Menu
No title

                               

Ce înseamnă să fii parlamentar?

 

 

 

Oamenii de rând percep funcția de parlamentar ca pe o funcție înaltă și cam atât. Cred că foarte puțini știu ce înseamnă concret munca de parlamentar și ce face, de fapt, un ales, la muncă. Ce program de muncă aveți?

-Programul meu de lucru săptămânal începe luni, la ora 14.00 cu o ședință a grupurilor parlamentare. Fiecare partid politic reprezentat în Parlament are un grup parlamentar, unde se întâlnesc deputații sau senatorii, pentru că grupurile sunt separate pentru Camera Deputaților și pentru Senat. De obicei, la ora 14.00, în sala respectivă este prezent și un ministru din Guvern care prezintă proiectele de lege pe care intenționează să le inițieze și așteaptă de la noi idei. Discutăm o oră, o oră și jumătate și tragem concluzii. Dacă ideile ministrului sunt la fel cu ale parlamentarilor, proiectul merge mai departe. Ședința grupurilor parlamentare se termină în jurul orei 16.00, iar la ora asta mergem în sala de ședințe unde sunt fie ședințe cu plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului, fie ședințe ale Camerei.

 

- Zilele acestea ce discută deputații în plen?

 

-În prezent, avem de aprobat multe ordonanțe de urgență ale Guvernului Boc. Fostele guverne, Boc și MRU au lăsat multe ordonanțe de urgență adoptate de Executiv, dar nediscutate în Parlament. Ele deja și-au produs efecte, dar trebuie discutate și aprobate. Unele și-au terminat aplicabilitatea , fiind valabile doar până la alegerile din 2012, dar tot trebuie să fie trecute prin Parlament.

 

-Am înțeles ce faceți luni . În restul zilelor care este programul de muncă al unui deputat?

 

-Marți este zi de declarații politice, programul începe la ora 8.30.

 

-Ce înseamnă aceste declarații politice?

 

-Practic, fiecare parlamentar poate să spune orice îl taie capul. Sunt chestiuni legate de politica internă sau externă.

 

-Am văzut că un parlamentar de Teleorman, domnul Militaru a avut o declarație politică legată de conflictul din Nagorno-Karabah? Cu ce îi ajută pe teleormăneni treaba asta?

 

-Nu îi ajută cu nimic. Aceste declarații politice sunt monitorizate, iar cel care iese, să zicem, la tribună de 5-10 ori înseamnă că are o activitate intensă. De obicei, declarațiile sunt făcute de secretarii partidelor și li se dau parlamentarilor să le citească.

 

-Ați făcut vreo declarație politică în Parlament, până acum?

 

-Nu.

 

-Revenim la programul zilei de marți. Ce urmează după declarațiile politice?

 

-La ora 10 încep dezbaterile în plen și la 12.00-12.30 se trece votul final. Toate proiectele de lege discutate luni și marți se supun la vot. De la 13.30 la 14.30 avem pauza de masă.

 

 

 

 

 

”Nu cred că mă voi acomoda. Eu sunt un tip de acțiune”

 

 

 

-Unde mâncați?

 

-La restaurantul tip împinge-tavă de la subsol, unde vreau să spun că prețurile nu sunt deloc mici.

 

-Se crease o legendă despre prețurile mici de la cantina parlamentarilor. Deci, lucrurile nu stau așa?

 

-Nu. Adică, o ciorbă, o friptură și o apă costă 25 de lei. Nu sunt chiar prețuri mici. La 14.30 ne ducem la comisii. Fiecare parlamentar face parte dintr-o comisie. Discuțiile, cu pauze, evident, se întind, până la 18.30. Miercuri și joi programul se termină pe la 16.00.

 

-În teritoriu când veniți?

 

-În zilele de vineri și sâmbătă. La acest moment , cabinetul meu de la Videle este  gata. L-am amenajat în fosta cantină a Liceului Industrial, unde are birou și europarlamentarul Viorica Dăncilă. Acolo programul este zilnic, de la 10.00, la 18.00. Am o secretară care preia problemele oamenilor, când nu sunt în teritoriu. Eu mi-am propus să fiu acolo în fiecare vineri, iar sâmbătă să mă duc în comune. Am 23 de localități în colegiu. Este cel mai mare colegiu din județ.

 

-Ce poate face un deputat pentru alegătorii lui?

 

-Concepția USL este ce poate să facă o echipă de parlamentari, nu un singur deputat, pentru locuitorii județului. Noi am mers acolo ca echipă și  vom forma în continuare o echipă  pentru județ.

 

-V-ați acomodat în Parlament?

 

-Foarte greu. Nu cred că mă voi acomoda. Eu sunt un tip de acțiune. Am căutat să construiesc și să ridic de jos unitățile pe la care am lucrat. Edilul l-am preluat cu 100 de miliarde de lei datorii și l-am adus la 0. Translocul era în faliment, l-am modernizat. Am creat Asociația De Dezvoltare Intercomunitară în Transport. Este prima de acest gen. Îmi este foarte greu. Nu sunt învățat să stau atâta timp pe scaun.

 

 

 

”Cine vine mai târziu găsește loc doar la balcon”

 

 

 

-Apropos de scaune. Aveți loc în Parlament?

 

-Avem locuri, când nu e plen reunit.  Până acum am ținut ședințele în sala Cuza, unde se țin de obicei  congresele partidelor. Acum ținem ședințele în sala în care stau parlamentarii. S-au amenajat patru balcoane. Când e plen reunit al Camerei Deputaților și Senatului, se stă și la balcon.

 

-Cine stă la balcon?

 

-Cine vine mai târziu găsește loc doar la balcon.

 

-Ce nu vă place în Parlament, în afara faptului că vă lipsește munca de acțiune?

 

-Nu mi-a plăcut cum am fost primiți. Nu a fost nimic organizat, nici un ghid. Total dezorganizat,  sunt destui angajați la Parlament. Ar trebui făcută o reorganizare.

Mai multe detalii...
Subscribe to this RSS feed