Menu
No title

                               

Clinica

Primării din Teleorman, în pragul falimentului: ” N-am mai dat salariile angajaților de trei luni” Featured

Primării din Teleorman, în pragul falimentului: ” N-am mai dat salariile angajaților de trei luni”

Aproximativ un sfert din primăriile din Teleorman au ajuns în pragul falimentului, nu mai au bani de salarii și niciun leu pentru investiții. Edilii au cerut bani prin rectificare bugetară pentru funcționarea instituțiilor până la finalul anului.

 

Mai multe unități administrativ teritoriale din Teleorman se confruntă cu grave probleme financiare, în condițiile în care primăriile nu mai au bani pentru salarii, plata datoriilor și nicio șansă să demareze vreo investiție în localitate. Angajații multor primării de la țară nu și-au mai primit salariile de 3 sau chiar 4 luni, fac economie la utilitățile din comună și plătesc contribuțiile la stat la limita minimă permisă de lege.

Peste 20 de primării din Teleorman au înaintat cereri către Consiliul Județean Teleorman pentru rectificare bugetară, ca să poată funcționa

"Sunt în jur de douăzeci și ceva de localități care au solicitat sume de bani. Sunt câteva localități: Talpa, Didești, Călmățuiu. Dacă nu primim bani de la Guvern prin rectificare bugetară nu le putem repartiza nici noi aceste sume de bani. Mare parte din ele sunt solicitate pentru proiecte de dezvoltare, pentru secțiunea de funcționare, fiecare trebuia să asigure sumele necesare ca să poată să emită hotărârile în cunoștință de cauză consilierii locali. Legea bugetului de stat, legea 273, spune că fiecare ordonator de credite trebuie să asigure secțiunea de funcționare și cheltuielile de personal" , a declarat Dănuț Cristescu, președintele Consiliului Județean Teleorman.

”Nu am făcut nicio investiție, de doi ani de zile. Abia dăm salariile”

La Moșteni, o localitate cu aproximativ 1500 de locuitori, în 2017 nu s-a făcut nicio investiție, în condițiile în care bugetul primit în 2017 a fost cu 10.000 de lei mai mic decât în 2016. În aceste condiții, majorarea salarială din august nu făcut decât să agraveze situația financiară grea în care se afla localitate. ” În 2016, am avut un buget de 3,7 miliarde de lei vechi. Anul acesta, 3,6 miliarde lei. Situația este gravă. Nu am făcut nicio investiție, de doi ani de zile. Am realizat un singur podeț care lega două câmpuri. Atât, pentru că nu am avut bani. Abia am asigurat până acum banii de salarii. Mă chinui, dau semnătură la Trezozerie, ca să nu plătesc contribuțiile la stat, cât îmi permite legea, pentru a putea da salariile”, spune primarul Vică Tăbărana.

Fără rectificarea bugetară așteptată luna aceasta, primarul recunoaște că instituția pe care o conduce se va bloca. ” Dacă nu se face rectificarea ne blocăm. Luna asta mai avem câteva persoane de la care trebuie să încasăm impozit, mai strângem 2000-3000 de lei să completăm să dăm salariile angajaților. În rest, nu avem bani pentru nimic”. În ceea ce privește majorările salariale din august, primarul din Moșteni spune că salariul nu i-a crescut mai deloc: ” Noi, primarii, aveam sporul acela de la Fond Funciar. Luam vreo 4700. Acum iau vreo 4600”.

Primarul din Moșteni susține că o situația similară de criza s-a mai întâmplat în urmă cu câțiva ani, când nu s-au mai găsit bani de salarii: ” S-a mai întâmplat așa în 2002. În 2009. Nu am avut bani de salarii”.

”Nu am mai dat salariile de 3 luni”

La Talpa, o altă comună din Teleorman, care numără aproximativ 1800 de locuitori, situația este și mai gravă. Angajații primăriei vin de 3 luni la muncă, fără bani.

”Nu am mai dat salariile de 3 luni. E greu. Ne descurcăm foarte greu. După 20 de ani de primărie, îmi vine să nu mă mai duc la muncă. Oamenii au rate, au datorii, vin a muncă de 3 luni fără bani”, spune primarul Bebone Rababoc.

Edilul din Talpa susține că nu majorările salariale din august sunt cauza colapsului financiar în care a ajuns primăria. Din cauza bugetelor mici și a încasărilor slabe, primăriile se confruntă de ani buni cu aceste probleme. Mărirea salariilor nu am făcut-o noi. Guvernul a stabilit salariul primarului, guvernul a stabilit salariul viceprimarului, noi doar am aplicat. Eu am acum 4.000 de lei. Contabilul de la primărie are acum, după noua salarizare, cu 100 de lei mai puțin, pentru că salariul lui nu trebuie să fie mai mare decât al viceprimarului. Așa spune legea. Directorul de la centrul de bătrâni pe care îl avem în comună ia mai puțin cu 1200 de lei. Înainte, prin legea salarizarii, funcția lui se asimila cu cea de director de spital și primea mai mult”, mai spune edilul Rababoc.

La Talpa, nu doar angajații primăriei au restanțe la salarii. Nu și-au mai luat banii nici angajații de la centrul pentru bătrâni. ”Am avut colaborare cu Consiliul Județean Teleorman, până în aprilie. Din aprilie, Consiliul Județean nu a mai încheiat această colaborare și se tot amână. Așteptăm rectificarea de buget pentru a putea relua”, mai spune primarul.

Potrivit edilului din Talpa, probleme financiare cu care se confruntă primăriile mici nu sunt vina exclusivă a actualei guvernări: ” Nu vreau să leg problema aceasta nici de Liviu Dragnea, nici de PSD. Este o  problemă care se perpetuează de 5-6 ani. La noi, ce încasăm din taxe și impozite ne ajunge undeva până în iunie, iulie. O să mă întrebați de ce nu încasăm mai mult. Pentru că nu au oamenii bani să plătească. Unii au datorii vechi de ani de zile”.

Fără rectificarea bugetară, primarul din Talpa recunoaște că datoriile se vor adânci.

Soluția este la Guvern

Potrivit președintelui Consiliului Județean Teleorman, Dănuț Cristescu, situația în care se regăsesc mai multe unități administrativ teritoriale este similară cu a altor localități din țară, iar soluția este la Guvern.Pentru soluționarea problemei, Consiliul Județean a înaintat către Ministerul de Finanțe o solicitare în sensul rectificării bugetare pentru echilibrarea bugetelor locale la nivelul localităților din județul Teleorman. Președintele CJ speră ca rectificarea să aibă loc până la finalul lunii noiembrie.

 

Lasa un comentariu

Toate campurile marcate cu (*) sunt obligatorii.Codul HTML nu este permis.

sus