Menu
No title

                               

Clinica

Avertizare meteorologica. Cod galben și cod portocaliu de ger și ninsori Featured

Avertizare meteorologica. Cod galben și cod portocaliu de ger și ninsori

Potrivit ANM , în intervalul 25 februarie, ora 06.00 – 01 martie, ora 10.00, întreaga țară se va afla sub atenționare de cod galben de frig.

Valul de frig va cuprinde treptat toată țara și va fi în intensificare, astfel că se vor înregistra temperaturi cu peste 10…15 grade mai coborâte decât valorile normale pentru această perioadă din an.
Temperaturile maxime vor fi negative în toate regiunile și va fi ger dimineața și noaptea, la început cu precădere în jumătatea de nord, apoi și în restul teritoriului, iar intensificările temporare ale vântului vor amplifica senzația de rece.
Din seara zilei de sâmbătă (24 februarie) și până duminică noapte (25/26 februarie), în zona Carpaților Meridionali și de Curbură, în Muntenia, Oltenia, sudul Banatului și Dobrogea vor fi ninsori temporare, care în sud-vest vor deveni moderate cantitativ. Vântul va avea intensificări în medie cu 45…50 km/h în majoritatea zonelor, iar în partea de sud-est a teritoriului rafalele vor atinge local 55…65 km/h.

Pentru Moldova, estul Transilvaniei, Oltenia, Muntenia și Dobrogea, ANM a emis o atenționare de cod portocaliu de frig pentru intervalul 26 februarie, ora 03.00 – 01 martie, ora 10.00

În Moldova, estul Transilvaniei, Oltenia, Muntenia și Dobrogea valul de frig se va intensifica, gerul va fi persistent chiar și pe parcursul zilelor, când valorile termice vor fi comparabile cu recordurile înregistrate în această perioadă.
Temperaturile maxime vor fi frecvent între -12 și -8 grade, cele minime se vor încadra în general între -22 și -12 grade, iar rafalele vântului vor accentua senzația de frig.

Notă: din dimineața zilei de luni, 26 februarie, aria ninsorilor se va extinde. În sud și sud-est acestea vor deveni local abundente și vor fi viscolite, în special în Muntenia, Dobrogea și sudul Moldovei.
În cursul zilei de duminică, 25 februarie, Administraţia Naţională de Meteorologieva emite mesaje privind evoluția și intensitatea acestor fenomene.

POMPIERII VĂ RECOMANDĂ

Pentru a gestiona cu eficienţă situaţiile neplăcute cu care cetățenii se pot confrunta în această perioadă, având în vedere temperaturile foarte scăzute, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Teleorman recomandă:
 Verificaţi sobele, centralele termice şi coşurile deØ evacuare a fumului şi gazelor fierbinţi, pentru a preveni eventualele incidente cauzate de defecţiuni tehnice şi evitarea inhalării de fum şi gaze toxice;
 Utilizaţi mijloacele de încălzire fără defecţiuni sau improvizaţii pentru încălzirea locuinţelor;Ø
 Nu suprasolicitaţi instalaţia electrică din locuinţa dumneavoastră sau de la locul de muncă;Ø
 Economisiţi combustibilul pentru încălzit, dacă este necesar,Ø menţinând temperatura mai redusă decât în mod normal; închideţi temporar alimentarea cu căldură în anumite camere din locuinţa dumneavoastră;
 Amplasaţi mijloacele de încălzire departe de materialele combustibile;Ø
 Fiţi atenţi la ţurţurii formaţi deasupra trotuarelor pietonale;Ø
 Protejaţi de ger persoanele în vârstă, copiii, femeile gravide şi pe cei cu probleme de sănătate din anturajul dumneavoastră;Ø
 Atenţionaţi autorităţile locale cu privire la persoanele fără adăpost pe care le întâlniţi sau despre care aveţi cunoştinţă;Ø
 Evitaţi pornirea la drum pe timp de viscol şi ninsoare puternică;Ø dacă, totuşi, deplasarea este necesară, informaţi-vă dacă pe traseul ales nu sunt drumuri blocate;
 Asiguraţi-vă că sistemul de încălzire al autoturismului dumneavoastră funcţionează eficient;Ø
 Echipaţi-vă corespunzător autovehiculul pentru circulaţia în condiţiiØ de iarnă (anvelope specifice sezonului rece, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip, etc.).

Foarte important!

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „A. D. Ghica” al județului Teleorman solicită cetățenilor anunțarea oricăror situații care pot pune în pericol viața, bunurile sau mediul pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112!

 

Lasa un comentariu

Toate campurile marcate cu (*) sunt obligatorii.Codul HTML nu este permis.

sus