Menu
No title

                               

Clinica

Elitele informaticii se pregătesc pentru olimpiadele internaționale la Colegiul Național ”Al. D Ghica” din Alexandria Featured

Elitele informaticii se pregătesc pentru olimpiadele internaționale la Colegiul Național ”Al. D Ghica” din Alexandria

 24 de elevi din mai multe judeţe ale ţării, 18 liceeni şi alţi şase din ciclul gimnazial, se pregătesc până la finalul săptămânii în municipiul Alexandria pentru concursuri internaţionale de informatică, în cadrul Lotului Naţional Restrâns de Informatică.

Potrivit coordonatorilor lotului, acesta este al doilea stagiu de pregătire organizat în 2017. "Pregătirea Lotului Naţional de Informatică se efectuează în două stagii, timp în care se organizează baraje de selecţie a echipelor care vor reprezenta România la competiţiile internaţionale pentru cele două secţiuni ale Lotului Naţional juniori şi seniori. Juniorii se referă la elevii de gimnaziu, iar seniorii la elevii din liceu. Pregătirea elevilor are loc în primul rând acasă, sub îndrumarea profesorilor, dar în cadrul taberelor de pregătire a loturilor avem zile în care nu se organizează concursuri ci cursuri la care se prezintă diverse probleme importante de informatică, se discută probleme de competiţie. Aici nimeni nu se odihneşte.", a declarat Constantin Gălăţeanu, coordonatorul Lotului Naţional de Informatică.

Majoritatea membrilor Lotului Național de Informatică sunt elevi care au făcut performanță din pasiune și cu multă muncă. Cei mai mulți dintre copiii care se pregătesc zilele acestea la Alexandria au adunat medalii nenumărate la competițiile internaționale. Planurile lor de viitor se îndreaptă către alegerea unei universităţi din afara României.

În lotul național din clasa a V-a

 Înclinaţia către informatică îl situează pe Costin Oncescu din judeţul Argeş pe primul loc în lista elevilor care au obţinut rezultate remarcabile în acest domeniu. Primul său contact cu informatica s-a înregistrat în urmă cu opt ani. "Prima mea tangenţă cu informatica a fost în clasa a IV-a. Nu ştiam aproape nimic. Era interesant. În clasa a V-a am fost primul om care a intrat în lot de clasa a V-a. Nici eu nu mă aşteptam. În momentul în care am intrat la baraj nu ştiam care era miza, iar de atunci am început să lucrez cu adevărat să îmi menţin poziţia. Acesta este al XIV-lea lot al meu. La olimpiada internaţională de informatică care cuprinde toate ţările am luat medalie de argint anul trecut. Am participat la Balcaniadă. Am luat locul I anul trecut." a povestit Costin Oncescu.

Țintă: Olimpiada Internațională de informatică din Iran

La Alexandria, tânărul se pregăteşte pentru Olimpiada internaţională de informatică, ce va avea loc în Iran, în perioada 28 iulie - 4 august. După efectuarea stadiului de pregătire, elevul va trece prin selecţia candidaţilor, iar în funcţie de rezultatul obţinut va fi repartizat către una din marile competiţii internaţionale. "Anul acesta Olimpiadă internaţională de informatică este în Iran şi îmi doresc să particip acolo. Momentan sunt primul şi sper să rămân aşa. Iranul este o ţară pe care vreau neapărat să o vizitez. Olimpiadele au o organizare perfectă. Sunt nişte evenimente gigantice. Sunt varianta jocurilor olimpice. Când înveţi să îţi placă ce faci restul este doar o chestiune de timp. Fac informatică foarte des. Anul trecut ajungeam şi la patru ore pe zi.", a mai spus Oncescu.

Informatica pe primul plan

Pentru a face perfomanţă în domeniul informatic, programul zilnic al unui elev se rezumă la studiu şi prea puţin timp liber. "Mă uit la seriale două ore, fac la informatică patru şi joc fotbal sau ping-pong o oră. Ăsta e programul meu zilnic. Pot să mă fac programator.", a adăugat tânărul. Cei mai mulţi elevi din cei care participă în perioada aceasta la pregătirea Lotului Naţional de Informatică îşi îndreaptă atenţia şi planurile de viitor către Universitatea Oxford. Principalul motiv al alegerii constă în programul facultăţii alese şi al viziunii către posibilităţile de orientare profesională de după terminarea studiilor superioare. "Depinde ce facultate voi aplica la Universitatea din Oxford, în Anglia şi America. O să vedem care mă acceptă. În România, fiind olimpic internaţional, deja sunt admis la Universitatea din Bucureşti, la politehnică. Principalul motiv pentru care m-as duce în altă ţară nu este că aş putea învăţa mult mai multe, pentru că în mare parte dacă eşti interesat o să înveţi singur, cât că e un program mult, mult,mai lejer. Nu eşti obligat să mergi la cursuri. Până la urmă, la orele de matematică-informatică mie îmi e mult mai comod să învăt singur. La clasă se predă la nivelul clasei. Eu am altă viteză. Din fericire profesorii mei sunt înţelegători la şcoală numai că în principiu cam asta e chestia de care vreau să scap din România. În Anglia, sora mea este studentă la Oxford, face cam două ore facultate pe zi. Veau să mă întorc în ţară. Visul meu, cred că al tuturor, este să ne întoarcem în ţară şi să facem o firmă a noastră în domeniul IT.", a mai spus elevul.

Olimpic admis la Oxford

Cu trei ani de experinţă în domeniul informatic, medalii din aur, argint şi bronz la competiţii internaţionale, Tamio-vesa Nakajima se pregăteşte în prezent pentru Olimpiada internaţională de informatică şi pentru bacalaureat. De media obţinută la examenul susţinut la finalul liceului depinde şi acceptarea lui la Universitatea Oxford. "Trebuie să obţin o anumită medie în bacalaureat ca să pot să intru la Oxford. Am nevoie de 9,5 la matematică şi media 9 la bacalaureat. Am aplicat la mai multe universităţi în America şi Canada şi În România. În România datorită medaliilor sunt acceptat ca olimpic la majoritatea universităţilor. Aş vrea Oxford. Toate universităţile astea sunt frumoase. Mie mi-a plăcut foarte mult Oxford. Când am fost acolo mi-a placut atmosfera. Iniţial am început cu matematica, dar pe parcurs mi-a plăcut informatica. Mi se pare că informatica are farmecul matematicii când vine vorba de gândire raţională , dar este mai creativă. Sunt mai multe de făcut în informatică.", a declarat Tamio-vesa Nakajima.

După finalizarea studiilor universitare, planurile candidatului se îndreaptă către România, ţara în care îşi doreşte să continue performanţa începută. "În general aş vrea să fac ceva legat de domeniul real, mate-info sau fizică. Intenţionez la un moment dat să mă întoc în România. România este o ţară foarte frumoasă şi are nevoie de oameni care chiar să lucreze şi să facă un lucru pozitiv şi bun. Există o diferenţă în a te întoarce după ce termini universitatea şi a te duce la universitate în exterior. Faza este că universităţile din mediul extern sunt respectate şi în România şi în extern pe când universităţile din România sunt mai mult cunoscute în România şi ţi-e mai greu să te angajezi în extern.", a mai spus Nakajima.

Trei medalii în 2016

Constantinescu Andrei Costin este clasa a XII-a  la Liceul Internațional de Informatică din București a câștigat anul trecut 3 medalii la competițiile internaționale. ”Anul trecut am participat la Olimpiada Internațională de Informatică unde am luat medalie de argint, la Olimpiada Balcanică de Informatică unde am luat aur, la Turneul Internațional de Informatică de la Shumen din Bulgaria unde am luat aur.

La Alexandria se pregătește pentru Olimpiada Internațională de Informatică din Iran. A aplicat la Oxford și a fost deja acceptat. ”Trebuie să iau o notă decentă la examenul de bacalaureat. Voi studia Computer Science”, spune tânărul.

 Primele competiţii internaţionale în domeniul informatic vor avea loc iulie în Iran, Slovenia, Republica Moldova şi Bulgaria.

Lasa un comentariu

Toate campurile marcate cu (*) sunt obligatorii.Codul HTML nu este permis.

sus