Menu
No title

                               

Clinica

Items filtered by date: Aprilie 2017

FOTO Pelerinaj la Mănăstirea Pantocrator. Mii de credincioși au venit să se închine la moaștele Sfântului Spiridon aduse din Insula Corfu

Mâna dreaptă a Sfântului Ierarh Spiridon din Insula Corfu a ajuns în Teleorman, la Mănăstirea Pantocrator din Drăgănești Vlașca. Sfintele moaşte au fost aduse vineri de o delegaţie Mitropoliei de Kerkyra și au fost aşezate spre închinare credincioşilor la Mănăstirea Pantocrator.

 Moaștele Sfântului Ierarh Spiridon din Insula Corfu au fost aduse cu prilejul hramului Mănăstirii serbat în Duminica Mironosiţelor. La Mănăstirea Pantocrator din Drăgănești Vlașca, localitatea din Teleorman situată la 50 de km de București, a devenit deja tradiție ca Duminica Mironosițelor să fie loc de pelerinaj. În urmă cu doi ani aici au fost aduse moaștele Sfintei Maria Magdalena care au atras mii de credincioși din toate colțurile țării.

Anul acesta, Mănăstirea a făcut demersuri, cu sprijinul Episcopiei Alexandriei și Teleormanului ,pentru a aduce în Duminica Mironosițelor, ziua hramului mănăstirii, moaștele unui alt sfânt venerat de credincioși, Sf. Spiridon. ” Această duminică întodeauna pică în săptămâna a treia după Paște și oameni din toată țara, de la Maramureș, din Moldova,  ne-au sunat și au întrebat dacă organizăm un alt pelerinaj. S-au obișnuit să aducem aici spre venerare moaștele unor sfinți cunoscuți. Anul acesta l-am adus pe Sfântul Spiridon”, spune starețul Mănăstirii Pantocrator, părintele Sebastian.

Sf. Spiridon a fost episcop din secolul al IV-lea care a întărit la  primul Sinod Ecumenic al Bisericii credința în Dumnezeu. Se știe despre el că atunci când toți cei 318 episcopi s-au adunat la Nicea în anul 325, neînțelegându-se asupra tainei Sfintei Treimi, Sf Spiridon a fost cel care a explicat taina.

”A stat în mijlocul lor, a luat o cărămidă pe care a strâns-o în mână și le-a spus: Iată, precum în această cărămidă se găsesc trei element, tot așa în Dumnezeul nostru sunt trei persoane: Tatăl , Fiul și Duhul sfânt. Când spunea aceste cuvinte s-a întâmplat și o minune. A strâns cărămida tare , se spune că focul a urcat în sus, în  mână i-a rămas pământul cărămidei, iar în jos a curs apa”, explică părintele Sebastian de la Mănăstirea din Teleorman.

Peste 20.000 de credincioși sunt așteptați să se închine la moaștele Sfântului Spiridon

Mânați de credință în Dumnezeu și convinși de puterea moaștelor Sfântului considerat făcător de minuni, mii de credincioși din toată țara au venit în acest weekend la Pantocrator. Zecile de mașini și autobuze venite din București, Buzău, Călărași, Dolj sau Ialomița au întrerupt circulația pe drumul județean 503. ”Noi la ora 17.00 (n.r. vineri) am primit sfintele moaște, oamenii au venit însă de dimineața și s-au așezat la coadă”, spune starețul mănăstirii.

Pentru a se închina în fața odoarelor aduse din Corfu, credincioșii au făcut o coadă uriașă întinsă pe șosea. ” Am venit ca să ne rugăm la Dumnezul pentru sănătate. Am stat la coadă câteva ore, nu ne-a fost greu pentru că am venit cu credință”, a spus o credincioasă de 77 de ani venită din Călărași.

Reprezentanții mănăstirii se așteaptă ca, până luni, 1 mai, ultima zi de pelerinaj, prin fața moaștelor să treacă peste 20.000 de credincioși.

Sfântul călător

Sfântul Spiridon, ale cărui moaște au călătorit din Corfu către România, este considerat în istoria bisericii Sfântul Călător.

”Acolo, în Corfu, moștele  Sfântului Spiridon nu pleacă niciodată în întregime. Aici a fost adusă  doar mâna lui cea dreaptă . Așa cum mărturisesc sfinții părinții, acolo, Sf Spiridon dispare din raclă, pleacă acolo unde este chemat de cei care au nevoie de ei. Este considerat făcător de minuni. Se spune că, adeseori, papucii lui din raclă sunt văzuți murdari de noroi, de praf. De aceea sunt și schimbați foarte des. Astfel de părticele din papuci sunt date apoi enoriașilor. Au fost aduse și aici”, mai spune starețul mănăstirii Pantocrator.

Program prelungit până luni seara

Duminică, 30 aprilie, la Mănăstirea care găzduiește moaștele Sf Spiridon, de la orele 09:00, Sfânta Liturghie va fi oficiată de un sobor de ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, în altarul de vara al Mănăstirii. Sfintele moaște vor rămâne spre închinare până în seara zilei de 1 Mai. În toată această perioadă, odoarele vor fi aşezate spre cinstire, într-un baldachin special amenajat, alături de moaștele Sfintei Mironosiţe Maria Magdalena, care se află la Mănăstirea din Teleorman.

Mai multe detalii...

Recomandări de la IPJ Teleorman pentru minivacanța de 1 Mai

Având în vedere creșterea valorilor ridicate de trafic prilejuite de minivacanța de 1 MAI, 28 Aprilie – 1 Mai, precum și traficul îngreunat cauzat de lucrările de consolidare la podul de peste râul Vedea, pe DE 70, la intrarea în municipiul Alexandria, Inspectoratul de Poliție Județean Teleorman  - Serviciul Rutier, pentru fluidizarea traficului și desfășurarea circulației rutiere în condiții normale, roagă toți participanții la traficul rutier care nu au absolută nevoie să tranziteze municipiul Alexandria să folosească cele 2 rute ocolitoare, respectiv: pentru zona Zimnicea, Alexandria - Cervenia, DN 51 iar pentru zona Roșiori și Turnu Măgurele – VO 6 F, Buzescu – Nanov – DN 52.

Precizăm că pentru prevenirea evenimentelor rutiere grave, în perioada minivacanței de 1 Mai, IPJ Teleorman va acționa cu numeroase efective și aparate radar pe toate drumurile din județ.

Pentru evitarea neplăcerilor cauzate de traficul aglomerat, facem conducătorilor de autovehicule următoarele recomandări:

* să nu depășească coloana de autovehicule oprite la indicatorul ,,stop,, și să respecte semnalele agenților de poliție rutieră;

* să nu oprească autovehiculele în locurile unde acest lucru este interzis și să nu claxoneze inutil.

*să circule cu o viteză legală, adaptată la condițiile de drum;

Rugăm participanții la trafic să manifeste prudență și responsabilitate pe drumurile publice.

Vă mulțumim!

 

 

 

 

Mai multe detalii...

Mâna dreaptă a Sfântului Spiridon din Corfu va fi adusă la Mănăstirea Pantocrator

Mâna dreaptă a Sfântului Ierarh Spiridon din Insula Corfu va ajunge, astăzi, la Mănăstirea Pantocrator din Teleorman. Sfintele moaşte vor fi aduse de o delegaţie a Mitropoliei de Kerkyra.

Pelerinajul este organizat cu prilejul hramului aşezământului monahal serbat în Duminica Mironosiţelor.

Delegaţia care va însoţi odoarele va fi întâmpinată vineri, 28 aprilie 2017, începând cu ora 17:00, la aşezământul monahal din Teleorman, de Chiriarhul Eparhiei, Preasfințitul Părinte Galaction, şi de Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei. În continuare va fi oficiată slujba Privegherii.

Duminică, 30 aprilie, de la orele 09:00, Sfânta Liturghie va fi oficiată de un sobor de ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, în altarul de vara al Mănăstirii. Sfintele moaște vor rămâne spre închinare până în data de 1 Mai, orele 14:00. Moaștele vor fi aşezate spre cinstire, într-un baldachin special amenajat, alături de moaștele Sfintei Mironosiţe Maria Magdalena.

 

 

 

Mai multe detalii...

Starea copilului salvat din puţ : ”Nu putem spune că este în afara oricărui pericol”

Băieţelul de 1 an şi 8 luni, salvat din puţ la Balta Sărată a fost detubat, dar respiră cu mască de oxigen. Potrivit medicilor,starea critică se menţine până când el va fi mai bine pulmonar.

Dănuţ, băieţelul care a stat mai bine de 10 ore blocat într-un puţ la 16 metri adâncime, este în continuare în stare critică. ”Vestea bună e că copilul a putut fi detubat în cursul serii de ieri. Acum, pulmonar nu putem să spunem că este foarte bine, dar respiră spontan şi cu mască de oxigen. S-a trezit, a plâns. Să sperăm că după un consult neurologic care va fi făcut în cursul zilei de astăzi să avem şi un răspuns pozitiv. Nu puteam spune că este în afara oricărui pericol. Este în continuare la terapie intensivă. Starea critică se menţine până când el va fi mai bine pulmonar”, a anunţat Raluca Alexandrescu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Grigore Alexandrescu din Bucureşti.

Peste 50 de forţe ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă s-au chinuit, marţi, să scoată afară, în viaţă, copilul de nici doi ani, blocat într-un puţ îngust, la o adâncime de 16 metri, în localitatea Balta Sărată. Pentru pompierii teleormăneni a fost cea mai dificilă intervenţie de salvare din ultimii zece ani.

 

 

 

 

 

Mai multe detalii...

Aproximativ 100 de salariaţi au dat Consiliul Județean Teleorman în judecată pentru majorarea drepturilor salariale

Aproximativ 100 de salariaţi ai CJ Teleorman cer majorarea drepturilor salariale în instanţă în baza deciziei Curţii Constituţionale nr. 794/2016. Decizia a fost făcută publică joi în timpul şedinţei Consiliului Judeţean pe a cărui ordine de zi s-a aflat un proiect de hotărâre pentru achiziţionarea de servicii juridice de consultanţă, asistenţă şi reprezentare.

Deoarece în ultima zi a lunii martie salariaţii CJ au depus la tribunal o cerere prin care cheamă în judecată preşedintele Consiliului Judeţean, cel din urmă are nevoie de apărare pentru a depune întâmpinare, reprezentarea prin consilierii juridici ai CJ fiind imposibilă deoarece aceştia au calitate de reclamant în dosar.

Potrivit secretarului judeţului, Silvia Oprescu, angajaţii îşi cer drepturile salariale din luna august 2016, după decizia Curţii Constituţionale. Conform preşedintelui CJ, Dănuţ Cristescu, la nivel naţional, decizia s-a aplicat în favoarea angajaţilor în 27 de consilii judeţene.

 

Mai multe detalii...

Ștrandul Vedea se redeschide pe 1 mai. Intrarea va fi liberă

Primaria Municipiului Alexandria anunta cetatenii interesati ca incepand cu 01.05.2017 se va redeschide Complexul de Agrement Vedea(strand). Cu aceasta ocazia intrarea este libera pe tot parcursul zilei.

Membrii si voluntarii Consiliului Local al Tinerilor din Alexandria va asteapta cu o multime de surprize, concursuri si premii la “MAREA balaceala”, pe 01.05.2017.

La concursuri pot participa toti cetatenii, indiferent de varsta. Premiile constau in articole sportive.

 

Mai multe detalii...

Copilul salvat din puț este în stare gravă :”Într-o săptămână putem să spunem dacă apare vreo ameliorare”

Dănuț, copilul salvat din puț la Balta Sărată, se află în continuare în stare foarte critică la Spitalul ”Grigore Alexandrescu” din capitală.

 Băiețelul de 1 an și 8 luni respiră în continuare cu ajutorul aparatelor. ”Copilul este în continuare intubat. Speram sub tratatmentul antibiotic să apară o oarecare ameliorare , dar tratamentul va da roade în timp. El este pe aparate și analgosedat special ca acel plămân să îți revină sub tratamentul antibiotic. Riscul este același, de infecție pulmnară. Este nevoie de timp ca să aibă un efect, nu se obține după o zi pe alta. Trebuie să treacă câteva zile. Într-o săptămână putem să spunem dacă apare vreo ameliorare”, a declarat în această dimineață Raluca Alexandrescu, purtător de cuvânt al Spitalului ”Grigore Alexandrescu” din capitală.

 

Copilul va fi văzut și de un neurolog, pentru  a se stabili dacă în urma stopului cardiorespirator a suferit leziuni.

 

Mai multe detalii...

Cum s-au luptat salvatorii să scoată copilul de 2 ani din puţul îngust de 30 centimetri: „A fost o intervenţie de salvare foarte dificilă”

Salvarea băieţelului de 2 ani de la Balta Sărată, care a stat peste 10 ore la o adâncime de 16 metri, într-un puţ extrem de îngust, a fost cea mai dificilă intervenţie din ultimii 10 ani. Salvatorii au făcut eforturi supraomeneşti pentru a scoate băieţelul la suprafaţă, intervenţia fiind una extrem de riscantă.

Peste 50 de forţe ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă s-au chinuit să scoată afară, în viaţă, copilul de nici doi ani, blocat într-un puţ îngust, la o adâncime de 16 metri, în localitatea Balta Sărată. Pentru pompierii teleormăneni a fost cea mai dificilă intervenţie de salvare din ultimii zece ani.

 ”A fost o intervenţie de salvare foarte dificilă. În primul rând,  copilul a căzut la o adâncime destul de mare, de 16 metri. Apoi, fântana respectivă avea tubulatura foarte îngustă, de aproximativ 30 de cm, ceea ce nu permitea salvatorilor să ajungă la micuţ. Un alt factor care a îngreunat misiunea a fost vârsta copilului.  A fost vorba despre un copil foarte mic, de  un an si opt luni, care nu colabora cu salvatorii. Ar fi fost de mare ajutor să vorbească, să colaboreze”, a spus purtătorul de cuvânt al ISU Teleorman, Gelu Dragomir.

 Apelul făcut de familie la 112 a fost înregistrat la ora 10.33. Primii care s-au prezentat la faţa locului au fost pompieri de la Detaşamentele Roşiorii de Vede şi Alexandria, din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Teleorman. S-a activat Comitetul local pentru Situaţii de Urgenţă şi în sprijinul pompierilor teleormăneni au venit colegi din Bucureşti, Ilfov, Olt şi Dolj. În Teleorman, intervenţia de la Balta Sărată a activat Grupa Operativă. De la sosirea la faţa locului, din momentul în care au realizat că pe tubul prea îngust nu poate fi introdus un salvator care să scoată copilul, pompierii au încercat în paralel mai mult variante de salvare.

”S-a lucrat de la bun început, în paralel,  pe două  planuri. Pe de o parte s-a încercat  salvarea copilul pe tubulatură si a doua variantă a fost săparea pe lângă tubulara respectivă ca să ajungă cât mai aproape în zona de jos, să-l extragem de acolo”, mai spune purtătorul de cuvânt al ISU Teleorman

Micuţul a fost fixat ca un dop în puţul îngust de 30 de cm

 Pompierii au încercat, iniţial, vreme de câteva ore, să scoată copilul cu cordiţele de salvare, dar micuţul nu coopera. În sprijinul salvatorilor a venit de la IGSU un dispozitiv special pentru intervenţii în spaţii strâmte care permitea introducerea unei tije pe lânga copil şi ridicarea lui pe scaunel pe jos în sus. Pentru că micuţul era fixat ca un dop în spaţiul strâmt din puţ, dispozitivul nu a putut fi folosit.

 ” Copilul, la început,  era foarte fixat, ca un dop în tubulatură. Nu puteau să treacă de el, fără să- l rănească. Nu voiam să îi cauzam alte traume. El se afla pe o pompă din fântâna la o adâncime de 16 m . Pompa era susţinută de un cablu foarte subţire. Exista oricând riscul ca acest cablu care susţinea pompa să se rupă şi copilul să cadă în apă. El era deasupra apei. Iniţial a fost cu picioarele în apă. Apoi am ridicat pompa un pic”, mai spune reprezentantul ISU Teleorman.

 Prioritatea zero a salvatorilor a fost să ţină copilul în viaţă

 Salvatorii au avut ca prioritate zero menţinerea copilului în viaţă. De la bun început, în puţ au fost introduse camere video prin intermediul cărora a fost umărită la exterior, pe un monitor, starea copilului. ”Camerele monitorizau starea copilului. Acesta a fost în viaţă pe tot timpul interventiei. La un moment dat a avut o perioadă de calmitate , nu mai reacţiona şi ne speriasem. Când au lăsat camera un pic mai în jos, copilul a reacţionat şi a început să plângă. Ne-am dat seama că este în viaţă”, povesteşte Gelu Dragomir, de la ISU Teleorman, prezent la faţa locului.

 Salvatorii şi-au dat seama de la bun început că intervenţia va fi una de durată şi au făcut tot posibilul pentru a asigura copilului condiţii de supravieţuire. În puţ s-a introdus în permanenţă aer cald şi oxigen.

L-au scos afară cu două tije improvizate

 În paralel cu încercările de la suprafaţă, pompierii au lucrat la un plan B de salvare. Au săpat cu 3 excavatoare o groapă de aproximativ 9-10 metri.  ” Se consolidaseră  malurile gropii de pământ pentru a nu se surpa. se realizase un dispozitiv, tubulatură din lemn  care urma să fie introdusă în momentul operaţiunii în groapă, pentru a nu se prăbuşi pământul peste salvatori. Intenţia era de a se tăia puţul, la adâncimea la care era copilul pentru ca acestea să fie extras de acolo”, mai spune reprezentantul ISU.

După ce copilul şi-a schimbat poziţia, pompierii au putut introduce pe lângă el tije de fir forjat cu capătul îndoit. Dispozitivele lungi de peste 16 metri au fost sudate la faţa locului ” Una dintre tije a reuşit să prinda picioruşul copilului, fără să îl rănească. Cu altă tijă s a prins haina de guler. Prin ridicare concomitentă s-a reuşit, centimetru  cu centimetru, să-l ridicăm, fiind în permanenţă cu un ochi pe camere . S-a ridicat foarte încet, exista riscul să scape. Fiecare tijă era manevrată de doi oameni, unul, sus, pe autoscară, altul lângâ fânână. Era pericol major să alunece şi să cadă de la o înălţime foarte mare”, mai explică reprezentantul ISU.

 Cea mai dificilă intervenţie a salvatorilor din ultimii 10 ani s-a încheiat cu succes , când micuţul a fost scos viu la suprafaţă. Copilul a fost preluat de o ambulanţă, a primit primele îngrijiri medicale şi a fost transportat la Bucureşti cu o aeronavă SMURD.

 

 

Mai multe detalii...

Dănuț, copilul de la Balta Sărată, respiră cu ajutorul aparatelor

Starea copilului salvat ieri la Balta Sărată este foarte gravă Dănuț, băiețelul  de 1 an și 8 luni, internat la Spitalul ”Grigore Alexandrescu” respiră cu ajutorul aparatelor și medicii sunt rezervați în privința stării lui de sănătate.

Riscul este infecție masivă pulmonară care poate duce la deces. Nu a mai repetat stopul cardiac. Și stopul cardiac suportat în timpul transportului poate afecta cerebral. Este o perioadă critică” a spus Raluca Alexandrescu, purtătorul de cuvânt al Spitalului ”Grigore Alexandrescu” din capitală.

Copilul a ajuns la spital marți seara, în jurul orei 23.00 în șoc hipotermic, după ce a fost scos din puțul în care a stat aproape 11 ore și transportat de la Balta Sărată la București, cu o aeronavă SMURD.

Mama copilului a fost externată astăzi de la Spitalul Municipal din Roșiorii de Vede. Femeia a povestit că incidentul s-a întâmplat când ea era în casă :”Am intrat până în casă și când am ieșit el căzuse. Ei s-au jucat amândoi, că mai are o surioară de 3 ani, lângă puț. S-a urcat, nu știu cum or fi făcut. Le mulțumesc mult salvatorilor”.

S-a deschis dosar penal de vătămare corporală în culpă. Polițiștii vor cerceta cum a fost posibil ca micuțul de doi ani să cadă în puț și cine se face vinovat.

 

 

 

Mai multe detalii...

Dosar penal în cazul copilului căzut în fântână. A început cercetarea in rem

Cazul copilului căzut în puţ la Balta Sărată se află în atenţia poliţiştilor. S-a început cercetarea penală în REM asupra faptei într-un dosar penal de vătămare din culpă.

Poliţiştii au întocmit dosar penal pentru vătămare din culpă în cazul copilului căzut în puţ la Balta Sărată. ”S-a făcut dosar penal pentru vătămare corporală din culpă şi urmează să se facă cercetări. La finalizarea cercetărilor se va propune soluţie prin Parchet”, a confirmat Tedodora Dragole, purtător de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Teleorman.

Cazul băieţelului de doi ani este cercetat de poliţiştii de la Secţia de poliţia rurală nr 4 Roşiorii de Vede şi, mai departe , dosarul va fi preluat de procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Roşiorii de Vede.

 

Deocamdată, s-a început urmărirea penala în REM asupra faptei. Ulterior, după ce cercetările vor stabili cum s-a întâmplat incidentul, se vor stabili şi vinovaţii.  Vizaţi sunt cei doi părinţii care nu l-au supravegheat îndeaproape pe copil.

 

Mai multe detalii...
Subscribe to this RSS feed