Menu
No title

                               

Clinica

Doi elevi din Alexandria au obținut premiul I la Concursul Național Infoeducație 2017 Featured

Doi elevi din Alexandria au obținut premiul I la Concursul Național Infoeducație 2017

Cătălin-Daniel Anghel, elev în clasa a XII- a la Colegiul National "Alexandru Ioan Cuza" și Alexandru-Bogdan Vulpescu, elev în clasa a XII- a la Colegiul National "Alexandru Dimitrie Ghica" au urcat pe podium la cea de-a 24-a editie a Concursului National Infoeducație, categoria Multimedia, cu proiectul "AKATSUKI".

 Elevii pregătiți de prof. Dana Tătaru au obținut premiul I cu un proiect care invită la o călătorie virtuală într-o grădină japoneză. Proiectul a fost, de asemenea, apreciat la Infomatrix, unde cei doi elevi alexăndreni au obținut anul acesta medalia de aur.

Cătălin Anghel (19 ani)  de la Colegiul Național ”Al I. Cuza și Alexandru Ioan Vulpescu (19 ani) de la Colegiul Național ”Al D. Ghica ” din Alexandria sunt pasionați de informatică de mici copii. Cu pasiune și multă muncă au reușit să ajungă creeze o aplicație care ar putea fi folosită în curând de orice posesor de telefon mobil conectat la internet. Proiectul ”Akatsuki”, construit de la zero, invită la o călătorie virtuală într-o grădină japoneză.

 Cei doi elevi au reușit să convingă juriul internațional de la Infomatrix, unde au obținut medalia de aur,  prin faptul că au ales să facă ceva diferit față de ceilalți participanți veniți din 45 de țări. ”În finala mondială, desfășurată la București în perioada 28 aprilie-1 mai au intrat  60 de proiecte pe Computer Art. Foarte mulți au făcut modelare în Maia , toate proiectele fiind gen desene animate. Ei au făcut altfel decât ceilalți. Au folosit tehnologie modernă. Juriul a fost foarte încântat de ideea elevilor”, declară prof. Dana Tătaru.

 Din pasiune pentru Japonia

 Cei doi elevi, de la colegiile naționale "Al. D. Ghica" și respectiv "Al. I. Cuza", susțin că ideea proiectului le-a venit din dorința de a vizita Japonia. Amândoi sunt pasionați de această țară și și-ar fi dorit să poată vizita o grădină autentică japoneză. Din cauza posibilităților financiare reduse, elevii nu și-au putut îndeplini dorința până acum. Au adus însă Japonia mai aproape de ei, prin intermediul calculatorului.

 "Noi suntem foarte impresionați de înflorirea cireșilor din Japonia și nu am avut niciodată posibilitatea să mergem acolo să vedem. Ne-am gândit să aducem Japonia la noi, în fața calculatorului” spune  Cătălin Anghel, unul dintre cei doi câștigător.

Elevii au lucrat la proiectul Akatsuki aproape zi și noapte timp de patru luni. ”Am lucrat aproximativ trei-patru luni. Au fost multe, multe ore de muncă pe zi. Am lucrat și la școală, și acasă. Ne întâlneam la colegul meu acasă și stăteam acolo, dormeam noaptea, eram obosiți și totuși continuam. Doamna profesoară ne spunea să perseverăm. După multă muncă am reușit să-l finalizăm", mai spune Cătălin.

 Coechipierul acestuia, Alexandru Ioan Vulpescu, privește proiectul lor ca pe o încercare de a ajunge cât mai sus în domeniul informaticii, domeniu de care amândoi elevii sunt pasionați de mici copii. "Acest proiect reprezintă pentru mine o trezire la realitate și o încercare de a ajunge mai sus pentru că am văzut că se poate. Proiectul a însemnat o șansă pentru a face un lucru măreț. A însemnat muncă și dedicație și multe ore nedormite. Practic, proiectul nostru este un tur virtual printr-o grădină japoneză. Totul a fost construit de la zero, iar proiectul se poate folosi cu ajutorul Google Cardboard și poate fi văzut pe orice telefon mobil", spune Alexandru Ionuț Vulpescu

 Proiectul va fi distribuit gratuit

Planurile celor doi elevi în ceea ce privește proiectul Akatsuki nu se opresc aici. ”Proiectul poate fi perfecționat și intenționăm să facem acest lucru în perioada următoare. În momentul  când o să fie gata o să îl distribuim gratuit pentru toate persoanele. Toți utilizatorii de telefon mobil îl vor putea accesa pe App Store”, mai spune Alexandru Ionuț Vulpescu. După promisiunea celor doi elevi, turul virtual în grădina japoneză cu cireși ar  putea fi făcut, în curând, gratuit, de toți utilizatorii unui telefon mobil. Pentru realizarea proiectului Akatsuki, cei doi elevi au strâns sponsorizări și au beneficiat de sprijin financiar din partea Primăriei Alexandria pentru transport și cazare la București.

 Planuri de viitor

 Ambii elevi au planuri de viitor legate de informatică, dar nu numai. După terminarea liceului, Cătălin Anghel este tentat să urmeze o facultate în alt domeniu, fără să renunțe însă la marea sa pasiune, informatica: ” Aș vrea regie de film. dar dacă apare vreo oportunitate să fac ceva cu informatica sunt deschis și acestei opțiuni. Mi-aș dori o ofertă educațională din partea unei facultăți din afară. Nu e planul meu direct, dar sunt deschis acestei variante”. Alexandru va urma, după liceu, o facultate cu profil de informatică și intenționează să rămână în țară.

 

 

 

Ultima actualizare Luni, 07 August 2017 13:58

Lasa un comentariu

Toate campurile marcate cu (*) sunt obligatorii.Codul HTML nu este permis.

sus