Menu
No title

                               

Clinica
Evenimente

Evenimente (2431)

800 de persoane încadrate în muncă prin AJOFM Teleorman

800 de persoane au fost încadrate în muncă luna trecută, potrivit datelor Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Teleorman.

Cele mai multe persoane angajate sunt din mediul rural. Dupa nivelul de instruire, 58,23% dintre persoanele angajate au nivel de instruire primar, gimnazial si profesional. Circa 38%  dintre persoanele angajate au nivel de instruire liceal si postliceal si doar 3,87% au studii superioare. Potrivit AJOFM Teleorman, mai mult de jumatate dintre angajati au peste 45 de ani. Ei sunt urmati in topul angajarilor de categoria de varsta 34-45 de ani.

Tinerii pana in 25 de ani reprezinta 14% din totalul persoanelor angajate in luna august, la nivel judetean. 

Mai mult de jumatate dintre angajari s-au facut prin acordarea serviciilor de mediere a locurilor de munca

Mai multe detalii...

O adolescentă de 16 ani s-a spânzurat în șopronul casei din Călmățuiu de Sus

O adolescentă de 16 ani din satul Ionașcu, comuna Călmățuiu de Sus a fost găsită spânzurată într-o anexă a casei părintești. Descoperirera macabră a fost făcută chiar de părinții fetei.

”În ziua de 20 septembrie, polițiștii din cadrul Secției de Poliției Rurală nr 4 Roșiorii de Vede au fost sesizați prin intermediul unui apel la 112 cu privire la faptul că o minoră în vârstă de 16 ani a fost găsită spânzurată într-o anexă a locuinței părinților din comuna Călmățuiu de Sus, sat Ionașcu.  La fața locului s-a deplasat echipa operativă care a stabilit că în locuința unui bărbat de 41 de ani, tatăl fetei, a fost găsit într-o anexă cadavrul fiicei acestuia, spânzurată cu o funie de grinda acoperișului anexei”, a confirmat Teodora Dragole, purtător de cuvânt al Inspectoratului Județean de Poliție Teleorman.

Pe cadavrul fetei nu au fost descoperite urme de violență. Oamenii legii au întocmit dosar penal, cercetările fiind preluate de procurori.

Tânăra era elevă la un liceu din Turnu Măgurele.

Mai multe detalii...

Directorul Spitalului Caritas din Roşiorii de Vede, trimis în judecată de DNA

 Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de Combatere a Infracţiunilor Asimilate Infracţiunilor de Corupţie au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate,  a managerului şi directorului economic de la Spitalul  Caritas din Roşiorii de Vede.

 

”Bratcoveanu Maria, la data faptelor director economic al Spitalului Caritas din municipiul Roşiorii de Vede, judeţul Teleorman, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, fals intelectual, în formă continuată  fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, Lucian Alexe , la data faptelor manager al Spitalului Caritas din municipiul Roşiorii de Vede, judeţul Teleorman, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de: complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, complicitate la fals intelectual, în formă continuată complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată”, informează DNA.

 

Potrivit procurorilor, Bratcoveanu Maria, în calitate de director economic al Spitalului Caritas din municipiul Roşiorii de Vede, în perioada 2007 – 2009, beneficiind de ajutorul managerului unităţii medicale, a efectuat achiziţii de materiale sanitare, încălcând dispoziţiile legale în materia achiziţiilor publice, la preţuri supraevaluate şi fără încheierea unor contracte anterior livrării bunurilor.

 

Ulterior, pentru a ascunde faptul că achiziţiile de bunuri au fost efectuate în mod nelegal, inculpata Bratcoveanu Maria a întocmit în fals contractele de achiziţie bunuri şi referatele aferente, acestea din urmă fiind semnate şi de inculpatul Alexe Lucian.

 

Prin aceste demersuri, inculpaţii au cauzat unităţii spitaliceşti un prejudiciu în valoare de 259.013 lei, concomitent cu obţinerea unui folos necuvenit în acelaşi cuantum pentru societatea care a furnizat produsele respective.

 

”Spitalul municipal Caritas Roşiorii de Vede a comunicat că se constituie parte civilă în procesul penal.

În cauză, a fost dispusă măsura asigurătorie a sechestrului asupra unor bunuri imobile ce aparţin inculpaţilor. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Teleorman, cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză”, se mai arată în comunicatul DNA.

Mai multe detalii...

Cod portocaliu de vijelii și ploi puternice în Teleorman

Valabil de la: 20-09-2017 ora 18:00 până la : 20-09-2017 ora 19:00

In zona: Județul Teleorman: Roșiorii de Vede, Turnu Magurele, Balaci, Beuca, Bogdana, Buzescu, Călinești, Călmățuiu, Călmățuiu de Sus, Ciolănești, Ciuperceni, Crângeni, Crângu, Didești, Dobrotești, Dracea, Drăcșenei, Drăgănești de Vede, Furculești, Islaz, Lisa, Lița, Lunca, Măldăeni, Mavrodin, Necșești, Nenciulești, Olteni, Peretu, Piatra, Plopii-Slăvitești, Plosca, Putineiu, Rădoiești, Săceni, Salcia, Scrioaștea, Scurtu Mare, Seaca, Segarcea-Vale, Sfințești, Slobozia Mândra, Stejaru, Tătărăștii de Jos, Tătărăștii de Sus, Traian, Trivalea-Moșteni, Troianul, Vârtoape, Vedea, Viișoara, Zâmbreasca;

Se vor semnala : frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului ce vor lua și aspect de vijelie, grindină de dimensiuni medii și mari, averse ce vor depăși 30-35 l/mp,

 

Mai multe detalii...

Zeci de concurenți înscriși la festivalul „Pe deal la Teleormanel”

Festivalul concurs „Pe deal la Teleormanel” se va desfasura în perioada 26-28 septembrie, pe platoul din fața Casei de Cultura din Alexandria.

Evenimentul este organizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Teleorman în parteneriat cu Consiliul  Judeţean  Teleorman şi Primăria Municipiului Alexandria .

În concurs s-au înscris 31 de concurenți. Acestia vor  reprezenta judetele Alba, Arges, Bistrita-Nasaud, Brasov, Dolj, Giurgiu, Gorj, Mehedinti, Suceava, Vrancea, Teleorman si Republica Moldova. Preselectia concurentilor va avea loc în ziua de  26 septembrie. Dupa concurs vor susţine recitaluri tinerii solisti Maria Beatrice Bandoiu din Gorj, Florin Boita din Timis si Grigore Gherman din Cernauti. Dupa spectacolul de gala programat pe 28 septembrie va urma un spectacol sustinut de Ansamblul de cantece si dansuri „Burnasul”,  Daniela Condurache si Veta Biris.

Mai multe detalii...

Stagiu de pregătire în Teleorman pentru lotul restrâns de limba franceză al României

Elevi și profesori, din patru județe ( Bacău, Brăila, București, Mehedinți și Vaslui) din țară, au participat la Stagiul de pregătire a Lotului restrâns al României, în vederea participării la Olimpiada internațională de limba franceză de la Avgheran (Armenia – 25-30 septembrie 2017). Acțiunea a avut loc la  Colegiul Național Pedagogic „Mircea Scarlat” din Alexandria,în perioada 12-15 septembrie 2017 și a fost organizată de  Ministerul Educației Naționale, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Teleorman.

Lotul restrâns de limba franceză al României este alcătuit din elevi în clasele a XI-a și a XII-a (nivel B1 și B2), reprezentând unități de învățământ din Bacău, Brăila, București, Mehedinți și Vaslui. Astfel, anul acesta, la clasa a XI-a, nivel B1 vom avea ca participanți din partea României pe Avrigeanu Darius- Constantin de la Școala Centrală București, Ralea Ioana- Adelina de la Colegiul Național „Cuza Vodă” Huși, Vaslui și Păun Irina- Nicoleta de la Colegiul Național „Gh. Murgoci”, Brăila iar la clasa a XII-a, nivel B2 pe Florea Andreea de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” București, Vieru Ana- Maria de la Colegiul Național „Grigore Moisil” Onești, Bacău și Bebec Maria de la Colegiul Național „Traian” Drobeta Turnu Severin, Mehedinți. 

Cursurile de pregătire au fost susținute de profesori de limba franceză din București, Alexandria și Ploiești. În timpul liber, s-au desfășurat  diverse activități, care le-au oferit participanților (cei șase elevi și patru cadre didactice însoțitoare) prilejul de a descoperi  orașul Alexandria.

Olimpiada internațională de limba franceză reunește elevi francofoni cu performanțe în limba franceză din 6 țări membre ale Organizației Internaționale a Francofoniei (OIF): Albania, Armenia, Bulgaria, Macedonia, Republica Moldova și România și în fiecare an una dintre aceste țări găzduiește această competiție. Anul trecut elevii s-au întrecut în Bulgaria la probele individuale cât și pe echipe iar elevii români au obținut rezultate extraordinare. Anul acesta competiția se desfășoară în Armenia.

 

 

 

Mai multe detalii...

Incendiu de proporţii la Islaz

Cea mai mare amploare a unui incendiu de vegetaţie uscată a fost însă la Islaz, unde focul a cuprins o suprafaţă de cca. 400 de ha de stuf, fiind pusă în pericol o pădure aflată în imediata apropiere şi mai multe stupine.

Prin efortul conjugat al pompierilor militari, al membrilor SVSU din localităţile Islaz şi Izbiceni, al poliţiştilor şi al celorlalte structuri abilitate să gestioneze aceste situaţii de urgenţă, s-a reuşit izolarea incendiului, fără ca acesta să se mai extindă la bunurile materiale din apropiere.

La stingerea flăcărilor au fost mobilizaţi 28 de pompieri militari, din cadrul Detaşamentului Turnu Măgurele, cu două autospeciale de lucru cu apă şi spumă, un camion şi patru motopompe, din cadrul Detaşamentului Roşiorii de Vede cu o autospecială de stingere, de la Detaşamentul Zimnicea cu o autocisternă, membrii Serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă din localităţile Izbiceni şi Islaz, cu o autospecială de lucru cu apă şi spumă şi un tractor cu disc, echipe de intervenţie de la Inspectoratul Judeţean de Poliţie, Poliţia de Frontieră şi Asociaţia Judeţeană a Vănătorilor şi Pescarilor Teleorman.

Intervenţia, care a durat aproximativ 10 ore, a fost condusă şi coordonată la faţa locului de către Prefectul Judeţului Teleorman şi Inspectorul Şef al I.S.U. "A. D. Ghica" al judeţului Teleorman, rezultând cu salvarea de bunuri de peste 220000 de lei.

Din primele cercetări efectuate la faţa locului, cauza probabilă a acestui incendiu a fost folosirea intenţionată a sursei de aprindere de către o persoană necunoscută, motiv pentru care acest caz a fost preluat de către poliţie.

Coordonatele suprafeţelor agricole afectate de incendii vor fi înaintate către Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) și Garda de Mediu - Comisariatul Județean Teleorman, pentru luarea măsurilor ce se impun, conform Protocolului de colaborare privind acţiunile de monitorizare a modului de respectare de către fermieri a bunelor condiţii agricole şi de mediu referitoare la arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil şi la arderea pajiştilor permanente, încheiat între Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură şi Garda Naţională de Mediu.

Rugăm cetățenii care dețin terenuri agricole să manifeste responsabilitate în ceea ce privește prevenirea incendiilor de vegetație uscată și miriște deoarece aceste evenimente pot pune în pericol culturile de cereale din imediata vecinătate, locuințele oamenilor dar şi vieţile cetăţenilor, participanţi la trafic, pe drumurile naţionale şi judeţene aflate în apropierea lor.

Reamintim proprietarilor de terenuri agricole următoarele prevederi legale care li se pot aplica în cazul în care își incendiază vegetația uscată/miriștiile:

 

1. Conform Ordonanţei de Urgenţă nr. 195 din 2005 privind protecţia mediului, cu modificările şi completările ulterioare, este interzisă arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase, fără acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi fără informarea, în prealabil, a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă.

Nerespectarea acestei prevederi legale se sancţionează cu amendă contravenţională al cărei cuantum este cuprins între 3000 - 6000 lei pentru persoane fizice şi respectiv între 25.000 – 50.000 lei persoane juridice.

 

2. Conform Hotărârii Guvernului României nr. 537/2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor, efectuarea unor lucrări de arderi a resturilor vegetale fără întrunirea condiţiilor legale şi, respectiv, fără luarea măsurilor de evitare a propagării la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei.

 

3. Ordinul comun al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale şi al ministrului mediului şi pădurilor nr. 30/147 din 8 februarie 2010 pentru aprobarea bunelor condiţii agricole şi de mediu în România stabileşte la GAEC 5 şi GAEC 8 că nu este permisă arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil şi respectiv faptul că nu este permisă arderea vegetaţiei pajiştilor permanente.

 

4. Ordinul nr. 121 din 10 iulie 2000 privind aprobarea normelor de prevenire şi stingere a incendiilor specifice sectoarelor din domeniul de competenţă al Ministerului Agriculturii şi Alimentaţie

 

5. În condiţiile în care se obţin aprobările cerute de legislaţia în vigoare, arderea miriştii se face cu respectarea următoarelor măsuri:

a) condiţii meteorologice fără vânt;

b) parcelarea miriştii în suprafeţe de maximum 10 ha, prin fâşii arate;

c) izolarea zonei de ardere faţă de căile de comunicaţie, construcţii, culturi agricole vecine, instalaţii, fond forestier, prin executarea de fâşii arate;

d) desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;

e) asigurarea, până la finalizarea arderii, a personalului de supraveghere şi stingere a eventualelor incendii;

f) asigurarea, pentru suprafeţe de ardere mai mici de 5 ha, a substanţelor şi mijloacelor de stingere necesare;

g) asigurarea, în cazul suprafeţelor de ardere mai mari de 5 ha, a unui plug, a unei cisterne cu apă, a mijloacelor de tractare şi a personalului de deservire.

 

6. Protocolul de colaborare privind acţiunile de monitorizare a modului de respectare de către fermieri a bunelor condiţii agricole şi de mediu referitoare la arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil şi la arderea pajiştilor permanente, încheiat între Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură şi Garda Naţională de Mediu. Pe baza acestuia se urmăreşte, prin acţiuni comune, reducerea cazurilor de ardere a miriştilor şi a vegetaţiei prin sancţionarea celor care încalcă aceste dispoziţii, de către toate cele trei instituţii semnatare ale protocolului. În cazul fermierilor care nu respectă condiţia GAEC 6.2 se vor aplica reduceri ale cuantumului total al schemelor de plăţi şi al măsurilor de sprijin, conform modului de aplicare a sancţiunilor pentru nerespectarea normelor de ecocondiţionalitate, indiferent de suprafaţa arsă.

 

Mai multe detalii...

Doi elevi din Alexandria, tâlhăriți în Parcul de la Catedrală

Polițiștii din municipiul Alexandria au fost sesizați, ieri, de către doi minori  în vârstă de 15, respectiv 16 ani, ambii din comuna Frumoasa, județul Teleorman. Elevii au reclamat faptul că au fost tâlhăriți în plină stradă de trei tineri.

”În timp ce se aflau în parcul de la Catedrala din municipiul Alexandria au fost  abordaţi  de trei tineri care le-au cerut să le dea banii pe care îi aveau asupra lor, iar acestora fiindu-le teamă le-au dat 10 şi respectiv 50 lei”, informează IPJ Teleorman.

Autorii au fost identificați ca fiind trei tineri, un bărbat în vârstă de 21 de ani și un altul în vârstă de 18 ani, ambii din comuna Vitănești iar al treilea în vârstă de 17 ani din com. Orbeasca, iar față de aceștia s-a dispus continuarea urmăririi penale pentru săvârșirea infracțiunii de ,,tâlhărie” . Față de doi dintre suspecți s-a luat măsura reţinerii pentru 24 de ore, aceştia fiind introduşi în C.R.A.P. din cadrul IPJ TELEORMAN, urmând ca în data de 19.09.2017 să fie prezentaţi Parchetului de pe lângă Judecătoria Alexandria cu propunere de arestare preventivă.

Mai multe detalii...

Cod galben de vânt. Recomandări de la ISU Teleorman

Rugăm cetățenii să aibă în vedere câteva măsuri preventive în cazurile în care se produc condiții meteorologice nefavorabile, de vânt puternic, cu aspect de vijelie, și anume:
- închiderea tuturor ferestrelor de la locuințe și alte categorii de construcții, precum și îndepărtarea de acestea;
- se va evita trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, construcțiilor cu elemente de arhitectură ce pot fi dislocate, precum și a imobilelor aflate în construcție;
- aceste puncte vulnerabile vor fi evitate, pe cât posibil, și în cazul parcării autovehiculelor;
- neatingerea stâlpilor sau a firelor căzute la pământ și ocolirea acumulărilor de apă din zonele de risc cu pericol potențial de electrocutare;
- evitarea adăpostirii de intemperii sub copaci izolați.
Orice situație deosebită generată de fenomenele meteorologice poate fi anunțată în cel mai scurt timp posibil la numărul unic pentru apeluri de urgență 112.


Mai multe detalii...

Întreceri sportive de biciclete și role în Săptămâna Europeană a Mobilității

      SĂPTĂMÂNA EUROPEANĂ A MOBILITĂŢII (EUROPEAN MOBILITY WEEK) are loc în fiecare an în perioada 16-22 septembrie. Săptămâna încurajează municipalitățile europene să introducă și să promoveze măsuri de transport durabile și invită oamenii să încerce alternative la folosirea mașinii.

     Din 2002 EUROPEAN MOBILITY WEEK a încercat să influențeze problemele de mobilitate și transport urban, precum și îmbunătățirea sănătății publice și a calității vieții. SĂPTĂMÂNA EUROPEANĂ A MOBILITĂȚII oferă oamenilor oportunitatea de a medita asupra utilizării străzilor din orașe și de a dezbate soluții concrete de combatere a anumitor provocări, precum poluarea aerului și poluarea fonică, ambuteiajele, accidentele de circulație și problemele de sănătate.

     SĂPTĂMÂNA EUROPEANĂ A MOBILITĂȚII oferă totodată oportunitatea de a iniția o serie largă de activități și pune la dispoziție o platformă destinată autorităților, organizațiilor și asociațiilor de pe plan local pentru:

• promovarea inițiativelor proprii în materie de mobilitate urbană durabilă,

• creșterea gradului de conștientizare cu privire la efectele negative asupra mediului și calității vieții ale tendințelor actuale în materie de mobilitate,

• instituirea de parteneriate cu părțile interesate de la nivel local,

• participarea într-o campanie desfășurată la nivel european, partajând un obiectiv și o identitate cu alte centre urbane,

• evidențierea angajamentului local față de politicile privind transportul urban durabil,

• lansarea de noi politici și măsuri cu caracter permanent.

     Fiecare EUROPEAN MOBILITY WEEK se concentrează pe un anumit subiect legat de mobilitatea durabilă.

     Tema EUROPEAN MOBILITY WEEK din acest an, “O mobilitate nepoluată, partajată şi inteligentă”, se concentrează pe un concept nou întâlnit - de partajare. Acesta promovează soluții de mobilitate comună și scoate în evidență avantajele modurilor de transport mai curate. Tehnologiile inteligente de transport pot facilita de asemenea partajarea. Oamenii sunt încurajați să utilizeze opțiuni de mobilitate comune, disponibile pentru a călătorii în orașele lor dar și între orașe și zonele suburbane. Pentru a ne permite să vorbim despre „mobilitate partajată“ trebuie să existe o platformă intermediară pentru a aduce serviciul și utilizatorul împreună. Această platformă este cel mai adesea un site sau o aplicație pentru dispozitive mobile, care permite utilizatorilor înregistrați să rezerve și să plătească pentru utilizarea unui vehicul, a un taxi partajat sau a unui microbuz la cerere.

     Mobilitatea partajată poate reduce numărul de vehicule pe drum. Conform unui studiu realizat de Consiliul de Cercetare al Transporturilor, fiecare maşină partajată înlocuieşte aproximativ 15 maşini particulare de pe stradă, iar şoferii serviciilor de mobilitate partajată conduc, în medie, cu 40% mai puțini kilometri.

     EUROPEAN MOBILITY WEEK va fi marcată de Agenţia pentru Protecţia Mediului Teleorman prin derularea unor acţiuni ecologice, după cum urmează:

  • 20 septembrie 2017 în Parcul Pădurea Vedea din municipiul Alexandria, întreceri sportive de biciclete şi role, în colaborare cu Şcoala nr. 6 Alexandria.
  •  21 septembrie 2017 activităţi de informare, conştientizare şi de educaţie ecologică la Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 7 Alexandria. Activităţile ecologice se încheie cu concursuri de desene tematice.

 

  

 

Mai multe detalii...

Săptămâna Europeană a Mobilității

 Săptămâna Europeană a Mobilității se va desfășura în perioada 16-22 septembrie, având ca slogan “Mobilitate în comun, curată și inteligența”.

Scopul campaniei il reprezinta promovarea formelor alternative de transport ecologic, ajutand astfel la reducerea poluarii aerului, a poluarii fonice, a accidentelor si la reducerea numarului persoanelor obeze. Pentru a deveni o economie care consuma putina energie si polueaza putin, Uniunea Europeana a adoptat o serie de obiective, cum ar fi reducerea cu 20% a emisiilor de gaze cu efect de sera, cresterea cu 20% a eficientei energetice, o cota de 20% din consumul total de energie sa se constituie din energii regenerabile si constientizarea publicului cu privire la necesitatea de a actiona impotriva poluarii cauzate de cresterea traficului in mediul urban.

În cadrul Săptămânii Europene a Mobilității, în Teleorman,  acțiunile vor fi derulate la nivelul scolilor gimnaziale din Alexandria, Rosiorii de Vede, Zimnicea si Videle,  la Clubul Pensionarilor din Alexandria si Clubul Copiilor din Roșiorii de Vede.

 

Mai multe detalii...
Subscribe to this RSS feed