Menu
No title

                               

Clinica

23 aprilie-Ziua Bibliotecarului din România

23 aprilie-Ziua Bibliotecarului din România

Vineri, 21 aprilie 2017, începând cu ora 1000, la sala de lectură a Bibliotecii Județene Marin Preda, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Teleorman, va avea loc o serie de activități dedicate Zilei Bibliotecarului din România.

Prin Hotărârea de Guvern nr. 293 din 14 aprilie 2005, ziua de 23 aprilie a fost declarată "Ziua Bibliotecarului din România", astfel că în România, începând cu 2005, în ziua de 23 aprilie se sărbătoreşte şi Ziua Bibliotecarului român.Se marchează, astfel, rolul important pe care îl au bibliotecarii  în viața comunităților, multiplele valențe pe care le-a căpătat profesia de bibliotecar de-a lungul timpului.

Tot în data de 23 aprilie se sărbătorește, în întreaga lume,  Ziua Internațională a Cărții și a Dreptului de Autor, aceasta fiind  organizată de UNESCO în scopul promovării lecturii, a publicării şi a drepturilor de autor.

Prima manifestare s-a desfăşurat în anul 1995. Data de 23 aprilie marchează trecerea în nefiinţă a doi titani ai literaturii universale: William Shakespeare şi Miguel de Cervantes, precum şi a altor scriitori: scriitorul peruan Inca Garcilaso de la Vega (1616), poetul englez William Wordsworth (1850), scriitorul francez Jules Barbey d'Aurevilly (1889) şi poetul englez Rupert Brooke (1915), concomitent cu Ziua Internaţională a cărţii şi a drepturilor de autor.

Activitățile organizate de Biblioteca Județeană Marin Preda cu prilejul celor două evenimente vor cuprinde:

  • Ø Expoziție de semne de carte realizate de elevi de la Școala Gimnazială nr. 2, Dobrotești – coordonați de profesor Andreea-Nicoleta Grama
  • Ø Expoziție de carte Ad infinitum: Shakespeare și Cervantes. Expoziția va cuprinde atât titluri în limba română cât și în limbile originale, dar și studii critice despre cei doi mari scriitori.
  • Ø Dublă lansare de carte: Domnița Flori Neaga – Toamna, ca o fregată, antologie de versuri și Constantin T. Ciubotaru – Rătăcirea secundei, roman, ambele volume fiind prezentate de prof. Nicolae Dina
  • Ø Despre noi, bibliotecarii – în cadrul acestui moment, Marinela Rușanu – bibliotecar la Biblioteca Municipală Gala Galaction Roșiorii de Vede – va prezenta proiectul cultural Fii puternic!
  • Ø Lansarea concursului de lectură Bătălia cărților – ediția 2017, proiect coordonat de Nicoleta Alexe, bibliotecar la Biblioteca Județeană Marin Preda Teleorman.

Programul se va încheia cu un moment muzical susținut de Octavian

Broșteanu.

Lasa un comentariu

Toate campurile marcate cu (*) sunt obligatorii.Codul HTML nu este permis.

sus