorii de participanți: elevii de la ciclul primar, elevii din ciclul gimnazial și liceal”, a precizat primarul Drăgușin. Programul ”Uniți suntem România”va include concursuri de eseuri, pictură, tradiții, cântece și jocuri, teatru cu tematică, cultură generală și recitare de poezie. Concursurile la care sunt invitate să participe toate unitățile școlare din Alexandria se vor desfășura în perioada februarie- noiembrie 2018, în mai multe etape: ETAPA I ( februarie 2018) Concurs de eseuri cu tema” Romanii atunci si acum. Teluri, scopuri, idealuri”, ETAPA II ( martie 2018)-concurs de pictura cu tema ”Rosu, Galben si Albastru de Romania”, ETAPA III ( aprilie 2018)- Traditii cu tema ” Cantecele si jocurile ce ne insotesc peste veacuri”, ETAPA IV (mai 2018)-Teatru (Piesele de teatru ce vor fi puse în scenă de fiecare echipă vor avea legatura cu  evenimentelor prilejuite de  Unirea Principatelor Romane de la 1918), ETAPA V ( iunie 2018)-Cultura Generala, ETAPA VI (octombrie 2018)-Recitare poezie și ETAPA VII – noiembrie 2018-Spectacol. Expozitii. Premierea. Municipalitatea a stabilit și premiul. 100 de copii, împreună cu dascălii care i-au pregătit, vor merge într-o excursie  de 4 zile la Alba Iulia.

O altă acțiune menită să marcheze Centenarul Unirii este Ziua Veteranilor de Război, programată pentru luna aprilie 2018. ”Vom avea un eveniment festiv, de premiere și omagiere a luptătorilor din cel de-al Doilea Război Mondial”, a mai spus primarul.

Tot în seria acțiunilor dedicate centenarului intră și manifestarea ” România mea”, un  concurs la care sunt invitate să  participe grădinițele din Alexandria .35 de copii de la fiecare grădiniță vor intra în competiție, premiul constând în costume populare autentice care vor ajunge astfel în patrimoniul unității școlare câștigătoare.

O inițiativă inedită, organizată tot cu prilejul Centenarului, este ”Gala valorilor locale”. ”Alexandria are valori. Este important să le identificăm, să le recunoaștem meritele. Vorbim de medici profesori, militari, ingineri, oameni de afaceri, mici meșteșugari, șamd. În acest context, vrea să solicit instituțiilor publice, asociațiilor profesionale să vină cu propuneri, astfel încât în iunie 2018 să putem susține public această manifestare”.Persoanele premiate în cadrul manifestării ”Gala valorilor locale” vor fi propuse de către un comitet de organizare reprezentativ pentru domeniile pentru care se vor acorda premii si format din reprezentanti delegati de catre insitutiile, asociatiile profesionale, organizatiile respective. Acest comitet va stabili si criteriile de evaluare.

Pentru manifestările dedicate Centenarului, prezentate de primarul Victor Drăgușin în conferința de astăzi, municipalitatea va aloca suma de 200.000 de lei.

 

Lasa un comentariu

Toate campurile marcate cu (*) sunt obligatorii.Codul HTML nu este permis.

sus