Menu
No title

                               

Clinica

FOTO Pelerinaj la Mănăstirea Pantocrator. Mii de credincioși au venit să se închine la moaștele Sfântului Spiridon aduse din Insula Corfu

FOTO Pelerinaj la Mănăstirea Pantocrator. Mii de credincioși au venit să se închine la moaștele Sfântului Spiridon aduse din Insula Corfu

Mâna dreaptă a Sfântului Ierarh Spiridon din Insula Corfu a ajuns în Teleorman, la Mănăstirea Pantocrator din Drăgănești Vlașca. Sfintele moaşte au fost aduse vineri de o delegaţie Mitropoliei de Kerkyra și au fost aşezate spre închinare credincioşilor la Mănăstirea Pantocrator.

 Moaștele Sfântului Ierarh Spiridon din Insula Corfu au fost aduse cu prilejul hramului Mănăstirii serbat în Duminica Mironosiţelor. La Mănăstirea Pantocrator din Drăgănești Vlașca, localitatea din Teleorman situată la 50 de km de București, a devenit deja tradiție ca Duminica Mironosițelor să fie loc de pelerinaj. În urmă cu doi ani aici au fost aduse moaștele Sfintei Maria Magdalena care au atras mii de credincioși din toate colțurile țării.

Anul acesta, Mănăstirea a făcut demersuri, cu sprijinul Episcopiei Alexandriei și Teleormanului ,pentru a aduce în Duminica Mironosițelor, ziua hramului mănăstirii, moaștele unui alt sfânt venerat de credincioși, Sf. Spiridon. ” Această duminică întodeauna pică în săptămâna a treia după Paște și oameni din toată țara, de la Maramureș, din Moldova,  ne-au sunat și au întrebat dacă organizăm un alt pelerinaj. S-au obișnuit să aducem aici spre venerare moaștele unor sfinți cunoscuți. Anul acesta l-am adus pe Sfântul Spiridon”, spune starețul Mănăstirii Pantocrator, părintele Sebastian.

Sf. Spiridon a fost episcop din secolul al IV-lea care a întărit la  primul Sinod Ecumenic al Bisericii credința în Dumnezeu. Se știe despre el că atunci când toți cei 318 episcopi s-au adunat la Nicea în anul 325, neînțelegându-se asupra tainei Sfintei Treimi, Sf Spiridon a fost cel care a explicat taina.

”A stat în mijlocul lor, a luat o cărămidă pe care a strâns-o în mână și le-a spus: Iată, precum în această cărămidă se găsesc trei element, tot așa în Dumnezeul nostru sunt trei persoane: Tatăl , Fiul și Duhul sfânt. Când spunea aceste cuvinte s-a întâmplat și o minune. A strâns cărămida tare , se spune că focul a urcat în sus, în  mână i-a rămas pământul cărămidei, iar în jos a curs apa”, explică părintele Sebastian de la Mănăstirea din Teleorman.

Peste 20.000 de credincioși sunt așteptați să se închine la moaștele Sfântului Spiridon

Mânați de credință în Dumnezeu și convinși de puterea moaștelor Sfântului considerat făcător de minuni, mii de credincioși din toată țara au venit în acest weekend la Pantocrator. Zecile de mașini și autobuze venite din București, Buzău, Călărași, Dolj sau Ialomița au întrerupt circulația pe drumul județean 503. ”Noi la ora 17.00 (n.r. vineri) am primit sfintele moaște, oamenii au venit însă de dimineața și s-au așezat la coadă”, spune starețul mănăstirii.

Pentru a se închina în fața odoarelor aduse din Corfu, credincioșii au făcut o coadă uriașă întinsă pe șosea. ” Am venit ca să ne rugăm la Dumnezul pentru sănătate. Am stat la coadă câteva ore, nu ne-a fost greu pentru că am venit cu credință”, a spus o credincioasă de 77 de ani venită din Călărași.

Reprezentanții mănăstirii se așteaptă ca, până luni, 1 mai, ultima zi de pelerinaj, prin fața moaștelor să treacă peste 20.000 de credincioși.

Sfântul călător

Sfântul Spiridon, ale cărui moaște au călătorit din Corfu către România, este considerat în istoria bisericii Sfântul Călător.

”Acolo, în Corfu, moștele  Sfântului Spiridon nu pleacă niciodată în întregime. Aici a fost adusă  doar mâna lui cea dreaptă . Așa cum mărturisesc sfinții părinții, acolo, Sf Spiridon dispare din raclă, pleacă acolo unde este chemat de cei care au nevoie de ei. Este considerat făcător de minuni. Se spune că, adeseori, papucii lui din raclă sunt văzuți murdari de noroi, de praf. De aceea sunt și schimbați foarte des. Astfel de părticele din papuci sunt date apoi enoriașilor. Au fost aduse și aici”, mai spune starețul mănăstirii Pantocrator.

Program prelungit până luni seara

Duminică, 30 aprilie, la Mănăstirea care găzduiește moaștele Sf Spiridon, de la orele 09:00, Sfânta Liturghie va fi oficiată de un sobor de ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, în altarul de vara al Mănăstirii. Sfintele moaște vor rămâne spre închinare până în seara zilei de 1 Mai. În toată această perioadă, odoarele vor fi aşezate spre cinstire, într-un baldachin special amenajat, alături de moaștele Sfintei Mironosiţe Maria Magdalena, care se află la Mănăstirea din Teleorman.

Ultima actualizare Marți, 02 Mai 2017 08:08

Lasa un comentariu

Toate campurile marcate cu (*) sunt obligatorii.Codul HTML nu este permis.

sus