Menu
No title

                               

Clinica

Medalie de aur la Infomatrix pentru doi elevi din Alexandria. Au creat de la zero o călătorie virtuală într-o grădină japoneză Featured

Medalie de aur la Infomatrix pentru doi elevi din Alexandria. Au creat de la zero o călătorie virtuală într-o grădină japoneză

 Doi liceeni din Alexandria, care au reușit să reproducă un tur virtual într-o grădină japoneză cu cireși, alei și cascade, proiect denumit Akatsuki, au obținut cu proiectul lor medalia de aur la concursul internațional Infomatrix 2017. La competiția organizată la București în luna mai au participat peste 500 de elevi din 45 de țări.

 Doi elevi de clasa a XII-a din Alexandria au obținut recunoaștere mondială cu un proiect informatic unicat, prezentat în cadrul competiției Infomatrix 2017. Creația lor, o plimbare virtuală printr-o grădină japoneză, a impresionat juriul care le-a acordat medalia de aur în finala mondială.  Cătălin Anghel (19 ani)  de la Colegiul Național ”Al I. Cuza și Alexandru Ioan Vulpescu (19 ani) de la Colegiul Național ”Al D. Ghica ” din Alexandria sunt pasionați de informatică de mici copii. Cu pasiune și multă muncă au reușit să ajungă creeze o aplicație care ar putea fi folosită în curând de orice posesor de telefon mobil conectat la internet. Proiectul ”Akatsuki”, construit de la zero, invită la o călătorie virtuală într-o grădină japoneză.”Am prezentat proiectul în fața unui juriul internațional. La festivitatea de premiere am avut plăcuta supriză să obținem medalia de aur. Este al doilea an consecutiv când aducem aur la Infomatrix pentru România. Anul trecut am luat aur la secțiunea Programing. Anul acesta, la secțiunea Computer Art. Proiectul a fost realizat de elevi în trei luni de zile cu multă ore de muncă în fața calculatorului. Numai pentru realizarea pliantelor de prezentare au lucrat 12 ore pe zi, timp de două zile”, spune Dana Tătaru, profesoara de informatică care a coordonat echipa celor doi elevi.

 

Cei doi elevi au reușit să convingă juriul internațional prin faptul că au ales să facă ceva diferit față de ceilalți participanți veniți din 45 de țări. ”În finala mondială, desfășurată la București în perioada 28 aprilie-1 mai au intrat  60 de proiecte pe Computer Art. Foarte mulți au făcut modelare în Maia , toate proiectele fiind gen desene animate. Ei au făcut altfel decât ceilalți. Au folosit tehnologie modernă. Juriul a fost foarte încântat de ideea elevilor”, mai spune profesoara.

 Din pasiune pentru Japonia

 Cei doi elevi, de la colegiile naționale "Al. D. Ghica" și respectiv "Al. I. Cuza", susțin că ideea proiectului le-a venit din dorința de a vizita Japonia. Amândoi sunt pasionați de această țară și și-ar fi dorit să poată vizita o grădină autentică japoneză. Din cauza posibilităților financiare reduse, elevii nu și-au putut îndeplini dorința până acum. Au adus însă Japonia mai aproape de ei, prin intermediul calculatorului.

 "Noi suntem foarte impresionați de înflorirea cireșilor din Japonia și nu am avut niciodată posibilitatea să mergem acolo să vedem. Ne-am gândit să aducem Japonia la noi, în fața calculatorului” spune  Cătălin Anghel, unul dintre cei doi câștigător.

Elevii au lucrat la proiectul Akatsuki aproape zi și noapte timp de patru luni. ”Am lucrat aproximativ trei-patru luni. Au fost multe, multe ore de muncă pe zi. Am lucrat și la școală, și acasă. Ne întâlneam la colegul meu acasă și stăteam acolo, dormeam noaptea, eram obosiți și totuși continuam. Doamna profesoară ne spunea să perseverăm. După multă muncă am reușit să-l finalizăm", mai spune Cătălin.

 

Coechipierul acestuia, Alexandru Ioan Vulpescu, privește proiectul lor ca pe o încercare de a ajunge cât mai sus în domeniul informaticii, domeniu de care amândoi elevii sunt pasionați de mici copii. "Acest proiect reprezintă pentru mine o trezire la realitate și o încercare de a ajunge mai sus pentru că am văzut că se poate. Proiectul a însemnat o șansă pentru a face un lucru măreț. A însemnat muncă și dedicație și multe ore nedormite. Practic, proiectul nostru este un tur virtual printr-o grădină japoneză. Totul a fost construit de la zero, iar proiectul se poate folosi cu ajutorul Google Cardboard și poae fi văzut pe orice telefon mobil", spune Alexandru Ionuț Vulpescu

 Proiectul va fi distribuit gratuit

Planurile celor doi elevi în ceea ce privește proiectul Akatsuki nu se opresc aici. ”Proiectul poate fi perfecționat și intenționăm să facem acest lucru în perioada următoare. În momentul  când o să fie gata o să îl distribuim gratuit pentru toate persoanele. Toți utilizatorii de telefon mobil îl vor putea accesa pe App Store”, mai spune Alexandru Ionuț Vulpescu. După promisiunea celor doi elevi, turul virtual în grădina japoneză cu cireși ar  putea fi făcut, în curând, gratuit, de toți utilizatorii unui telefon mobil. Pentru realizarea proiectului Akatsuki, cei doi elevi au strâns sponsorizări și au beneficiat de sprijin financiar din partea Primăriei Alexandria pentru transport și cazare la București.

 Planuri de viitor

 Ambii elevi au planuri de viitor legate de informatică, dar nu numai. După terminarea liceului, Cătălin Anghel este tentat să urmeze o facultate în alt domeniu, fără să renunțe însă la marea sa pasiune, informatica: ” Aș vrea regie de film. dar dacă apare vreo oportunitate să fac ceva cu informatica sunt deschis și acestei opțiuni. Mi-aș dori o ofertă educațională din partea unei facultăți din afară. Nu e planul meu direct, dar sunt deschis acestei variante”. Alexandru va urma, după liceu, o facultate cu profil de informatică și intenționează să rămână în țară.

 

A doua medalie de aur la Infomatrix

 Medalia de aur obținută anul acesta la Infomatrix nu este prima pentru profesoara Dana Tătaru, inspector școlar de specialitate Informatică, care anul trecut a obținut același rezultat cu alți doi elevi. În 2016, Diana Marin şi Mugurel Enache, elevi în clasa a XI-a la Colegiul Naţional „Al. D. Ghica“ din Alexandria, au reprezentat România la Concursul Internaţional „Infomatrix“ şi au câştigat medalia de aur cu aplicaţia „Journey“, o călătorie virtuală în corpul uman. Jocul educaţional „Journey“, în care utilizatorul este invitat virtual, într-o navă, pentru a străbate de la un capăt la altul corpul uman, de la neuroni, celule, până la organele vitale, se adresează în primul rând elevilor. Aplicaţia conţine, pe lângă imaginile video, şi informaţii despre fiecare organ, sistem sau celulă din corpul uman.

Lasa un comentariu

Toate campurile marcate cu (*) sunt obligatorii.Codul HTML nu este permis.

sus