Menu
No title

                               

Clinica

Prioritățile învățământului primar, dezbătute la Alexandria în prezența ministrului Pavel Năstase Featured

Prioritățile învățământului primar, dezbătute la Alexandria în prezența ministrului Pavel Năstase

Prioritățile învățământului primar au fost dezbătute, astăzi, la Alexandria în cadrul unei mese rotunde la care a fost invitat să participe ministrul Educației, Pavel Năstase. La aceeași întâlnire au fost prezenți prefectul județului Teleorman, Florinel Dumitrescu, președintele Consiliului Județean Teleorman, Dănuț Cristescu, primarul Alexandriei Victor Drăgușin, inspectorul general al IȘJ Teleorman Valeria Gherghe, directorul Centrului Național de Evaluare și Examinare- Marian Șuță, președintele ARACIP Șerban Iosifescu. Acțiunea, menită să sărbătorească în avans Ziua Învățătorului, a fost organizată de Asociația Învățătorilor Teleorman

Ministrului Educației i-au fost prezentate, cu acest prilej, câteva direcții de acțiune pe care cadrele didactice din învățământul primar le consideră proritare: ”Pentru a realiza un învățământ de calitate care să răspundă nevoilor și provocărilor societății actuale este necesar ca școala, prin organizarea ei, prin norme instituționale și reguli de conduită să creeze cadrul social al învățării. Considerăm că  este de o importanță majoră ca învățătorul să se aplece asupra fiecărui copil, să îi acorde toată atenția cuvenită. Acest lucru presupune timp, răbdare, în pregătirea lecțiilor. De aceea, considerăm să reducerea numărului de elevi la clasă ar fi o măsură benefică pentru a asigura abordarea diferențiată, în funcție de nevoile fiecărui elev. Este necesar ca în fiecare școală să existe învățător de sprijin și consilier psihopedagog. Privind din perspectiva elevilor, procesul instructiv-educativ este mult mai atractiv dacă la nivelul programei aplicabilitea ar avea o pondere mai mare, raportată la conținuturile teoretice”.

Baze materiale la standarde înalte, echipamente audio-video, table interactive, softuri educaționale, laboratoare , alocarea unui coeficient mai mare din PIB pentru educație reprezintă alte priorități ale învățământului primar, aduse în atenția ministrului.

          ”Ne exprimăm speranța unei colaborări eficiente atât între mai multe ministere , dar și între minister și instiuții ale statului pentru crearea unor programe, pentru deschiderea unor linii de finanțare ce pot fi accesate de unitățile de învățământ. Ceea ce ne dorim este ca școala românească să ofere elevilor nu doar informații de cultură generală, ci să fie acel loc în  care elevii să vină cu plăcere, care să îi pregătească pentru viață cu adevărat”, au mai transmis ministrului, dascălii din învățământul primar, prin vocea conducerii Asociației Învățătorilor din Teleorman.

Potrivit ministrului Pavel Nãstare, pentru fiecare problemã semnalatã de învãțãtori existã și o soluție la nivelul ministerului. "Și pe agenda ministerului avem aceste teme. Pentru formarea continuã a cadrelor didactice avem un proiect care acum este depus la fonduri Europene și vom face aceastã pregătire pentru toate cadrele didactice din învãțãmântul preuniversitar. O sã investim cu prioritate în mediul rural. Eu cred cã asta trebuie sã facem având în vedere condiþiile vitrege care sunt în aceste locuri. Mi-a plãcut foarte mult sistemul de educație japonez, unde pânã pe la vârsta de zece ani copiii nu dau evaluãri. Ei sunt lãsați sã viziteze un parc, sã vadã cum cresc florile, animalele. Eu nu spun cã noi trebuie sã facem așa, dar trebuie sã ne gândim.", a declarat Pavel Nãstase.

În cadrul discuțiilor libere, atenția ministrului s-a îndreptat cãtre potențialul agricol al județului Teleorman și dezvoltarea învãțãmântului dual. "Anul acesta dãm drumul la învãțãmântul dual. Oferim pentru fiecare elev care se duce la o școalã profesionalã 200 de lei, lunar. Vreau sã vin de mai multe ori aici, în județ, sã discutãm cu angajatorii. Avem o resursã foarte importantã aici în județ, agricultura. Partea de practicã în învãțãmântul dual înseamnã cam 70% practicã și 30% teorie. Aceastã practicã, aici suntem noi deficitari. Trebuie sã mergem pe teren și sã îi convingem pe angajatori cã este foarte bine sã facă aceste contracte. Chiar din învãțãmântul primar copiii vor să meargă spre aceste activitãți practice", a mai spus ministrul.

 Ministrul Educației Naționale va aloca județului Teleorman un lot de 20 de calculatoare ce au aparținut unor firme IT ce pot fi utilizate în cadrul rețelei școlare locale.

Lasa un comentariu

Toate campurile marcate cu (*) sunt obligatorii.Codul HTML nu este permis.

sus