Menu
No title

                               

Clinica

Incendiu de proporţii la Islaz

Incendiu de proporţii la Islaz

Cea mai mare amploare a unui incendiu de vegetaţie uscată a fost însă la Islaz, unde focul a cuprins o suprafaţă de cca. 400 de ha de stuf, fiind pusă în pericol o pădure aflată în imediata apropiere şi mai multe stupine.

Prin efortul conjugat al pompierilor militari, al membrilor SVSU din localităţile Islaz şi Izbiceni, al poliţiştilor şi al celorlalte structuri abilitate să gestioneze aceste situaţii de urgenţă, s-a reuşit izolarea incendiului, fără ca acesta să se mai extindă la bunurile materiale din apropiere.

La stingerea flăcărilor au fost mobilizaţi 28 de pompieri militari, din cadrul Detaşamentului Turnu Măgurele, cu două autospeciale de lucru cu apă şi spumă, un camion şi patru motopompe, din cadrul Detaşamentului Roşiorii de Vede cu o autospecială de stingere, de la Detaşamentul Zimnicea cu o autocisternă, membrii Serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă din localităţile Izbiceni şi Islaz, cu o autospecială de lucru cu apă şi spumă şi un tractor cu disc, echipe de intervenţie de la Inspectoratul Judeţean de Poliţie, Poliţia de Frontieră şi Asociaţia Judeţeană a Vănătorilor şi Pescarilor Teleorman.

Intervenţia, care a durat aproximativ 10 ore, a fost condusă şi coordonată la faţa locului de către Prefectul Judeţului Teleorman şi Inspectorul Şef al I.S.U. "A. D. Ghica" al judeţului Teleorman, rezultând cu salvarea de bunuri de peste 220000 de lei.

Din primele cercetări efectuate la faţa locului, cauza probabilă a acestui incendiu a fost folosirea intenţionată a sursei de aprindere de către o persoană necunoscută, motiv pentru care acest caz a fost preluat de către poliţie.

Coordonatele suprafeţelor agricole afectate de incendii vor fi înaintate către Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) și Garda de Mediu - Comisariatul Județean Teleorman, pentru luarea măsurilor ce se impun, conform Protocolului de colaborare privind acţiunile de monitorizare a modului de respectare de către fermieri a bunelor condiţii agricole şi de mediu referitoare la arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil şi la arderea pajiştilor permanente, încheiat între Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură şi Garda Naţională de Mediu.

Rugăm cetățenii care dețin terenuri agricole să manifeste responsabilitate în ceea ce privește prevenirea incendiilor de vegetație uscată și miriște deoarece aceste evenimente pot pune în pericol culturile de cereale din imediata vecinătate, locuințele oamenilor dar şi vieţile cetăţenilor, participanţi la trafic, pe drumurile naţionale şi judeţene aflate în apropierea lor.

Reamintim proprietarilor de terenuri agricole următoarele prevederi legale care li se pot aplica în cazul în care își incendiază vegetația uscată/miriștiile:

 

1. Conform Ordonanţei de Urgenţă nr. 195 din 2005 privind protecţia mediului, cu modificările şi completările ulterioare, este interzisă arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase, fără acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi fără informarea, în prealabil, a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă.

Nerespectarea acestei prevederi legale se sancţionează cu amendă contravenţională al cărei cuantum este cuprins între 3000 - 6000 lei pentru persoane fizice şi respectiv între 25.000 – 50.000 lei persoane juridice.

 

2. Conform Hotărârii Guvernului României nr. 537/2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor, efectuarea unor lucrări de arderi a resturilor vegetale fără întrunirea condiţiilor legale şi, respectiv, fără luarea măsurilor de evitare a propagării la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei.

 

3. Ordinul comun al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale şi al ministrului mediului şi pădurilor nr. 30/147 din 8 februarie 2010 pentru aprobarea bunelor condiţii agricole şi de mediu în România stabileşte la GAEC 5 şi GAEC 8 că nu este permisă arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil şi respectiv faptul că nu este permisă arderea vegetaţiei pajiştilor permanente.

 

4. Ordinul nr. 121 din 10 iulie 2000 privind aprobarea normelor de prevenire şi stingere a incendiilor specifice sectoarelor din domeniul de competenţă al Ministerului Agriculturii şi Alimentaţie

 

5. În condiţiile în care se obţin aprobările cerute de legislaţia în vigoare, arderea miriştii se face cu respectarea următoarelor măsuri:

a) condiţii meteorologice fără vânt;

b) parcelarea miriştii în suprafeţe de maximum 10 ha, prin fâşii arate;

c) izolarea zonei de ardere faţă de căile de comunicaţie, construcţii, culturi agricole vecine, instalaţii, fond forestier, prin executarea de fâşii arate;

d) desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;

e) asigurarea, până la finalizarea arderii, a personalului de supraveghere şi stingere a eventualelor incendii;

f) asigurarea, pentru suprafeţe de ardere mai mici de 5 ha, a substanţelor şi mijloacelor de stingere necesare;

g) asigurarea, în cazul suprafeţelor de ardere mai mari de 5 ha, a unui plug, a unei cisterne cu apă, a mijloacelor de tractare şi a personalului de deservire.

 

6. Protocolul de colaborare privind acţiunile de monitorizare a modului de respectare de către fermieri a bunelor condiţii agricole şi de mediu referitoare la arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil şi la arderea pajiştilor permanente, încheiat între Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură şi Garda Naţională de Mediu. Pe baza acestuia se urmăreşte, prin acţiuni comune, reducerea cazurilor de ardere a miriştilor şi a vegetaţiei prin sancţionarea celor care încalcă aceste dispoziţii, de către toate cele trei instituţii semnatare ale protocolului. În cazul fermierilor care nu respectă condiţia GAEC 6.2 se vor aplica reduceri ale cuantumului total al schemelor de plăţi şi al măsurilor de sprijin, conform modului de aplicare a sancţiunilor pentru nerespectarea normelor de ecocondiţionalitate, indiferent de suprafaţa arsă.

 

Lasa un comentariu

Toate campurile marcate cu (*) sunt obligatorii.Codul HTML nu este permis.

sus