Menu
No title

                               

Clinica

Gospodinele din Alexandria s-au întrecut la concursul “Cel mai bun cozonac de casă. Cea mai bună pască”

Gospodinele din Alexandria s-au întrecut la concursul “Cel mai bun cozonac de casă. Cea mai bună pască”

13 cozonaci şi 5 păşti au intrat anul acesta în competiţia organizată de Primăria Alexandria în cadrul ediţiei a IX-a a concursului “Cel mai bun cozonac de casă. Cea mai bună pască”, organizat anual înaintea sărbătorilor Pascale.

 Concursul s-a desfăşurat miercuri, 4 aprilie 2017, la Clubul Pensionarilor din incinta Casei de Cultură Alexandria. Produsele înscrise în competiţie au fost analizate de un juriu format din câştigătoarele locului I, atât la secţiunea cozonac, cât şi la secţiunea pască, la ediţia precedentă, dar şi din specialişti în industria alimentară. Sarcina juriului nu a fost deloc uşoară, toate produsele prezentate fiind de calitate. Criteriile după care a fost realizată jurizarea au fost: aspectul exterior al produselor (formă, volum, împletitură), aspectul cojii (culoare, luciu), aspect în secţiune (miez, umplutură), miros şi, nu în ultimul rând, gust.

După totalizarea punctelor acordate de juriu fiecărui produs după criteriile amintite, a fost stabilită ierarhia câştigătorilor.

Astfel la secţiunea “Cozonac”, pe locul I s-a clasat Radu Mariana, pe locul al doilea, Stan Ondina, iar pe locul al treilea, Cuşcă Viorica. La secţiunea “Pască” pe locul I s-a clasat Câmpeanu Cati, pe locul al doilea Păscuţ Mariana, iar pe locul al treilea Stochiceanu Patriţa.

După spusele participantelor, secretul unui cozonac perfect constă, în principal, în frământat. ”Secretul este la frământat și făină . Dacă frămânți cum trebuie și pui grăsime cum trebuie. La doi cozonaci am pus un kilogram de făină, 500 de ml de lapte, 100 de grame de ulei și 100 de unt, se amestecă. Crema se face cu albușuri, 5 gălbenușuri. Albușurile se bat și se amestecă cu nucă, cu  tot ce punem în el. Tot procesul durează. Trei sferturi de oră să crească, o oră la frământat și 45 de minute să se coacă. Este foarte importantă experiența când te apuci să faci cozonaci. Am învățat să fac cozonaci la 30 de ani, acum am 64 de ani. Este pentru prima dată când particip” spune câștigătoarea  secțiunii ”Cel mai bun cozonac”.

Atât câştigătoarele, cât şi celelalte participante au primit diplome şi premii constând în produse alimentare (ulei, zahăr, făină etc.), acestea fiindu-le înmânate de viceprimarul municipiului Alexandria, Augustin Ioan. 

Lasa un comentariu

Toate campurile marcate cu (*) sunt obligatorii.Codul HTML nu este permis.

sus