Menu
No title

                               

Clinica

150 de situații de urgență în perioada sărbătorilor de Crăciun

150 de situații de urgență în perioada sărbătorilor de Crăciun

În minivacanța prilejuită de Sfânta Sărbătoare a Nașterii Domnului (Crăciunul), peste 150 de pompieri militari teleormăneni au asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor și acordarea primului ajutor calificat, aceștia fiind pregătiți să intervină cu 20 de autospeciale de lucru cu apă și spumă, şapte ambulanțe SMURD și şase autospeciale de descarcerare.

Din păcate, în această perioadă necazurile nu au încetat să apară, cetățenii având nevoie de intervenția rapidă a salvatorilor teleormăneni. În intervalul 22 – 26 decembrie a.c., echipajele de pompieri au acționat la un număr total de 150 de misiuni, din care 128 intervenții SMURD și 22 alte evenimente (incendii, accidente, salvări persoane și misiuni de asigurare).

Cele mai grave situații la care militarii teleormăneni au fost solicitați au fost reprezentate de accidentele rutiere cu victime din seara de Crăciun, pe raza localităților Țigănești și Peretu.

Tot în noaptea de Crăciun, pompierii militari au intervenit și pentru salvarea a două persoane din localitatea Lunca, acestea fiind intoxicate cu monoxid de carbon, provenit de la un aparat de încălziere a apei menajere tip „Instant”. Cele două victime, soț și soție, au fost salvate în primă fază de vecini, care le-au scos în curte până la sosirea paramedicilor. După administrarea de oxigen și acordarea primului ajutor, cele două persoane au fost stabilizate, fiind transportate la Spitalul Municipal Turnu Măgurele pentru îngrijiri medicale de specialitate.

Noaptea a continuat cu un incendiu la o locuință din localitatea Buzescu, unde au ars un pat, o canapea, o masă, o comodă și mai multe materiale textile. Valoarea pagubelor a fost apreciată la suma de 3000 de lei, iar cea a bunurilor salvate la peste 50000 de lei. Cauza probabilă a acestui eveniment a fost folosirea focului deschis de către un copil. Din fericire, la acest eveniment nu s-au înregistrat victime.

Noaptea de Crăciun s-a încheit din punct de vedere al situațiilor de urgență cu două accidente rutiere, ambele în jurul orei 03.30, în localitățile Olteni și Puranii de Sus. Victimele au fost preluate de către echipajele SMURD și SAJ, nefiind încarcerate. Aceste cazuri au intrat în atenția poliției pentru cercetări.

 

SMURD la datorie

 

- 128 intervenții ale Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare și Descarcerare pentru acordarea primului ajutor medical.

În cazul intervenţiilor SMURD cele mai frecvente simptome prezentate de pacienți au fost: hipertensiune arterială, AVC –uri, cefalee, vertij, dureri abdominale, traumatisme și plăgi. După acordarea primului ajutor, persoanele cu probleme medicale au fost transportate la unitățile spitalicești, pentru investigații medicale amănunțite și acordarea de îngrijiri de specialitate.

 

 

„Revelion fără incendii!” – măsuri de prevenire a incendiilor pentru unităţile de alimentaţie publică care organizează mese festive de Revelion

 

 În această perioadă, cadrele Inspecţiei de Prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „A.D. Ghica” al judeţului Teleorman desfăşoară activităţi preventive la unităţile unde se organizează mese festive de Revelion. Cu această ocazie se efectuează instruirea factorilor de răspundere şi a personalului angajat privind măsurile de prevenire şi stingere a incendiilor ce se impun pentru evitarea producerii unor evenimente care ar putea pune în pericol siguranţa cetăţenilor.

Pentru ca trecerea în noul an să fie un prilej de bucurie, iar sărbătorirea acestui moment să nu fie umbrită de evenimente nedorite, trebuie asigurată respectarea următoarelor măsuri preventive:

• numărul persoanelor participante la mesele festive să nu depășească capacitatea maxim admisă a localurilor;

• să fie asigurate culoare şi căi de evacuare libere, marcate şi iluminate corespunzător;

• asigurarea bunei funcţionări a tuturor mijloacelor de apărare împotriva incendiilor;

• utilizarea corespunzătoare a instalaţiilor electrice de iluminat şi forţă aferente clădirilor, evitându-se suprasolicitarea acestora sau supradimensionarea siguranţelor fuzibile din tablourile electrice;

• întocmirea şi afişarea planurilor de evacuare pentru sălile cu mai mult de 50 de locuri;

• folosirea aparatelor electrice pentru pregătirea preparatelor culinare se va face cu respectarea strictă a normelor de exploatare;

• maşinile de gătit, grătarele, aragazurile, cuptoarele şi celelalte utilaje care degajă temperaturi ridicate se vor amplasa la o distanţă de cel puţin 1,5 m faţă de elementele combustibile ale construcţiilor sau de materialele combustibile din încăperi.

Amintim şi câteva reguli esenţiale de comportament în caz de incendiu, în spaţiile cu aglomerări de persoane:

– atunci când sunteţi în astfel de spaţii (cluburi, teatre, restaurante, cinematografe, centre comerciale) identificaţi căile de evacuare;

– în cazul în care aţi observat izbucnirea unui incendiu anunţaţi imediat personalul obiectivului şi dacă este la îndemână acţionaţi sistemul de alarmare;

– părăsiţi ordonat clădirea, orientându-vă cu ajutorul indicatoarelor de evacuare. Ajutaţi persoanele aflate în dificultate şi care nu se pot evacua;

– atunci când fumul a pătruns în partea superioară a căilor de evacuare, deplasaţi-vă aplecat, cât mai aproape de sol. Dacă v-au luat foc hainele, opriţi-vă pe loc imediat. Lăsaţi-vă pe sol şi răsuciţi-vă pe o parte şi pe alta până ce flăcările se vor stinge;

– dacă nu vă puteţi evacua ieşiţi la geam şi strigaţi după ajutor. Blocaţi accesul fumului în încăpere cu haine, prosoape îmbibate cu apă şi amplasate în dreptul pragului uşii. Anunţaţi la 112 poziţia dumneavoastră în clădire;

– din afara clădirii anunţaţi evenimentul la 112. Nu vă întoarceţi niciodată în spaţiul incendiat pentru a recupera obiecte personale! Rămâneţi la o distanţă de siguranţă.

 ATENŢIE! Organizarea jocurilor de artificii se va face cu respectarea prevederilor legale, referitoare la obţinerea acordurilor şi autorizaţiilor necesare, respectarea distanţelor de siguranţă, asigurarea măsurilor de supraveghere şi de intervenţie.

Numai prin respectarea acestor măsuri se va reuşi reducerea numărului intervenţiilor în situaţii de urgenţă şi, implicit, va creşte gradul de siguranţă al cetăţenilor, mediului şi bunurilor materiale.

 La sfârșit de an, adresăm mulțumiri tuturor reprezentanților mass-media pentru sprijinul acordat în activitatea desfășurată de instituția noastră, pentru profesionalismul de care ați dat dovadă în situații de urgență, pentru obiectivitatea și corectitudinea datelor prezentate în vederea informării corecte a cetățenilor teleormăneni, și nu numai.

Ne exprimăm în continuare convingerea că activitățile pe care le desfășurăm în colaborare, în scopul educării cetățenilor în domeniul prevenirii situațiilor de urgență, vor fi caracterizate de aceeaşi notă a performanţei şi calităţii, contribuind în acest fel la creșterea gradului de siguranță a populației

 Fie ca anul care vine - 2018 - să vă aducă sănătate, prosperitate, satisfacţii, împliniri profesionale şi personale, iar la cumpăna dintre ani să fiți alături de cei dragi, cu bucurii și clipe de neuitat!

Să ne vedem cu bine în anul 2018! La mulți ani!

 

Ultima actualizare Joi, 28 Decembrie 2017 11:49

Lasa un comentariu

Toate campurile marcate cu (*) sunt obligatorii.Codul HTML nu este permis.

sus