Menu
No title

                               

Clinica

FOTO Copilul de doi ani, căzut în puț, a fost salvat după 11 ore de intervenție Featured

FOTO Copilul de doi ani, căzut în puț, a fost salvat după 11 ore de intervenție

UPDATE 21.00  Copilul de doi ani, blocat în puţ la Balta Sărată, a fost scos după 11 ore de intervenţie. Micuţul este în viaţă și a fost preluat de medicii prezenți la fața locului. Salvatorii de la ISU Teleorman au reușit să îl scoată afară cu tija metalică introdusă în puț și să-l ridice la înălțime 16 metri, în siguranță.

”Am reuşit să ducem la bun sfârşit operaţiunea de salvare a copilului. Copilul a fost scos teafăr, a fost preluat de paramedici. I se acordă primele îngrijiri. S-a reuşit cu ajutorul a două tije să agăţăm şi pompa care se afla în interior, şi copilul. L-am adus centimetru cu centimetru afară, în siguranţă”, a confirmat Gelu Dragomir, purtător de cuvânt al ISU Teleorman.

”Am avut tot timpul emoții, dar a trebuit să mi le stăpânesc. Când l-am scos, copilul era într-o stare conștientă, dar trebuie să vedem care este starea ulterioară. Copilul are 1 an și 8 luni. Este foarte greu să cooperezi cu un copil în stare de șoc, aflat jumătate în apă. Sunt peste 10 ore de când copilul a stat jumătate în apă.

Orice alternativă de salvare prespunea un risc foarte mare. Și săpatul era riscant, pentru că pământul putea să cedeze în orice clipă. Și faptul că l-am scos așa a fost foarte riscant, deoarece copilul putea să cadă. În cazul acesta, am preferat să ne asumăm acest risc, pentru a-l putea scoate afară mai repede” a declarat lt. col. Radu Cristian, prim-adjunct al inspectorului general IGSU.

La intervenția de la Balta Sărată au participat forțe de la București, Dolj, Olt, cu sprijin logistic sau în acțiune operativă. Copilul urmează să fie transportat la un spital din București.

UPDATE 19.00 Salvatorii continuă săpăturile în jurul puţului în care este blocat copilul de 2 ani de aproape nouă ore. Încercările de a-l scoate afară cu ajutorul tijei speciale nu au avut, până acum succes. Săpăturile ajunse la aproape 10 metri sunt îngreunate de faptul că pământul moale se surpă. Pompierii au consolidat malurile cu scânduri. Potrivit medicilor aflaţi la faţa locului copilul se aude din puţ, semn că este în viaţă.

”La fata locului, forţele de intervenţie acţionează pe doua fronturi, atat prin manevrarea unui dispozitiv in interiorul locului in care copilul a ramas captiv, cât şi prin săpaturi in exteriorul puţului. Copilul este in viaţa şi este monitorizat permanent cu ajutorul unei camere video. Vârsta frageda a micuţului, adâncimea la care acesta se afla şi diametrul îngust al spaţiului de manevra îngreunează misiunea salvatorilor. Forţele de la fata locului au fost suplimentate cu o descarcerare şi un camion la ISU Olt, containerul multirisc si o ambulantă de terapie intensiva mobila ( cu medic) de la ISU BIF. De asemenea, tot de la ISU BIF a plecat în sprijin un camion încărcat cu materiale de susţinere, pentru consolidarea malurilor de pământ”, a declarat Gelu Dragomir, purtător de cuvânt al ISU Teleorman.

 UPDATE 14.00: Pompierii continuă operațiunea de salvare la Balta Sărată. Se încearcă o altă variantă de salvare. Pompierii se pregătesc să introducă în puț o funie legată de o  tijă metalică pentru a-l prinde pe copil și a-l scoate la suprafață. Pe o altă tijă metalică introdusă în puț este montată o cameră video pentru a supraveghea starea micuțului. Imaginile transmise din puț sunt proiectate pe un monitor, la exterior, medicii și pompierii monitorizând copilul în permanență.

În paralel, continuă săpăturile cu excacavatorul. Exsită temerea ca acest plan să fie însă unul periculor, existând risc de surpare. Copilul este blocat pe o pompă la 16 metri adâncime. Puțul are o adâncime de 25 de metri. Salvatorii încearcă să câştige timp şi din acest motiv merg pe mai multe planuri de salvare în paralel. Operațiunea de salvare a început în urmă cu aproximativ 3 ore.

 

UPDATE 13.50  Cu ajutorul a două excavatoare pompierii sapă în jurul puțului pentru a scoate copilul afară. Copilul este în prezent blocat într-un puţ foarte îngust din curte, la o adâncime de 16 metri . Gura puțului este foarte îngustă, având un diametru de aproximativ 30 de cm și din acest motiv nu există varianta ca o persoană să intre în puț. Operațiunea de a săpa 16 metri în adâncime ar putea dura câteva ore, după estimările pompierilor.

Un aparat experimental pentru intervenţii în spaţii îngust a fost trimis la Balta Sărată, locul unde este în plină desfășurare  operațiunea de salvare a copilului de 2 ani, căzut într-un puț.

 Secretarul de stat Read Arafat a precizat, marţi, pentru News.ro că aparatul experimental este făcut de un inginer şi este proiectat astfel încât poate să fie introdus în spaţii înguste. El a spus că acest aparat nu a mai fost folosit în cazuri similare, dar a fost luat în calcul ca o posibilă soluţie care să ajute la prinderea şi scoaterea copilului din puţ.

 IGSU a trimis la Balta Sărată și o autospeciala CBRN care poate fi folosită pentru a face căldură în puţ, astfel încât să existe toate condiţiile până când salvatorii îl vor putea scoate pe copil.

 Peste 50 de pompieri și polițiști acționează la fața locului. "Sunt oameni cu experienţă la faţa locului, echipa specială trimisă de la Bucureşti a mai avut astfel de situaţii şi ăsta a fost motivul pentru care au fost trimişi. Există echipamente la faţa locului care să permită intevenţia, dar nici un caz nu e ca altul şi depinde de evaluarea de la faţa locului şi de ce decizie iau acolo. Nimeni nu poate da indicaţii de la distanţă ce au de făcutŢ, a declarat Raed Arafat pentru news.ro.

”Copilul nu poate coopera cu noi, fiind prea mic. Este monitorizat cu o cameră video. Este conștient. Se introduce oxigen în zona respectivă și, de asemenea, se introduce, aer cald. Nu putem estima un timp . Noi facem tot posibilul pentru a-l scoate în cel mai scurt timp posibil. Operațiunea este foarte dificlă. Zona este foarte îngustă. Momentan se încearcă prinderea acestuia cu o cordiță de salvare. În paralel, se sapă până aproape de nivelul acestuia, astfel încât să fie prins și ridicat la suprafață”, a declarat Gelu Dragomir, purtător de cuvânt al ISU Teleorman.

 

UPDATE:Operațiunea de salvare de la Balta Sărată se află în atenția Inspectoratului General pentru Situații de Urgență. Raed Arafat a anunțat că o echipă de salvatori speciali urmează să sosească din capitală la Balta Sărată pentru a interveni. Potrivit acestuia,  echipă trimisă în ajutor s-a mai confruntat în astfel de situații. ” O abordare cu risc zero nu există”, a spus Raed Arafat

Salvatorii caută cea mai bună variantă  pentru salvarea copilului. 

"Se fac eforturi deosebite pentru scoaterea copilului. Copilul este conştient. Obstacolul principal este natura gurii puțului. În acest moment am fost sprijiniţi de echipajele de poliţie care au ajuns la faţa locului cu o cameră de luat vederi. Cu ajutorul unui cablaj s-a introdus acea cameră până la copil, însă este prea mic pentru a putea coopera cu echipajele de salvatori"

 Incidentul s-a produs în localitatea Balta Sărată din judeţul Teleorman. Copilul a scăpat de sub supravegherea părinţilor şi a căzut într-un puţ din gospodărie. 

Părinţii au fost cei care au alertat pompierii, după ce l-au auzit pe micuţ ţipând şi au descoperit că acesta a căzut în  puţ.

 

 Se pare că micuţul a vrut să bea apă,  s-a urcat pe un scaun, dar s-a dezechilibrat şi a căzut . Pompierii militari de la ISU Teleorman intervin, în prezent, pentru scoaterea în siguranţă a copilului. Având în vedere faptul că puţul în care a căzut micuţul este foarte îngust, acţiunea de salvare este una dificilă.

 

”Pompierii încearca scoaterea copilului  cu cordiţele de salvare. Este un puţ foarte îngust  de aproximativ 30 de cm. Copilul se aude, este constient. A căzut pe e o pompa, este la 16 m adâncime. Problema este că nu  coperează, fiind prea mic. Nu înţelege ce i se spune să facă”, a declarat Gelu Dragomir, purtător de cuvânt al ISU Teleorman, prezent la faţa locului.

 Incidentul s-a produs în localitatea Balta Sărată din județul Teleorman. Copilul a scăpat de sub supravegherea părinților și a căzut într-o fântână. Pompierii militari de la ISU Teleorman intervin, în prezent, pentru scoaterea în siguranță a copilului.

La fața locului sunt prezente 2 autospeciale de pompieri și o mașină de descarcerare .

Revenim cu amănunte.

 

Ultima actualizare Marți, 25 Aprilie 2017 23:10

Lasa un comentariu

Toate campurile marcate cu (*) sunt obligatorii.Codul HTML nu este permis.

sus