Menu
No title

                               

Clinica

Grenadă descoperită la Vârtoape

Grenadă descoperită la Vârtoape

Echipa pirotehnică a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „A.D. Ghica” al judeţului Teleorman a fost solicitată în după-amiaza zilei de sâmbătă, 30 septembrie, pentru a ridica o grenadă descoperită  pe raza localităţii Vârtoape, în apropierea DJ 601 C.

Potrivit informaţiilor furnizate de reprezentanții ISU „A.D. Ghica”, odată ajunşi la faţa locului, pirotehnicienii au constatat că cetăţeanul B.I. descoperise pe marginea drumului o grenadă defensivă, funcţională, ce putea constitui un real pericol. Grenada, pe lângă perioada de timp foarte mare de când era realizată (probabil din al doilea Război Mondial), fusese şi trecută recent printr-un incendiu de vegetaţie uscată.

Misiunea de identificare, căutare, ridicare, transportare şi depozitare în vederea distrugerii ulterioare a fost executată fără a fi înregistrate pagube materiale ori victime omeneşti, conform sursei citate.

Pentru a nu-şi pune viaţa în pericol, reprezentanţii ISU „A.D. Ghica” reamintesc cetăţenilor care descoperă elemente de muniţie neexplodată că sunt interzise: atingerea muniţiilor cu mâna sau cu alte obiecte; ridicarea, transportul şi introducerea muniţiilor în diferite încăperi sau locuinţe; comercializarea acestora prin agenţii de colectare a deşeurilor feroase şi neferoase; lovirea sau mişcarea muniţiilor găsite în pământ sau la suprafaţă; introducerea muniţiilor în foc; topirea elementelor metalice ale muniţiilor; tăierea muniţiilor cu fierăstrăul, scule electrice sau prin sudură; folosirea muniţiilor pentru improvizarea diverselor unelte; utilizarea pulberilor şi explozivilor provenite din muniţii în scopuri artizanale; demontarea de la muniţii a focoaselor sau a altor elemente componente; folosirea pentru joacă, de către copii, a elementelor de muniţie.

De asemenea, persoanele care descoperă întâmplător elemente de muniţie neexplodată trebuie să anunţe imediat organele de poliţie sau Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, pe numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112.

Neutralizarea şi distrugerea muniţiei se execută de către personalul pirotehnic care are pregătirea şi dotarea specială pentru aceste misiuni periculoase.

 

Lasa un comentariu

Toate campurile marcate cu (*) sunt obligatorii.Codul HTML nu este permis.

sus