Menu
No title

                               

Clinica

13 Septembrie 2017 - 169 de ani de istorie pentru pompierii militari

13 Septembrie 2017 - 169 de ani de istorie pentru pompierii militari

În fiecare an, pe 13 septembrie, sărbătorim Ziua Pompierilor din România. Ea marchează una dintre paginile de eroism semnate de către pompierii militari încă de la înfiinţare. Recunoaşterea faptului că 13 Septembrie 1848 este unul dintre cele mai semnificative momente din tradiţiile de luptă ale armei pompierilor a fost unanimă, indiferent de epocile istorice şi regimurile politice prin care a trecut ţara.

Drept urmare, ziua de 13 Septembrie a fost sărbătorită dintotdeauna ca fiind ZIUA POMPIERILOR DIN ROMÂNIA, însă a fost legal oficializată începând din anul 1953, fiind prevăzută în prezent în Hotărârea Guvernului nr.1490/2004 pentru aprobarea regulamentului de organizare şi funcţionare a Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, cu modificările și completările ulterioare.

Intrarea în Bucureşti a trupelor otomane a prilejuit unităţilor române prezente în garnizoană - printre care şi Compania de Pompieri - unul dintre cele mai înălţătoare momente ale Revoluţiei române de la 1848: bătălia din Dealul Spirii, devenită simbol al luptei pentru libertate şi independenţă naţională a poporului român.

Printr-o coincidenţă, în data de 13 septembrie, cu puţin timp înaintea sosirii trupelor otomane, avusese loc înmânarea noilor drapele ale Regimentului 2 infanterie. Solemnitatea a influenţat moralul şi devotamentul ostaşilor, voinţa de a apăra demnitatea naţională. Aceeaşi stare de spirit îi caracteriza şi pe ostaşii Companiei de Pompieri, comandaţi de căpitanul Pavel Zăgănescu. Soldaţii lăsaţi pentru paza cazărmii au cerut comandantului lor: "Luaţi-ne şi pe noi, nu ne lăsaţi în cazarmă, ca pe nişte nevrednici, căci dacă acolo, în Dealul Spirii, va fi vreun război, noi vrem să murim cu fraţii noştri. Încleştarea propriu-zisă s-a declanşat ca urmare a unei altercaţii între un ofiţer al companiei de Pompieri (sublocotenentul Dincă Bălsan) şi unul otoman; deşi împresuraţi din toate părţile de turci, pompierii s-au avântat cu curaj împotriva acestora, alternând focurile de armă cu lupta la baionetă şi lovind fără cruţare inamicul care, în pofida superiorităţii numerice, a fost cuprins de panică.

Otomanii au reuşit să pună în poziţie de tragere două piese de artilerie şi au deschis focul asupra pompierilor. Aceştia au pornit împotriva tunurilor inamice şi după o scurtă luptă au capturat gurile de foc, pe care le-au întors împotriva duşmanului. Efectele au fost puternice: din rândurile otomanilor au căzut zeci de morţi şi răniţi.

Pompierii nu au încetat lupta decât atunci când Kerim-Paşa, văzând că nu poate înfrânge rezistenţa garnizoanei din Dealul Spirii, a trimis un ofiţer care a propus încetarea focului, garantând în schimb "libera ieşire din cazarmă" - angajament care mai apoi nu a fost însă respectat de otomani.

Pompierii au dovedit pe timpul luptei din Dealul Spirii vitejie, curaj şi dibăcie în rezolvarea situaţiilor de luptă, capacitate de rezistenţă şi spirit de sacrificiu în inegala confruntare cu trupele otomane covârşitoare.

Primul Parlament al României, apreciind sacrificiul eroilor de la 13 septembrie 1848, curajul şi patriotismul pompierilor militari, a acordat în anul 1860 participanţilor la eroicul act, pensii pe viaţă şi prima medalie românească: PRO VIRTUTE MILITARI.  În memoria pompierilor militari morţi în bătălia de pe Dealul Spirii, în anul 1901 a fost inaugurat pe strada 13 Septembrie, în faţa Arsenalului Armatei, Monumentul Pompierilor Militari.

Cu ocazia sărbătoririi a 169 de ani de la Bătălia din Dealul Spirii și a Zilei Pompierilor din România, avem deosebita onoare de a vă invita să participați miercuri, 13 septembrie 2017, la următoarele activități organizate de unitatea noastră:

- 13.09.2017„ZIUA PORŢILOR DESCHISE” – Expoziţie cu tehnica de intervenţie în toate subunităţile din județ, iar începând cu ora 11.00 va avea loc un ceremonial militar religios în cadrul căruia vor fi prezentate semnificația zilei de 13 septembrie – Ziua Pompierilor din România, ordinele de înaintare în grad înainte de termen și mesajele de felicitare primite de la autoritățile centrale și locale;

- 13.09.2017 - începând cu ora 12.30, în municipiul Alexandria se va desfășura o paradă a mijloacelor de intervenție (MARȘUL POMPIERILOR) pe următorul itinerariu de deplasare: sediul ISU Teleorman, str. Carpați, str. Av. Alexandru Colfescu, str. Al. Ghica, str. București, str. Dunării (întoarcere în zona Peco), str. Tudor Vladimirescu, str. Cuza Vodă, str. Ion Creangă și sediul ISU Teleorman;

- pe platoul din faţa Casei de Cultură și în Parcul Central din municipiul Alexandria, între orele 1300- 1800, se vor amenaja ateliere de prezentare a tehnicii de intervenție, exerciții demonstrative și un punct de informare preventivă.

Vă așteptăm alături de noi, de Ziua Pompierilor din România!

                                                    Compartimentul Informare şi Relaţii Publice

                                                                                 Mr. Dragomir Adrian Gelu

Lasa un comentariu

Toate campurile marcate cu (*) sunt obligatorii.Codul HTML nu este permis.

sus