Menu
No title

                               

Clinica

Minți sclipitoare atrase de universitățile din străinătate. Un elev din Teleorman va studia inteligența artificială la Imperial College din Londra

Minți sclipitoare atrase de universitățile din străinătate. Un elev din Teleorman va studia inteligența artificială la Imperial College din Londra

Victor Gabriel Apostol este elev în clasa a XII-a la Colegiul Național ”Al. I. Cuza” din Alexandria și a fost admis la Imperial College din Londra, unde va studia informatica și inteligența artificială. Pentru studiile în Anglia va primi un împrumut din partea guvernului britanic. Elevul pasionat de informatică a ales Imperial College pentru faptul că aici studenții au posibilitatea să facă mai multă practică, decât în România.

 Victor Gabriel Apostol, elev în clasa a XII-a la Colegiul Național ”Al. I Cuza” din Alexandria , a aplicat și a fost admis la Imperial College din Londra, unul dintre cele mai mari centre universitare din lume.  Ideea de a studia în străinătate i-a venit în clasa a X-a, când a înțeles diferențele dintre învățământul românesc și cel din afară. Primele demersuri pentru a fi admis le-a început în ianuarie 2016.  ”Procesul a fost destul de lung. Universitățile din  Marea Britanie cer, înainte de aplicare, un ”personal statement”, în care povestești de ce vrei să urmezi acel subiect, ce te recomandă, de ce crezi că ai fi bun pentru acel lucru și ce realizări ai în domeniul respectiv, dacă ai. Împreună cu acest ”personal statement” vine o scrisoare de recomandare de la profesorii care au legătură cu domeniul în care aplici. Eu am aplicat pentru informatică, inteligență artificială și am avut scrisori de recomandare de la diriginte, profesor de matematică, informatică și fizică. Primul pas l-am făcut în ianuarie anul trecut. Am început să scriu ”Personal Statement” prin septembrie 2016. Octombrie a fost data limită la care am putut eu aplica”, povestește elevul.

Pe lângă Imperial College, Victor a aplicat la alte patru facultăți și a fost admis la toate. A optat, în final, pentru oferta făcută de Imperial College, cea mai grea dintre condițiile impuse de universitățile din afară la care a aplicat: ”Cea mai grea ofertă este de la facultatea pentru  care am optat. Constă în 9,80 la matematică si fizică la bacalaureat și media de la bacalaureat peste 9,60”.

A ales Imperial College pentru că este o facultate prestigioasă. ” Este al optulea centru universitar din lume și cred că îmi poate oferi posibilitatea de a mă dezvolta mai bine în acest domeniu. Când am fost la interviu, am constatat că o mare parte a studenților de acolo fac practică. În anul trei sunt trimiși în industrie”.

”Ceea ce mă face să studiez acolo este modul în care este axat sistemul de învățământ”

Victor a vizitat Imperial Collage în ianuarie când a fost chemat de reprezentanții universității la interviu. La interviu, din grupa lui (12 studenți care vizitau universitatea) 10 erau români. Anul trecut, la Imperial College au fost admiși 45 de români. Ca și ceilalți elevi români atrași de studiul în afara granițelor, Victor recunoaște că în alegerea sa a contat importanța pe care facultățile din afară o acordă practicii. ”Prima deosebire între o universitate din țară și una din afara țării și ceea ce mă face să studiez acolo este modul în care este axat sistemul de învățământ. În România se pune foarte mult accent pe teorie. Acolo  am ocazia să fac și practică, să aplic conceptele teoretice pe care le învăț. Ce apreciez foarte mult la sistemul lor de învățământ este faptul că pot să studiez singur. La noi în țară ți se dă o lecție, trebuie să o înveți, acolo se pune foarte mult accent pe studiul individual, ei îți prezintă tema, tu citești ce vrei despre ea, la final le prezinți o lucrare despre cum crezi tu și ce ai înțeles tu din treaba asta. Asta ajută foarte mult la dezvoltarea creativității . Te lasă să fii liber, să fii ceea ce ești tu și să abordezi subiectul respectiv cum consideri tu că este ai bine. Nu cum îți impune cineva să faci”, explică tânărul.

Împrumut guvernamental

Pentru plata studiilor din Anglia, Victor Apostol a apelat la un împrumut guvernamental. ”Am aplicat  pentru un împrumut guvernamental care asigură taxa de școlarizare, dar restul- cazare mâncare transport- le voi suporta singur. Taxa este de 9250 de lire pe an, iar condițiile de returnare, în 30 de ani, și se returnează în felul următor: în fiecare an se dă 9% din cât câștig peste un anumit prag, de 21.000 de lire. Dacă nu ating acel prag, ei consideră că nu m-au pregătit suficient de bine și nu mai trebuie să le returnez banii”, spune tânărul

Planuri de viitor

După facultate, Victor va urma un program de doctorat. Deocamdată, nu știe dacă se va întoarce în țară pentru a aplica cele studiate în Anglia. ”Nu sunt sigur dacă o să mă întorc să lucrez în România. Depinde foarte mult de condițiile pe care o să le asigure statul român atunci. Momentan, zona de IT este în dezvoltare, dar încă nu s-a ajuns la același nivel. Intenționez  să lucrez în cercetare, iar cercetarea în România este destul de slabă”.

 

Lasa un comentariu

Toate campurile marcate cu (*) sunt obligatorii.Codul HTML nu este permis.

sus