Menu
No title

                               

Clinica

Inspectoratul Județean de Poliție Teleorman, la ora bilanțului

Inspectoratul Județean de Poliție Teleorman, la ora bilanțului

În anul 2017, activitatea inspectoratului a fost organizată şi desfăşurată în conformitate cu atribuţiile conferite de Legea de organizare şi funcţionare a Poliţiei Române, obiectivele Strategiei naţionale de ordine şi siguranţă publică 2015-2020, Strategiei Naţionale de Apărare a Ţării 2015-2019,măsurile Planului de acţiune al I.G.P.R. pentru anul 2017, a programelor, planurilor şi direcţiilor stabilite de către structurile de specialitate ale Poliţiei Române.

Cu toate că anul 2017 a fost un an dificil, în care problemele generate de resursele limitate în raport cu pensionările serioase de personal  au fost surmontate printr-un efort substanțial al efectivului, reușindu-se menținerea trendului descendent al criminalității, în diferite domenii de activitate, precum infracționalitatea sesizată, infracționalitatea de mare și mică violență, infracționalitatea rurală și prin aceasta o îmbunătățire  a siguranței publice în județul Teleorman.

În perioada prezentată, pentru promovarea siguranţei publice şi ajutorarea comunităţii s-au organizat şi derulat 1.312 acţiuni cu efective mărite şi peste 2.400 de controale directe, toate aceste activităţi preventiv-operative concretizându-se cu descoperirea a 1.296 infracţiuni, din care 1.069 în flagrant.

Cu ocazia activităţilor s-au înregistrat 2.976 de controale şi verificări la sistemele de pază, au fost aplanate 2.713 de stări conflictuale şi s-au confiscat  bunuri şi numerar în valoare de 118.000 de lei, 96 de arme de foc, 569 de bucăți muniție, 287 de kilograme articole pirotehnice și 170 de mc. material lemnos, cantităţi însemnate de metale feroase şi neferoase.

În urma activităţilor poliţieneşti s-au aplicat  41.175 de contravenţii în valoare totală de 14.495.000 de lei.

Considerată obiectiv prioritar pentru Poliţia Română, criminalitatea stradală a fost abordată în cadrul Programului naţional de prevenire a criminalităţii stradale în sistem integrat. Din analiza dinamicii infracționalității stradale în anul 2017, comparativ cu anul 2016, a reieșit faptul că la nivelul județului Teleorman, numărul infracțiunilor sesizate s-a menținut constant, fiind înregistrate 289 de infracțiuni, îndreptățindu-ne să credem că obiectivele de consolidare a siguranţei publice s-au realizat.

În mediul rural, la secţiile de poliţie au fost sesizate cu 11% mai puține decât în anul 2016 – 4341 (-534), ceea ce denotă un procent de 44% din fenomenul infracţional sesizat pe raza judeţului Teleorman.

Semnificative sunt diminuările la infracţiunile de furt unde înregistrăm o scădere cu 12% față de anul 2016, în cadrul acestora sustragerile din locuinţe se reduc  cu 3 infracțiuni, sustragerile din societăți comerciale scad cu 35% iar cele de tâlhărie scad cu 3 infracțiuni, fiind înregistrate 12 astfel de fapte. Infracțiunile de distrugere  scad cu 17% față de 2016.

În ceea ce priveşte traficul rutier acesta este caracterizat şi în prezent, de o intensificare continuă a circulaţiei rutiere pe drumurile naţionale, în zonele preorăşeneşti şi în centrele urbane, pe fondul creşterii numărului de autovehicule şi a indisciplinei în trafic.

Exemplificăm principalele cauze de producere a accidentelor rutiere: „traversare neregulamentară pietoni”,  ,, Viteza neadaptată la condițiile de drum,, , „alte preocupări de natură a distrage atenţia” şi „pietoni pe partea carosabilă”

În anul 2017, numărul accidentelor rutiere grave produse în județul Teleorman a rămas constant cu anul anterior, înregistrându-se 89 de astfel de accidente rutiere în care 29 de persoane și-au pierdut viața, cu 7 persoane decedate mai puțin decât în anul 2016.

Rezultatele  acțiunilor pe linie de rutieră s-au materializat în înregistrarea a 873 de infracțiuni și constatarea a 23.525 de contravenții la OUG 195/2002 și 702 la alte acte normative. În perioada de referință, au fost reținute 2.504  de  permise în vederea suspendării dreptului de a conduce și retrase 806 de certificate de înmatriculare.

Atribuţie fundamentală a poliţiei, prevenirea şi combaterea infracţionalităţii, s-a concretizat în creşterea siguranţei publice, evoluţie reflectată de principalii indicatori după cum urmează:

v    infracţionalitatea judiciară sesizată se diminuează cu 12 % față de 2016; înfracționalitatea judiciară care constituie ponderea cea mai mare din infracționalitatea sesizată (63%) și are un impact direct asupra cetățeanului, în special prin cea comisă cu violență, continuă tendința de reducere, evoluția pozitivă impunând-se ca o constantă a activității;

v    în sfera economico-financiară s-a înregistrat  o descreştere cu 20%  față de anul 2016, rezultat al îmbunătăţiri  legalităţii mediului de afaceri şi ritmului de creştere al sumelor colectate la bugetul consolidat al statului, ca principal indicator de evaluare;

Dinamica bună a activităţilor de constatare (evaluată astfel şi la nivel naţional) este observată şi în sfera dosarelor complexe, unde  structura de profil a soluţionat  9 dosare complexe cu o valoare a prejudiciului total cauzat de 5.460.000 lei.

Prejudiciul constatat la finalizarea cercetărilor în dosarele penale pe linie de avaziune fiscală este de 12.426.000 de lei, 83% din acesta fiind recuperat.

Pericolul concret pentru ordinea publică a îmbrăcat diferite forme ale infracţionalităţii contra patrimoniului şi aici, ne referim exclusiv la domeniul investigaţii criminale şi a celorlalţi polițiști cu atribuții în domeniu.

Dintr-un total de 3.290 de infracţiuni sesizate contra patrimoniului, 65% reprezintă infracțiunile de furt, iar ponderea faptelor penale de furt din totalul general al fenomenului infracționalității este de 27%.

Creşterea ordinii și siguranţei publice la acest nivel de infracţionalitate este fără îndoială şi efectul activităţilor preventiv-operative de cercetare şi investigare judiciară şi criminalistică.

 

Lasa un comentariu

Toate campurile marcate cu (*) sunt obligatorii.Codul HTML nu este permis.

sus