Menu
No title

                               

Clinica

Items filtered by date: Decembrie 2017

Sărbători în siguranță

Polițiștii Inspectoratului de Poliţie Județean Teleorman vor acţiona în această perioadă pentru asigurarea unui climat corespunzător de ordine şi siguranţă publică si creşterea gradului de siguranţă a cetăţeanului pe întreg teritoriul judetului pentru perioada următoare.

Polițiștii din cadrul Serviciului de Arme, Explozivi și Substanțe periculoase  desfășoară  activităţi de prevenire şi combatere a comerţului ilegal cu obiecte artizanale şi de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice, în vederea creşterii siguranţei cetăţeanului, stopând evenimentele negative generate de nerespectarea prevederilor legale care reglementează deţinerea, comercializarea, importul, depozitarea şi folosirea articolelor pirotehnice de către persoanele fizice şi juridice în perioada sărbătorilor de iarnă 2017/2018.

În medie la acest sfarsit de an, 236 de polițiști vor acționa zilnic pentru creșterea gradului de siguranță a cetățenilor, pentru prevenirea şi combaterea faptelor antisociale, de natură contravențională şi penală.

La acest sfârșit de an, poliţiştii rutieri sunt prezenți pe principalele sectoare de drumuri naționale și judeţene, pentru asigurarea fluenţei traficului, combaterea excesului de viteză, prevenirea accidentelor şi ambuteiajelor rutiere, fluidizarea şi controlul circulaţiei.                                                                    

În cadrul activităţilor sunt folosite autospecialele dotate cu sisteme de supraveghere a traficului rutier şi măsurare a vitezei de deplasare a autovehiculelor.

Pentru a nu fi implicate in evenimente neplacute,polițiștii din cadrul Serviciului Rutier Teleorman recomandă conducătorilor auto:

Să circule cu prudenţă, cu viteză adaptată condiţiilor meteo, de trafic şi să acorde o atenţie sporită pietonilor.

Evitați efectuarea depăşirilor care, în condiţiile unui trafic rutier aglomerat, se dovedesc extrem de periculoase.

Nu acceleraţi când un alt autoturism se angajează în depăşirea vehiculului condus de dumneavoastră!

Circulați cu viteză redusă, adaptată permanent condiţiilor concrete din trafic, în special când se circulă în coloană.

Deasemenea, pentru un plus de siguranţă, se impune şi mărirea distanţei în mers între vehicule.

Folosiți luminile de avarie când încheiați o coloană care opreşte sau încetineşte brusc.

Conducătorii auto începători trebuie să evite, pe cât posibil, conducerea autovehiculului pe timp de noapte sau pe distanţe mari, dată fiind experienţa redusă şi riscul implicării în evenimente rutiere.

Toţi ocupanţii autovehiculelor trebuie să utilizeze centura de siguranţă!

Pietonilor le recomandăm să traverseze numai prin locurile marcate corespunzător, după o temeinică asigurare și să evite pe cât posibil deplasarea pe partea carosabilă.

 În speranța că veți ține cont de aceste recomandări, vă urăm un An Nou cu sănătate și împliniri!

Mai multe detalii...

150 de situații de urgență în perioada sărbătorilor de Crăciun

În minivacanța prilejuită de Sfânta Sărbătoare a Nașterii Domnului (Crăciunul), peste 150 de pompieri militari teleormăneni au asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor și acordarea primului ajutor calificat, aceștia fiind pregătiți să intervină cu 20 de autospeciale de lucru cu apă și spumă, şapte ambulanțe SMURD și şase autospeciale de descarcerare.

Din păcate, în această perioadă necazurile nu au încetat să apară, cetățenii având nevoie de intervenția rapidă a salvatorilor teleormăneni. În intervalul 22 – 26 decembrie a.c., echipajele de pompieri au acționat la un număr total de 150 de misiuni, din care 128 intervenții SMURD și 22 alte evenimente (incendii, accidente, salvări persoane și misiuni de asigurare).

Cele mai grave situații la care militarii teleormăneni au fost solicitați au fost reprezentate de accidentele rutiere cu victime din seara de Crăciun, pe raza localităților Țigănești și Peretu.

Tot în noaptea de Crăciun, pompierii militari au intervenit și pentru salvarea a două persoane din localitatea Lunca, acestea fiind intoxicate cu monoxid de carbon, provenit de la un aparat de încălziere a apei menajere tip „Instant”. Cele două victime, soț și soție, au fost salvate în primă fază de vecini, care le-au scos în curte până la sosirea paramedicilor. După administrarea de oxigen și acordarea primului ajutor, cele două persoane au fost stabilizate, fiind transportate la Spitalul Municipal Turnu Măgurele pentru îngrijiri medicale de specialitate.

Noaptea a continuat cu un incendiu la o locuință din localitatea Buzescu, unde au ars un pat, o canapea, o masă, o comodă și mai multe materiale textile. Valoarea pagubelor a fost apreciată la suma de 3000 de lei, iar cea a bunurilor salvate la peste 50000 de lei. Cauza probabilă a acestui eveniment a fost folosirea focului deschis de către un copil. Din fericire, la acest eveniment nu s-au înregistrat victime.

Noaptea de Crăciun s-a încheit din punct de vedere al situațiilor de urgență cu două accidente rutiere, ambele în jurul orei 03.30, în localitățile Olteni și Puranii de Sus. Victimele au fost preluate de către echipajele SMURD și SAJ, nefiind încarcerate. Aceste cazuri au intrat în atenția poliției pentru cercetări.

 

SMURD la datorie

 

- 128 intervenții ale Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare și Descarcerare pentru acordarea primului ajutor medical.

În cazul intervenţiilor SMURD cele mai frecvente simptome prezentate de pacienți au fost: hipertensiune arterială, AVC –uri, cefalee, vertij, dureri abdominale, traumatisme și plăgi. După acordarea primului ajutor, persoanele cu probleme medicale au fost transportate la unitățile spitalicești, pentru investigații medicale amănunțite și acordarea de îngrijiri de specialitate.

 

 

„Revelion fără incendii!” – măsuri de prevenire a incendiilor pentru unităţile de alimentaţie publică care organizează mese festive de Revelion

 

 În această perioadă, cadrele Inspecţiei de Prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „A.D. Ghica” al judeţului Teleorman desfăşoară activităţi preventive la unităţile unde se organizează mese festive de Revelion. Cu această ocazie se efectuează instruirea factorilor de răspundere şi a personalului angajat privind măsurile de prevenire şi stingere a incendiilor ce se impun pentru evitarea producerii unor evenimente care ar putea pune în pericol siguranţa cetăţenilor.

Pentru ca trecerea în noul an să fie un prilej de bucurie, iar sărbătorirea acestui moment să nu fie umbrită de evenimente nedorite, trebuie asigurată respectarea următoarelor măsuri preventive:

• numărul persoanelor participante la mesele festive să nu depășească capacitatea maxim admisă a localurilor;

• să fie asigurate culoare şi căi de evacuare libere, marcate şi iluminate corespunzător;

• asigurarea bunei funcţionări a tuturor mijloacelor de apărare împotriva incendiilor;

• utilizarea corespunzătoare a instalaţiilor electrice de iluminat şi forţă aferente clădirilor, evitându-se suprasolicitarea acestora sau supradimensionarea siguranţelor fuzibile din tablourile electrice;

• întocmirea şi afişarea planurilor de evacuare pentru sălile cu mai mult de 50 de locuri;

• folosirea aparatelor electrice pentru pregătirea preparatelor culinare se va face cu respectarea strictă a normelor de exploatare;

• maşinile de gătit, grătarele, aragazurile, cuptoarele şi celelalte utilaje care degajă temperaturi ridicate se vor amplasa la o distanţă de cel puţin 1,5 m faţă de elementele combustibile ale construcţiilor sau de materialele combustibile din încăperi.

Amintim şi câteva reguli esenţiale de comportament în caz de incendiu, în spaţiile cu aglomerări de persoane:

– atunci când sunteţi în astfel de spaţii (cluburi, teatre, restaurante, cinematografe, centre comerciale) identificaţi căile de evacuare;

– în cazul în care aţi observat izbucnirea unui incendiu anunţaţi imediat personalul obiectivului şi dacă este la îndemână acţionaţi sistemul de alarmare;

– părăsiţi ordonat clădirea, orientându-vă cu ajutorul indicatoarelor de evacuare. Ajutaţi persoanele aflate în dificultate şi care nu se pot evacua;

– atunci când fumul a pătruns în partea superioară a căilor de evacuare, deplasaţi-vă aplecat, cât mai aproape de sol. Dacă v-au luat foc hainele, opriţi-vă pe loc imediat. Lăsaţi-vă pe sol şi răsuciţi-vă pe o parte şi pe alta până ce flăcările se vor stinge;

– dacă nu vă puteţi evacua ieşiţi la geam şi strigaţi după ajutor. Blocaţi accesul fumului în încăpere cu haine, prosoape îmbibate cu apă şi amplasate în dreptul pragului uşii. Anunţaţi la 112 poziţia dumneavoastră în clădire;

– din afara clădirii anunţaţi evenimentul la 112. Nu vă întoarceţi niciodată în spaţiul incendiat pentru a recupera obiecte personale! Rămâneţi la o distanţă de siguranţă.

 ATENŢIE! Organizarea jocurilor de artificii se va face cu respectarea prevederilor legale, referitoare la obţinerea acordurilor şi autorizaţiilor necesare, respectarea distanţelor de siguranţă, asigurarea măsurilor de supraveghere şi de intervenţie.

Numai prin respectarea acestor măsuri se va reuşi reducerea numărului intervenţiilor în situaţii de urgenţă şi, implicit, va creşte gradul de siguranţă al cetăţenilor, mediului şi bunurilor materiale.

 La sfârșit de an, adresăm mulțumiri tuturor reprezentanților mass-media pentru sprijinul acordat în activitatea desfășurată de instituția noastră, pentru profesionalismul de care ați dat dovadă în situații de urgență, pentru obiectivitatea și corectitudinea datelor prezentate în vederea informării corecte a cetățenilor teleormăneni, și nu numai.

Ne exprimăm în continuare convingerea că activitățile pe care le desfășurăm în colaborare, în scopul educării cetățenilor în domeniul prevenirii situațiilor de urgență, vor fi caracterizate de aceeaşi notă a performanţei şi calităţii, contribuind în acest fel la creșterea gradului de siguranță a populației

 Fie ca anul care vine - 2018 - să vă aducă sănătate, prosperitate, satisfacţii, împliniri profesionale şi personale, iar la cumpăna dintre ani să fiți alături de cei dragi, cu bucurii și clipe de neuitat!

Să ne vedem cu bine în anul 2018! La mulți ani!

 

Mai multe detalii...

Accident cu victime pe DN 6, lângă Vitănești

Un accident rutier soldat cu trei victime a avut loc în după amiaza zilei de miercuri, 27 decembrie, pe DN 6, între localităţile Vităneşti şi Văceni.

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Teleorman, Gelu Dragomir,  în accident au fost implicate trei autoturisme, iar două dintre cele trei victime au rămas încarcerate. Toate cele trei persoane rănite, conştiente şi cooperante, au fost preluate de echipajele medicale şi transportate la spital pentru investigaţii.

“Accidentul a fost anuntat pe numarul unic de urgenta 112 de dr. Priboi Andra, medic la SAJ si Spitalul Rosiorii de Vede, aceasta acordand primul ajutor persoanelor ranite pana la sosirea echipajelor de salvare”, a precizat mr. Gelu Dragomir.

Cauzele producerii accidentului au fost depăşirea neregulamentară şi intrarea pe contrasens

La locul accidentului s-a intervenit cu o autospecială de lucru cu apă şi spumă, o autospecială descarcerare, o ambulanţă SMURD şi două ambulanţe ale Serviciului Judeţean de Ambulanţă.

 

Mai multe detalii...

Tel Drum, trimisă în judecată pentru fraudă cu fonduri europene cu un prejudiciu de peste un milion de euro

Societatea Tel Drum şi oamenii de afaceri Petre Pitiş şi Mircea Vişan - reprezentanţi ai firmei - au fost trimişi în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în dosarul privind fraudarea fondurilor europene, cu un prejudiciu de peste un milion de euro, informează DNA.

”În cauza mediatizată prin comunicatele nr. 828/VIII/3 din 18 august 2017 și nr 1154/VIII/3 din 11 decembrie 2017, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție, au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a următorilor inculpați:

- S.C. TEL DRUM SA, persoana juridică
- PITIȘ PETRE și VIȘAN MIRCEA, reprezentanți ai S.C. TEL DRUM SA,

fiecare pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecințe deosebit de grave

- S.C. WFA IMPEX SRL, persoana juridică
- ION FLORIAN, reprezentant al persoanei juridice WFA IMPEX SRL,
- NEDA FLOREA, reprezentant al S.C. TEL DRUM SA,

fiecare pentru complicitate la săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecințe deosebit de grave

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În anul 2015, Ministerul Fondurilor Europene a admis la contractare un proiect propus de societatea comercială TEL DRUM SA în cadrul programului „Creșterea Competitivității Economice”, finanțat din fonduri europene. În cadrul proiectului, TEL DRUM SA urma să achiziționeze o „stație mobilă de mixturi asfaltice pentru creșterea competitivității economice a SC TEL DRUM SA”.

Proiectul trebuia implementat până la data de 31 decembrie 2015.
La data de 2 septembrie 2015, Tel Drum SA a publicat pe site-ul www.fonduri-ue.ro anunțul de achiziție de bunuri (stația mobilă), iar în urma derulării etapelor din procedura de atribuire a contractului de furnizare bunuri a fost declarată câștigătoare firma WFA Impex SRL.

După depunerea cererii de rambursare în luna februarie 2016, beneficiarul TEL DRUM SA a primit în cadrul proiectului, suma nerambursabilă de 4.849.375 lei, sumă apropiată de valoarea maximă eligibilă, din care majoritatea, respectiv suma de 4.170.462,5 lei provenind din fonduri europene.

În rechizitoriu se arată că, în cadrul proiectului finanțat din bani europeni, reprezentanții Tel Drum SA, inculpații Vișan Mircea, Petre Pitiș și Neda Florea și reprezentantul WFA Impex SRL, inculpatul Ion Florian, au încălcat, pe de-o parte, regulile privind derularea procedurii de atribuire a contractului de furnizare și, pe de altă parte, au întocmit documente care atestau fapte și împrejurări nereale (documente utilizate ulterior în obținerea fondurilor nerambursabile) în sensul că:

- au simulat procedura de atribuire, reprezentanții Tel Drum SA fiind în realitate cei care au negociat prețul și condițiile achiziției utilajului de la firma furnizoare, în timp ce WFA Impex SRL a fost doar un interpus scriptic în procedură; această societate nu avea nici experiența și nici capacitatea de a furniza utilajul în mod independent
- au dat firmei WFA Impex SRL informațiile privind derularea proiectului, condițiile de participare și documentația tehnică înainte de publicarea anunțului de cerere de oferte, prin aceasta eliminând caracterul concurențial al procedurii de atribuire
- au întocmit și au depus declarații privind lipsa conflictului de interese între reprezentanții beneficiarului și ofertant deși WFA Impex SRL era într-o situație de afiliere cu Tel Drum SA iar între Petre Pitiș, Neda Florea și Ion Florian era atât o relație profesională cât și una personală, WFA Impex SRL funcționând ca o societate satelit pentru Tel Drum SA
- au mărit în mod nejustificat valoarea devizului general depus de WFA Impex SRL, Tel Drum SA fiind de acord să achite suma de 200.000 lei fără TVA pentru amenajarea terenului deși terenul era deja amenajat și cimentat, suma de 560.000 lei pentru montaj asistență pentru montaj (desi acesta se făcea sub îndrumarea furnizorului principal și cu muncitorii de la Tel Drum SA) și suma de 871.840 lei pentru cheltuieli diverse și neprevăzute
- au întocmit procesele verbale cu privire la derularea procedurii de atribuire și nota justificativă de atribuire cunoscând că procesul de atribuire este simulat și că în cauză există un conflict de interese care ar fi dus la eliminarea ofertantului WFA Impex SRL din procedura de achiziție; procesele verbale respective au fost utilizate ca documente justificative pentru cererea de rambursare
- au întocmit procesele verbale de predare-primire, recepție și punere în funcțiune, consemnând aspect nereale în cuprinsul acestora, deși la momentul întocmirii documentelor utilajul nu era complet montat și nici nu era pus în funcțiune; procesele verbale au fost utilizate ca documente justificative pentru cererea de rambursare
- au întocmit, semnat și depus cererea de rambursare din data de 9 februarie 2016 în care este precizată, în mod nereal, perioada 15.09.2015-31.12.2015 ca perioadă de referință pentru finalizarea proiectului și faptul că regulile privind ajutorul de stat, achizițiile publice, protecția mediului și egalității de șanse au fost respectate
- au întocmit raportul final al proiectului, pentru perioada de referință 23.12.2015-09.02.2016 în care se precizează, în mod nereal, că beneficiarul a realizat toate activitățile prevăzute a fi realizate prin proiect cu respectarea clauzelor prevăzute în contractul de finanțare și sunt menționate ca justificative procesele verbale de predare-primire și punere în funcțiune a stației

Documentele cu conținut nereal (cererea de rambursare, raportul final al proiectului, procesele verbale de predare-primire, de punere în funcțiune a stației mobile, de recepție, declarația privind lipsa conflictului de interese în cadrul procedurii de achiziție) au fost completate și semnate de reprezentantul legal al beneficiarului Pitiș Petre și de directorul de proiect Vișan Mircea și Ion Florian, reprezentant al persoanei juridice WFA IMPEX SRL.
Aceste documente cu conținut nereal au fost ulterior utilizate pentru acordarea sumei de 4.849.375 lei cu titlu de cheltuială eligibilă nerambursabilă (din fonduri europene și din bugetul național), sumă obținută pe nedrept de Tel Drum SA.
Practic, procedura prin care TEL DRUM SA a achiziționat stația mobilă de preparare mixturi asfaltice a fost una simulată. Ofertantul câștigător - firma WFA IMPEX SRL- este o firmă care are o relație de afiliere cu TEL DRUM, ea fiind interpusă între furnizorul utilajului și beneficiarul TEL DRUM cu unicul scop de a majora artificial prețul de achiziție a utilajului și, pe cale de consecință, de a majora suma nerambursabilă obținută de TEL DRUM SA

Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de cu suma de 4.849.375 lei reprezentând cheltuiala eligibilă nerambursabilă.

În vederea recuperării sumei de bani obținute în mod injust, procurorii au instituit măsuri asigurătorii asupra bunurilor mobile și imobile aparținând inculpaților persoane fizice Ion Florian, Pitiș Petre, Neda Florea, Vișan Mircea până la concurența sumei reprezentând valoarea fondurilor europene obținute injust.

De asemenea, au fost instituite măsuri asigurătorii asupra bunurilor mobile și imobile aparținând inculpaților persoane juridice TEL DRUM SA și WFA IMPEX SRL, până la concurența sumei reprezentând valoarea fondurilor europene obținute injust.

Dosarul are la bază o sesizare a Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor înregistrată la data de 16 mai 2017.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.”

Mai multe detalii...

Accident soldat cu o victimă la Perii Broșteni

Accidentul s-a produs chiar în ziua de Crăciun pe raza comunei Olteni, sat Perii Broșteni, iar în urma impactului un bărbat a fost rănit ușor. ”Din cercetări a reieșit că, în timp ce numitul U. A., de 18 ani, din com.Trivale Mosteni, jud.Teleorman, fără permis de conducere, conducea auto  marca “VW Golf”, pe D.J.504, pe raza comunei Olteni, sat Perii Brosteni, în localitate, nu a adaptat viteza la condițiile de drum, a pierdut controlul mașinii intrând într-un cap de pod. Din accident a rezultat rănirea ușoară a unui pasager de 27 ani, din Bucuresti, care a fost transportat la Spitalul Județean Alexandria, pentru acordarea de îngrijiri medicale”, informează IPJ Teleorman.

Conducătorul auto implicat în accident a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind 0,84 mg/l alcool pur în aerul expirat. În cauză s-a întocmit dosar penal pentru vătămare corporală din culpă, conducere sub  influența băuturilor alcoolice și fără permis.

Mai multe detalii...

Prognoza meteo pe 3 luni

Ploile vor fi excedentare în cea mai marte parte a ţării, reiese din prognoza de specialitate, valabilă pentru intervalul ianuarie - martie 2018, publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).
 
În prima lună a anului 2018, temperaturile medii lunare ale aerului vor fi în general apropiate de normal, posibil local mai ridicate în sud-est, sud şi vest. Conform măsurătorilor de specialitate, media multianuală lunară pentru luna ianuarie este de -2,1 grade Celsius, luându-se în considerare parametrii monitorizaţi în intervalul 1981-2010. În ceea ce priveşte valorile termice medii, specialiştii ANM estimează valori medii de temperatură de până la două grade Celsius în Dobrogea, respectiv de până la un grad Celsius în Banat. În rest, temperaturile vor oscila, în medie, între -6 şi zero grade Celsius. Meteorologul RTV  Silviu Grigore a explicat că, în luna ianuarie, vor exista mai multe invazii de aer cald ce vor duce la temperaturi mai ridicate faţă de normalul perioadei, fără a exclude episoade de ger.
 
Cantităţile totale de precipitaţii, în luna ianuarie, vor fi apropiate de mediile climatologice în est şi sud-est şi excedentare în restul teritoriului. Media multianuală a precipitaţiilor este stabilită la 33,6 litri/metru pătrat pentru luna ianuarie. Cele mai mari cantităţi de precipitaţii sunt estimate în Maramureş, de până la 74 l/mp, Oltenia (până la 57 l/mp), Crişana şi Banat (până la 54 l/mp), iar cele mai scăzute în Moldova şi Dobrogea, între 14 şi 31 l/mp.
 
Frig în Transilvania în februarie
 
În februarie, temperaturile medii vor avea valori apropiate de normalul climatologic în cea mai mare parte a ţării, care a fost stabilit la -1 grad Celsius. Cele mai scăzute temperaturi medii se vor înregistra în zonele Transilvaniei şi Moldovei (între -5 şi 0 grade), iar valori termice medii mai ridicate se vor consemna în Dobrogea şi Banat, şi vor fi cuprinse între 0 şi două grade Celsius. "Temperaturile din luna februarie se vor încadra în estimările sezoniere, însă nu sunt excluse episoade de viscol. Precipitaţiile în zonele de vest şi centru vor fi peste valorile normale, în timp ce zona de sud valorile precipitaţiilor vor fi destul de reduce", a mai declarat meteorologul Silviu Grigore.
 
Precipitaţiile totale lunare vor fi, în general, apropiate de normă, exceptând regiunile centrale şi vestice unde vor avea o tendinţă spre excedent. Media climatologică pentru luna februarie este stabilită la 31,6 l/mp. Cele mai mari cantităţi de precipitaţii se vor consemna în Maramureş (până la 57 l/mp), Oltenia (55 l/mp), Banat şi Crişana (până la 50 l/mp), Transilvania şi Muntenia (până la 39 l/mp). În Dobrogea se cor consemna precipitaţii între 13 şi 26 l/mp.
 
Potrivit ANM, în martie, temperatura aerului va avea valori apropiate de normalul climatologic, local mai coborâte în regiunile centrale şi nord-estice, dar şi mai ridicate în sud-est. Media valorilor termice pentru luna martie se situează la 3,5 grade Celsius. Temperaturile medii vor fi cuprinse între 3 şi 7 grade Celsius, în Banat şi Oltenia, între 3 şi 6 grade în Muntenia, Crişana şi Dobrogea, între 0 şi 5 grade în Transilvania şi între minus un grad şi 5 grade Celsius, în Moldova. "Martie fiind o lună de tranziţie vom vedea o intensitate mai mare a aerului polar în zonele din nordul şi centrul ţării, însă vor exista valuri de aer cald în Dobrogea şi partea de sud-est a ţării. În Dobrogea ne vom putea aştepta chiar la temperaturi de peste 15 grade", a explicat Silviu Grigore.
 
Pe de altă parte, precipitaţiile totale lunare vor fi excedentare în cea mai mare parte a ţării, faţă de cele stabilite prin măsurători la 38,3 l/mp. În zona Maramureşului, cantităţile medii de precipitaţii ar putea ajunge la 60 l/mp, în Oltenia la 59 l/mp, iar în Transilvania şi Crişana - până la 54 l/mp şi în Banat, de până la 53 l/mp. Totodată, în Moldova cantităţile de precipitaţii sunt estimate între 24 şi 36 l/mp, iar în Dobrogea între 17 şi 39 l/mp.
 
Estimările sezoniere sunt realizate de Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, şi au un grad de realizare de aproximativ 60%. ANM precizează că fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs.


ADEVARUL.RO

Mai multe detalii...

Un bărbat din Teleorman a fost arestat după ce a furat cutia milei de la o mănăstire din Galați

Un bărbat de 33 de ani, din Teleorman, a fost arestat preventiv după ce a furat dintr-o mănăstire din Galaţi cutia milei în care erau aproape 400 de lei.

Teleormăneanul a fost depistat de poliţişti în noaptea de 15 spre 16 decembrie, pe o stradă din municipiul Galaţi, având asupra sa o cutie metalică şi două surubelniţe.

Bărbatul a recunoscut că a luat cutia milei, în care erau 395 de lei, din incinta Mănăstirii Sfinţii Arhangheli – Metoc din Galați.

Poliţiştii au întocmit în acest caz un dosar de cercetare penală pentru furt calificat, iar bărbatul a fost arestat preventiv pentru 30 de zile.

Mai multe detalii...

Modernizarea Stadionului Municipal din Alexandria va începe în 2018 și va dura 18 luni

Modernizarea Stadionului municipal din Alexandria va începe în 2018 și va dura 18 luni. Hotărârea de Guvern privind realizarea obiectivului de investiții “Complex Sportiv- Stadion municipal Alexandria” a fost  publicată în Monitorul Oficial.

 Stadionul de 12 milioane de euro de la Alexandria devine certitudine. Hotărârea de Guvern 880/2017  privind realizarea obiectivului de investiţii “Complex Sportiv- Stadion municipal Alexandria a fost publicată, recent,  în Monitorul Oficial. Potrivit documentului, durata totală a investiţiei  este de 18 luni de la începerea lucrărilor  și se estimează că lucrările vor începe în primăvara anului 2018.

Conform indicatorilor tehnico-economici  prevăzuți în hotărâre, valoarea investiției se va ridica la 55,7 milioane lei, inclusiv TVA (aproximativ 12 milioane de euro).

Obiectivul se va realiza prin Compania Națională de Investiții și mare parte din fonduri vor veni de la Ministerul Dezvoltări Regionale. Plata  va fi eşalonată pe parcursul anilor 2018 şi 2019 . Anul viitor se vor aloca 35 de milioane de lei, iar în al doilea an de execuție, 20 de milioane de lei.

Complexul urmează să fie ridicat pe amplasamentul actualului stadion, care va fi demolat. Stadionul va avea o capacitate totală pentru 5.496 spectatori, o suprafaţă construită de 15.795 de metri pătraţi, iar durata de realizare a investiţiei este de 18 luni.
 
Terenul de fotbal va fi refăcut, dimensiunile acestuia urmând să fie 105×68 metri, va fi înierbat şi va fi dotat cu sisteme de drenare şi de degivrare. Pista de atletism cu suprafaţă sintetică va avea cinci culoare regulamentare. Va exista şi o masă a presei cu 48 de locuri, 2 studiouri TV şi o sală de conferinţe cu 75 de locuri. Vor fi amenajate două vestiare complet echipate, două săli de încălzire indoor, vestiar pentru arbitri şi cameră pentru oficiali, vestiare pentru alţi participanţi la organizarea evenimentelor, cameră de control cu vedere directă asupra tribunelor, cameră comandament securitate.
 
De asemenea, stadionul va fi dotat cu sistem de nocturnă, dispus pe copertinele celor două tribune, cu nivel de iluminare pentru transmiterea în direct a meciurilor televizate, sistem de sonorizare şi adresare public, tabele multimedia. Stadionul municipal va avea şi un hotel pentru sportivi cu 40 de camere cu paturi duble şi baie proprie, zona de recepţie, restaurant, spaţii de recuperare pentru sportivi/ SPA.

 

Mai multe detalii...

Cum să vă feriţi de hoţi şi escroci în perioada sărbătorilor. Sfaturi pentru cumpărături în siguranţă

Pentru a vă bucura pe deplin de bunurile cumpărate în perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă, poliţiştii vă oferă câteva recomandări pentru protecţia dumneavoastră.
 La cumpărăturile în magazine:
Evitaţi să aveţi asupra dumneavoastră sume mari de bani, în numerar!
Când achitaţi cumpărăturile, nu scoateţi toată suma de bani, ci numai necesarul plăţii contravalorii acestora!
Atunci când efectuaţi plata cu cardul, tastaţi codul PIN cu discreţie, pentru a nu fi observat de cei din jur!
Furturile din buzunare şi genţi se comit în special în locurile aglomerate. Dacă sunteţi împins în astfel de locuri, verificaţi-vă imediat buzunarul cu bani sau geanta, pentru a fi siguri că nu sunteţi victima unei înscenări a unui hoţ!
La cumpărăturile on-line:
Nu furnizaţi codul numeric personal, seria şi numărul de buletin, de la paşaport sau de la permisul de conducere, întrucât vânzătorul nu are nevoie de aceste informaţii!  
Documentaţi-vă înainte de a participa la licitaţiile prin internet, cu privire la obligaţiile dumneavoastră în calitate de cumpărător, dar şi cu privire la obligaţiile vânzătorului.
Examinaţi feedback-ul vânzătorului, oferit de alţi cumpărători. Dacă acesta are un istoric negativ de tranzacţionare, nu cumpăraţi de la el.  
Nu oferiţi niciodată informaţiile de pe card, dacă site-ul nu foloşeste o conexiune securizată şi dacă reputaţia acestuia este îndoielnică.  
Verificaţi în browser numele site-ului prin intermediul căruia plătiţi, pentru a observa dacă nu cumva este diferit faţă de site-ul original. Accesaţi site-ul original direct şi nu prin link-uri primite prin e-mail.

Mai multe detalii...

Marian Fișcuci și Adrian Simionescu, trimiși în judecată de DNA

În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 718/VIII/3 din 14 iulie 2017, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a următorilor inculpați:

SIMIONESCU ADRIAN CONSTANTIN, la data faptelor deputat în Parlamentul României și acționar în cadrul societății comerciale Fan Speed din Bulgaria (de drept până în 2013 și de facto în 2014) și SC SADY COM SRL Turnu Măgurele, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
- efectuare de acte de comerț incompatibile cu funcția deținută,
- complicitate la evaziune fiscală;

FIȘCUCI MARIAN, la data faptei administrator al SC Proinvest SRL Alexandria, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de evaziune fiscală;

SC PROINVEST SRL Alexandria, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de evaziune fiscală.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:  În perioada 2012 – 2014, inculpatul Fișcuci Marian, prin SC Proinvest SRL Alexandria, a achiziționat din spațiul intracomunitar utilaje agricole de la firme consacrate în domeniu, pe care le-a livrat beneficiarilor - firme românești. În acest lanț economico - financiar, a introdus o verigă fictivă, respectiv firma bulgărească Fan Speed Nikopole, controlată de deputatul Simionescu Adrian, căreia îi erau livrate utilajele agricole, iar aceasta le livra beneficiarilor finali din România. Totodată, la sediul PROINVEST se întocmeau formal documente care atestau livrările fictive menționate.
Modul de operare, așa cu a reieșit pe baza probațiunii, este următorul : inițial se identificau beneficiarii – firme românești și se perfectau înțelegeri cu administratorii acestor societăți, interesate în achiziționarea de utilaje agricole. Acestora li se promitea vânzarea de utilaje procurate preponderent din Germania, Olanda și Franța, prin intermediul SC Proinvest S.R.L. care era și dealer-ul autorizat al firmelor producătoare.
După identificarea firmelor interesate din România care erau și beneficiari finali, utilajele erau achiziționate din statele menționate și transportate, apoi depozitate la sediul SC Proinvest S.R.L.
Dacă SC Proinvest S.R.L ar fi procedat direct la revânzarea acestora către firmele românești – destinatarii finali, tranzacția comercială ar fi fost generatoare a obligației de plată a TVA, prin urmare SC Proinvest S.R.L ar fi fost obligată să plătească TVA către bugetul de stat.
În acest context, inculpatul Fișcuci Marian, cu complicitatea inculpatului Simionescu Adrian Constantin, a creat un circuit comercial suplimentar, fictiv, pentru a eluda obligațiile fiscale către stat, obținând astfel sume mai mari ca venituri și, totodată, a afectat indirect și celelalte firme din domeniu, concurente, care vindeau la prețul de piață ce includea și TVA.
Schema infracțională de eludare a obligațiilor fiscale s-a realizat pe următorul circuit: SC Proinvest S.R.L. Alexandria, controlată de inculpatul Fișcuci Marian, realiza o vânzare fictivă (tranzacție intracomunitară) către firma Fan Speed din Bulgaria, controlată de inculpatul Simionescu Adrian Constantin (operațiune scutită de TVA).
Pentru a se putea demonstra în documente așa zisa „tranzacție intracomunitară” care permitea deducerea TVA, utilajele erau transportate exclusiv de către PROINVEST sau de două firme asociate, în mod formal în Bulgaria, pentru câteva zeci de minute, de cele mai multe ori, sau maxim 24 de ore. Ulterior, agentul economic din Bulgaria proceda la revânzarea utilajelor către clienții din România, identificați anterior și cu care se negociase deja vânzarea utilajelor, încă de când acestea erau proprietatea Proinvest SRL sau urmau să devină proprietatea acesteia.
Tranzacțiile comerciale realizate de firma bulgărească FAN SPEED către beneficiarii finali, firme din România, erau scutite de TVA întrucât aveau regim de tranzacții intracomunitare.
De altfel, a reieșit că toată documentația necesară vânzării, atât dintre PROINVEST către FAN SPEED, cât și dintre FAN SPEED și clientul final, era întocmită la sediul PROINVEST, ceea ce arată că scopul real al acestor tranzacții era acela ca PROINVEST, firma care comercializa în realitate aceste utilaje agricole, să nu plătească TVA.
S-a stabilit că, în intervalul 2012 – 2014, valoarea utilajelor (bunurilor) importate de SC Proinvest SRL și livrate clienților, prin folosirea verigii fictive din Bulgaria, este de 20.854.508 lei.
Prin simularea acestor livrări de bunuri către Fan Speed Bulgaria, SC Proinvest SRL Alexandria a prejudiciat bugetul consolidat al statului cu suma de 5.692.644 lei, reprezentând TVA de plată, administratorul societății în toată această perioadă fiind inculpatul Fișcuci Marian.
În cursul anului 2014, inculpatul Simionescu Adrian Constantin, deputat în Parlamentul României, a exercitat atribuții de administrator de facto în reprezentarea intereselor societăților sale în care figura ca asociat – SC SADY COM SRL Turnu Măgurele și FAN SPEED Bulgaria, în vederea realizării de tranzacții comerciale (negociere preț și încheiere contracte, vânzări de produse, efectuare și încasări plăți, organizare și coordonare livrări produse și întocmire documente fianciar-contabile etc.), reprezentând operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția de demnitate publică pe care acesta o deținea la acel moment – deputat în Parlamentul României, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau foloase necuvenite.
Aceste foloase au fost cuantificate la un total de 1.159.393 lei (echivalentul sumei de 253.596 euro), echivalentul cumulat al profiturilor realizate în cursul anului 2014 de firmele sale SC SADY COM SRL din România (profit an 2014: - 521.308 lei) și FAN SPEED din Bulgaria (638.085 lei).
De altfel, unica activitate în perioada 2012 – 2014 a firmei Fan Speed a fost primirea formală a utilajelor din România și livrarea imediată în România către clienții - firme ce negociau cu SC PROINVEST SRL.
Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de cu suma de 5.692.644 lei, reprezentând prejudiciul cauzat bugetului de stat.
În cauză, a fost dispusă măsura asigurătorie a sechestrului asupra conturilor deținute de inculpații: Simionescu Adrian Constantin, Fișcuci Marian și SC Proinvest SRL, fiind indisponibilizate efectiv sumele reținute ca prejudiciu și folos necuvenit.

Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ), cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Competența ÎCCJ este atrasă de faptul că unul dintre inculpați a săvârșit fapta reținută în sarcina sa în perioada în care exercita funcția de deputat în Parlamentul României, în legătură cu această funcție și atribuțiile specifice, prin încălcarea regimului incompatibilităților.

În același dosar, s-a dispus clasarea față de MARINAȘ FLORINEL și SIMIONESCU MIHAI ALEXANDRU, la data faptelor administratori ai Fan Speed Nikopole, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la evaziune fiscală.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Mai multe detalii...
Subscribe to this RSS feed