Menu
No title

                               

Clinica

Inspectoratul Județean de Poliție Teleorman a lansat campania „Hoţii sunt creativi, fii preventiv!” Featured

Inspectoratul Județean de Poliție Teleorman a lansat campania „Hoţii sunt creativi, fii preventiv!”

Poliția Română a lansat la nivel național, pe 23 august, Campania națională de prevenire a furturilor din locuințe ” Hoții sunt creativi, fii preventiv!”, derulată în parteneriat cu Groupama Asigurări SA. În Teleorman campania a fost lansată, astăzi, prilej cu care reprezentanți ai IPJ Teleorman au susținut o conferință de presă. Despre campanie și situația furturilor din locuințe în Teleorman au vorbit Crina Godu, comisar în cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, Geani Copăceanu, șef serviciu Investigații Criminale, Comisar șef de poliție Adrian Goicu, șef serviciu Ordine Publică .

Campania se înscrie în cadrul priorităţii naţionale ”Prevenirea infracţiunilor contra patrimoniului” şi abordează o categorie de infracţiuni care au o pondere însemnată în volumul faptelor penale de acest tip şi un impact deosebit în percepţia populaţiei în ceea ce priveşte siguranţa personală.

Conceptul campaniei se concentrează, în acest an pe tema inventivităţii infractorilor care găsesc metode din ce în ce mai ingenioase de a păgubi potenţialele victime. Pe această abordare s-au fundamentat atât denumirea campaniei, „Hoţii sunt creativi, fii preventiv!”, cât şi mesajele preventive care invită cetăţeanul la cunoaşterea modurilor de operare cele mai frecvente utilizate de hoţi, precum şi la vigilenţă şi adoptarea măsurilor fundamentale de siguranţă a locuinţei şi a bunurilor personale.

Grupul ţintă este constituit din posesorii de locuinţe la bloc, în mediul urban, cu precădere în zone unde astfel de fapte au fost sesizate într-un număr crescut. Mesajele preventive vor fi diseminate de către ofiţerii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a  Criminalităţii şi poliţiştii de proximitate, alături de reprezentaţi ai partenerului din proiect, Groupama  Asigurări S.A. în cadrul unor întâlniri directe cu beneficiarii dar şi prin mijloacele de informare în masă.

În judeţul Teleorman Campania se va derula în perioada august – decembrie 2017 şi va beneficia ca materiale de suport de 1500 flyere şi 100 afişe. Pe site-ul Groupama exista o secţiune de prevenire care va conţine recomandări de prevenire a infracţiunilor de furt din locuinţă, precum şi un concurs cu premii.

În Teleorman, furturile din locuințe sunt în scădere

Potrivit reprezentanților IPJ Teleorman, în județul nostru, furturile din locuințe sunt în scădere, față de aceeași perioadă a anului trecut. În primele șase luni ale anului 2016 la nivelul IPJ s-au înregistrat 96 de cazuri de furturi din locuințe, iar în primele șase luni ale anului 2017, numărul furturilor a scăzut la 74. Nu în toate localitățile însă, trendul este descendent. Zimnicea, spre exemplu, se numără printre localitățile în care numărul cazurilor de furt din locuințe nu a scăzut. Ca și în celelalte zone ale țării, în cazul furturilor din locuințe, cele mai multe dintre victime sunt bătrâni.

Modurile de operare sunt diverse și din ce în ce mai inventive. Hoții ajung să fure bunurile victimelor după ce intră în casă apelând la metoda ”Împrietenirii”, efracție, escaladare, chei false sau rupere de butuc, au enumerat reprezentanții IPJ Teleorman.

Pentru a nu deveni următoarea victimă a hoților, țineți cont de următoarele sfaturi:

– Nu permite accesul persoanelor necunoscute în locuință. Cei mai vulnerabili în fața hoților sunt copiii și bătrânii; aceștia pot fi ușor convinși de persoanele rău-intenționate.

– Încuie ușa de la intrare chiar și atunci când ești în casă.

– Nu oferi informații despre tine, despre bunurile pe care le deții ori despre vecini, persoanelor străine care pretind că reprezintă diverse instituții, dar care nu prezintă actul de identitate și legitimația de serviciu.

– Dacă stai la casă sau la parter, nu lăsa ferestrele deschise când pleci de-acasă. De asemenea, grilajele montate la ferestre îi descurajează pe hoți.

– Apelează la o persoana de încredere care să iți ridice eventualele facturi sau materiale lăsate la ușă ori în cutia poștală în perioada în care lipsești o perioadă mai lungă de timp. Pentru hoți, o cutie poștală plină e un semnal că proprietarul nu a mai trecut de mult pe-acasă.

 

Ultima actualizare Joi, 31 August 2017 13:46

Lasa un comentariu

Toate campurile marcate cu (*) sunt obligatorii.Codul HTML nu este permis.

sus